Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» бере участь у проекті EWENT програми Європейського Союзу ERASMUS MUNDUS, який триватиме до 2015 року (дивись сайт проекту ewent.kpi.ua, ewent.meil.pw.edsu.pl). На першому етапі його учасниками стали 16 студентів, аспірантів та співробітників НТУУ «КПІ». На моє прохання, першопрохідці, які вже повернулися зі стажування, та ті, хто перебуває в університетах Європи – наших партнерах по проекту, поділилися своїми враженнями. Пропоную їх читачам «Київського політехніка» і запрошую всіх до участі у спільному проекті!

Л. Стецюк, інженер ФАКС, відповідальний виконавець проекту EWENT

* * *

Ілля ШереметВаршава виявилася не такою вже й великою, як я її собі уявляв, але дуже затишним і милим містом. Перше, що мене здивувало – як з такими вузькими вулицями в столиці майже немає пробок? Як з’ясувалося потім, у місті дуже добре розвинений громадський транспорт і застосовуються жорсткі правила до порушників паркування.

Студентське містечко Варшавської політехніки, як і КПІ, розташоване на одній території в центрі міста. Але немає такого відчуття автономії і «студентського духу», який панує в нашому університеті. Можливо, це пов’язано з тим, що корпуси знаходяться між будівлями, які не мають відношення до університету, немає такого чудового парку, як у нас. Але це компенсується першим корпусом Варшавської політехніки. У нього хочеться приходити знову і знову, просто щоб милуватися архітектурою. При цьому майже щодня всередині проходять якісь студентські ярмарки або виставки.

Мене приємно здивувало, що на відкритті нового навчального року саме у Варшавській політехніці зібралися всі ректори Польщі (і навіть нетехнічних ВНЗ), що негласно говорить про перемогу природничих спеціальностей над гуманітарними. Крім того, вони були одягнені в мантії, що надавало святу особливого аристократичного духу.

У нашому корпусі механіки та авіоніки є досить великий ангар з обладнанням для виготовлення вуглецевих композитних матеріалів; є невелике приміщення, в якому тестуються навантаження на крила літаків і планерів. Деякі з планерів, розроблені в університеті, мали комерційний успіх. Майже в кожній аудиторії стоять проектори, тому зазвичай викладачі приходять на пару просто з ноутбуком, а зміст лекції кожен студент може завантажити з сайту. Це дуже зручно, адже не відволікаєшся на переписування всього з дошки.

Саме навчання – не просте. Не тому що предмети складні – важко дається навчання англійською. Є багато технічних термінів, переклад яких я не знав. Але стипендія в розмірі 1000 євро мотивує на цілодобове навчання, тому я викладаюся на повну, і думаю, що незабаром такої проблеми вже не буде.

Ілля Шеремет, студент ФАКС

О.Калініна з координатором М.РебовимМоє стажування проходило в Школі мов Коледжу гуманітарних наук та туризму Дублінського технологічного інституту. Відвідання занять дало мені можливість повною мірою насолодитися справжньою англійською мовою, познайомитися з різними техніками викладання іноземних мов та поглибити свої знання на практиці. За підтримки ірландського колеги Нола Дінея я презентувала доповідь на тему «Невідома Україна» та ознайомила викладачів Школи мов та Школи фізики з історією та культурою українського народу.

Головними здобутками мого стажування стали отримання неоціненного досвіду, особистісний ріст та підвищення мотивації в досягненні професійних цілей, розробка курсу з «Основ міжкультурної комунікації» для студентів підготовчого відділення завдяки порадам викладачів Школи мов DIT та написання англійською мовою методичного посібника «Англійська мова для студентів інженерних спеціальностей».

Враження від перебування в європейському університеті просто чудові і їх неможливо описати словами.

Я хочу подякувати усім координаторам проекту EWENT та їх командам як у нашому університеті, так і в Дублінському технологічному інституті за професійно організовану роботу, всебічну підтримку та за їх величезний внесок в особистий, професійний та науковий розвиток учасників проекту.

Олена Калініна, викладач кафедри мовної підготовки Центру міжнародної освіти

* * *

Минулого року в КПІ сталося дві події. Хороша – наш університет приєднався до програми академічного обміну EWENT, погана – видатний учений у галузі розпізнавання образів із світовим ім’ям – Михайло Іванович Шлезінгер – у свої 72 роки перестав викладати в нашому університеті. Тому можливість стажування в Лабораторії Center for Machine Perception Чеського технічного університету, який є одним із провідних наукових центрів у цій галузі, стала дуже в нагоді.

Про стажування хочу сказати наступне. По-перше, це дуже позитивне ставлення в Європі до академічної мобільності. В лабораторії поряд зі мною працюють три чехи, один австрієць, один мексиканець, росіянка та китаянка. Кожен привносить до роботи щось своє (а це і стиль програмування, і методи досліджень, і стиль написання наукових статей тощо). Щодня о 14:30 за склянкою чаю проходить обговорення доповідей, зроблених на останніх конференціях, поточних проектів та просто спілкування. По-друге, це відсутність «професійних викладачів» у центрі. Всі робітники центру працюють над науковими та науково-комерційними проектами (більшість із них – на замовлення таких компаній, як Samsung, Google та інших), вони є і теоретиками, і практиками, можуть як розробити алгоритм, так і ефективно реалізувати його. І вже як додаткове навантаження йде викладацька робота. Таким чином, викладачі ведуть саме ті предмети, що безпосередньо відносяться до їх дослідницької діяльності. У цих людей я навчився дуже багатьох речей (а ще більше треба опанувати). По-третє, попрацювати в атмосфері одного з провідних науково-дослідних центрів Європи та побачити, що саме є актуальним на даний час, саме по собі є дуже корисним. Крім того, неформальні зв’язки і контакти в науковому середовищі можуть стати в пригоді під час реалізації спільних майбутніх наукових та освітніх проектів.

Скажу про деякі речі, що викликали подив та захоплення. Всі лекції зазвичай проводять чеською мовою. Але якщо серед студентів є хоч хтось, хто не розуміє чеської, то викладач переходить на англійську. Нею вільно володіють майже всі студенти та викладачі. Більше того, переважна кількість наукових статей, а тим більше дисертацій (магістерських та докторських), пишуться виключно англійською мовою – щоб колеги з інших країн мали можливість використовувати здобуті наукові результати. З того, що не входить до освітньої частини, але вразило не менше, – у студмістечку є студентська їдальня-ресторан із величезним меню (одного сиру там я нарахував шість видів) та великими знижками для студентів.

Попереду ще другий семестр стажування, а я хочу подякувати програмі EWENT за чудову нагоду підвищити свій науковий та культурний рівень.

Дмитро Мішкін, аспірант ФАКС

* * *

Олексій КурдечаВаршавську політехніку для стажування я обрав невипадково. Ще п’ять років тому, перебуваючи в Польщі на практиці, організованій спільно нашим факультетом та його польським побратимом – факультетом енергетики і авіації, був вражений як науковим потенціалом Варшавської політехніки, так і красою польських міст і дружнім ставленням поляків.

Навчання нелегке, та дуже цікаве. Ми отримуємо передові знання, маємо можливість спілкуватися з професорами, які приїздять читати лекції з усіх куточків світу – від Японії до США. Маємо доступ до тестових залів та лабораторій, обладнаних відповідно до європейського рівня останніми моделями устаткування. Це нові знання, нові підходи до вирішення наукових питань, бачення методик та алгоритмів розв’язання проблем у світовій практиці. Це не лише колеги з багатьох країн – це наші нові інтернаціональні друзі!

Варшавська політехніка – це величний храм наукового знання, в якому атмосфера навчання і науки пронизує все: від бруківки плацу Політехніки до лабораторій і тестових залів. Студенти в університеті навчаються старанно і на сто відсотків віддають себе навчанню. Але життя студента не обмежується одним тільки навчанням. Спортивні змагання, захоплюючі подорожі, бали, вечірки – це тільки мала частина колоритного, насиченого життя польського студента. Активну діяльність веде велика кількість наукових гуртків та клубів, тож кожен має змогу знайти додаткове джерело втамування своєї «наукової спраги». Для любителів активного відпочинку завжди є можливість туристичних походів, в більшості гуртожитків є свій спортзал, а в центральному є ще й басейн і великий тренажерний зал, а також зали для баскетболу й волейболу. А дістатися будь-куди – не проблема, адже транспорт функціонує дуже пунктуально, з точністю до хвилини й цілодобово. Ще й студентський квиток дає знижку майже на все. Польські друзі не дають нам нудьгувати. Іноземним студентам тут раді, молодь дуже швидко знаходить спільну мову з іноземцями, тому тут завжди можна почувати себе як вдома.

Проект EWENT – це подорож у прекрасне, сповнена пригод та яскравих подій, що залишиться у пам’яті як найкраще зі студентських років!

Олексій Курдеча, аспірант ФАКС