Усе частіше фахівці та ентузіасти, які пропагують здоровий спосіб життя, наголошують: аванс здоров'я і працездатності, що його видала природа людині, – короткочасний. Щоб зберегти активне довголіття, бути конкурентоспроможним на ринку праці і в житті, маємо опікуватися своїм здоров'ям.

Керівник відділення спеціальних медичних груп, заступник декана ММІФ з навчально-методичної роботи к.п.н. Ірина Юріївна Карпюк стурбована зростанням кількості студентів КПІ, які мають низький рівень здоров'я. "Молодість – час експериментів не тільки із зовнішністю, але і з власним здоров'ям. Наслідки недотримання режиму роботи і відпочинку, незбалансоване харчування, вживання алкоголю, куріння в молоді роки складно усвідомити. Прояв яскравого "букету" захворювань на порозі зрілості, а тим більше старості сприймається як дещо далеке і майже не реальне. Вочевидь тому в зрілому віці небагато людей можуть похвалитися повною відсутністю проблем зі здоров'ям. Але ж фахівці фізичної культури, лікарі, педагоги в усьому світі попереджують: запобігти хворобі набагато простіше, ніж лікувати, і закликають берегти здоров'я змолоду.

Ірина Юріївна КарпюкРаніше у відділенні спеціальних медичних груп, де навчаються студенти, які мають вади і відхилення в стані здоров'я і фізичного розвитку, низький рівень фізичної підготовленості, працювали 4 викладачі, тепер – 7, і це при тому, що заняття з фізичного виховання для студентів скоротили до 4 семестрів", – розповідає вона. "Можна навчити бути здоровим, – продовжує Ірина Юріївна. – У своїх вихованців прагнемо сформувати культуру здорової поведінки. Буде здоров'я – будуть і професійні успіхи, і кар'єрне зростання". У розмові з кореспондентом "КП" І.Ю. Карпюк також відзначила тісну співпрацю зі студентською поліклінікою КПІ. Досвідчені лікарі, які працюють там, заохочують студентів займатися фізичним вихованням, без поважних причин не звільняють від фізичних навантажень, на відміну від педіатрів дитячих поліклінік, які керуються заниженими шкільними вимогами.

У відділенні спеціальних медичних груп за останні роки напрацьовано чимало методичних рекомендацій для самостійної роботи студентів, які мають ті чи інші вади здоров'я, починаючи від комплексу ранкової гімнастики, коригуючих вправ на подолання порушень, фізкультхвилинок і закінчуючи порадами із самоконтролю та запобігання ускладненням. Тож скориставшись цими матеріалами, студенти з порушенням постави, надлишковою (чи недостатньою) масою тіла, вадами зору, особливо із захворюваннями травного і кишкового тракту, які прогресують у студентському середовищі, зможуть самостійно працювати над покращенням свого здоров'я.

Ірина Юріївна з гордістю представляє своїх колег – досвідчених фахівців з 20-30-річним досвідом роботи та молодих науковців: Т. К. Обезюк – випускницю магістратури Університету фізичного виховання і спорту, яка має середню медичну освіту та досвід роботи в Інституті серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова, нині активно долучається до методичної роботи, готує матеріали для кандидатської; О. С. Кураченко, яка 30 років працювала лікарем лікувальної фізкультури в санаторії "Жовтень", набула багатого професійного досвіду, є фахівцем високої кваліфікації; Н. В. Ігнатенко теж випускниця магістратури Університету фізичного виховання і спорту, уже має пошукову тему для дисертаційного дослідження. Сама І. Ю. Карпюк понад 30 років досліджує проблеми фізичної підготовленості студентів з відхиленнями в стані здоров'я та організовує їх фізичну реабілітацію. Її статті перекладено польською, німецькою, англійською, на них посилаються зарубіжні науковці.

"Фізичне виховання потребує примусу або дуже високої мотивації", – роз­мірковує фахівець. Тому звертається до всіх студентів КПІ бути фізично активними, щоб повноцінно реалізуватися в професії та виростити здорових дітей, які потім прийдуть навчатися в кращий технічний університет країни, де дбають про здорове тіло і здоровий дух.

Н.Вдовенко