У ході одноденного офіційного візиту до України Держсекретар США пані Хіларі Клінтон 2 липня 2010 р. відвідала НТУУ «КПІ», де зустрілася зі студентами та викладачами. Її супроводжувала Посол з особливих доручень Президента Обами по глобальних проблемах жінок мадам Мелані Вервер.

Гостей привітав ректор НТУУ «КПІ» академік НАНУ М.З.Згуровський: «Ми зібралися в Київському політехнічному інституті напередодні 234-ї річниці прийняття Американської декларації незалежності, у якій мудрість Тома Джефферсона заклала фундамент демократичної цивілізації майбутнього. Для нас велика честь приймати пряму послідовницю демократії Джефферсона, 67-го Державного cекретаря США вельмишановну пані Хіларі Клінтон». Зробивши короткий екскурс в історію КПІ, він продовжив: «Сьогодні Київський політехнічний намагається підтримувати високі стандарти в технічній освіті, інноваціях та технологіях. Для нас велика подія приймати Вас у нашому університеті та обмінятись думками й ідеями щодо майбутнього світу і нашої країни».

Гостей привітав ректор НТУУПершою до слова було запрошено М.Вервер, яка є одним з провідних політичних діячів українського походження, що працюють сьогодні в уряді США. «Україна займає особливе місце в моєму серці. Мої дідусі та бабусі, як по лінії батька, так і матері, народилися в Україні. Я виросла в Америці, але вони розповідали мені про вашу чудову країну; щодня я дізнавалася все більше про її цінності та традиції. Ми завжди сподівались і молили Господа, щоб Україна стала вільною демократичною та квітучою країною», – розповіла п. посол.

Виступ Держсекретаря присутні зустріли гучними оплесками. Вона подякувала студентам, які прийшли на зустріч, незважаючи на пізній час та канікули, і відзначила політехніків, «які досягають відмінних результатів, перемагають на олімпіадах і змаганнях, допомагають будувати таке майбутнє, якого заслуговує Україна».

Далі пані Хіларі Клінтон розмірковувала про зміни, що відбуваються в Україні: «Коли я вперше відвідала Україну в 1995 р., це була молода незалежна держава. Сьогодні – це визнана світом демократична країна. США і Україна пов’язані не тільки спільною історією, українсько-американськими та родинними зв’язками, але й спільними цінностями. 234 роки тому наша країна проголосила свою незалежність у Декларації, автором якої був один з моїх попередників – Томас Джефферсон. Хтось може сказати: що спільного між уроками 234-річної давнини і викликами ХХІ століття? Думаю, що вся історія людства безперервно пов’язана, і кожне нове покоління має розширювати коло свобод і можливостей. Дуже важливо, щоб у демократичних країнах, незважаючи на те, скільки років їх демократіям – 234 чи 19, ніколи не забували про основні цінності та свободи: свободу слова, преси, подання петицій до уряду, право участі у політичному житті.

Щоб відповідати на виклики сьогодення, ми маємо долати труднощі, які очікують нас, і робити непростий вибір. Зокрема, потрібно прагнути до енергетичної незалежності, для цього в Україні є відповідні ресурси. Спільно ми маємо вирішувати багато проблем, серед яких зміни клімату, розповсюдження ВІЛ/СНІД, дефіцит продуктів харчування та глобальні конфлікти. Я хочу закликати вас працювати ще наполегливіше для укріплення демократії, будувати громадянське суспільство, підтримувати засоби масової інформації, забезпечити собі в Україні таке позитивне майбутнє, якого ви варті».

Гостя також виклала бачення місця України у світі: «Україна важлива не тільки для українців – вона важлива для світу. Є багато можливостей для України зайняти визначну та впливову позицію в регіоні, Європі та світі. Відкрита, оновлена Україна може багато запропонувати. Коли я дивлюсь на студентів, які зібралися в цій залі, то знаю, що ви є серед найкращих у світі, бачу безмежні можливості, які відкриваються перед вами. Світ сподівається, що ви збережете свою демократію, забезпечите економічне зростання, посилите інтеграцію до Європи та створите умови, які дозволять кожному громадянину України якнайповніше використати наявні можливості.

Сполучені Штати хочуть бути партнером України. Ми поглиблюємо наше співробітництво у різних сферах, включаючи економічні реформи, сприяння торгівлі та інвестиціям, модернізації українського енергетичного сектора, розглядаються можливості співробітництва у сфері освіти, охорони здоров’я, з Гендерних питань, оборони тощо. Ми працюємо разом з питань, де Україна вже є лідером, зокрема – нерозповсюдження ядерної зброї. Також шукаємо шляхи використовування досвіду і знань українців у вирішенні таких глобальних проблем, як боротьба з голодом та підвищення якості продуктів харчування».

Політичний діяч зупинилася і на питаннях соціального захисту населення: «Однією з проблем у всьому світі є те, що більша частина того, що виробляється, доходить до дуже невеликої кількості населення. Тільки небагато людей – політична та економічна еліта – користуються більшістю благ і переваг економічної діяльності. Така ситуація і в моїй країні, де, на жаль, економічна нерівність зростає. Це ми бачимо і в Україні. Те саме і в Європі, Азії, Африці, Південній Америці. Таким чином, проблема, пов’язана з економічним зростанням та добробутом, – це забезпечення більш рівномірного розподілу продуктів економічної діяльності між людьми. Ми разом повинні працювати над тим, щоб покінчити з корупцією як у громадському, так і в приватному секторі. Не розчаровуйтесь. Не втрачайте мужності. Не зупиняйтесь. Тому що будівництво сильної демократії – це не робота для когось іншого, це робота для кожного з нас».

На завершення виступу пані Держсекретар ще раз звернулася до студентів: «Я часто думаю про своїх батьків, які боролись за те, щоб я мала змогу отримати дуже добру освіту, і тепер я здатна приймати рішення, про які моя мати навіть не могла мріяти. Тому я відчуваю себе в боргу перед своєю країною. Усі ви, хто знаходитись у цій залі, теж заборгували своїй країні, яка надала вам можливість отримати першокласну освіту і тепер багато очікує від вас.

Я по природі оптиміст. Я знаю, що велику загрозу людству становить екстремізм, а також усі ті, хто хоче повернути годинник історії назад у галузі освіти, прав жінок, сучасних досягнень, перевагами яких ми користуємось. Зі свого боку я робитиму все можливе, щоб об’єднати європейську цивілізацію, американців і однодумців у всьому світі, тих, хто працюватиме на краще майбутнє.

Україна має відіграти в цьому значну роль завдяки своїй історії та унікальному географічному положенню. Я знаю, що коли ви будете рухатися вперед, роблячи вибір, що є найкращим для вас та ваших близьких, той внесок, що ви зробите в майбутнє України, буде на користь вам і майбутнім поколінням. І я хочу запевнити, що коли ви робитимете цей вибір, Сполучені Штати, Адміністрація Президента Обами будуть з вами».

Потім Хіларі Клінтон відповіла на численні запитання, що стосувалися:

  • перезавантаження відносин з РФ («Ми хочемо встановити з Росією широкі, всеохоплюючі відносини, це в інтересах наших двох країн, а також в інтересах Європи і, хочу підкреслити, в інтересах України. Прагнення України встановити збалансовані відносини зі США, Євросоюзом і Росією має великий сенс. Тому що ви хочете зберегти свою територіальну цілісність, суверенітет і незалежність та мати можливість співпрацювати не тільки з вашими сусідами, але й членами Євросоюзу, а також у Євроатлантичному контексті. Ми дуже задоволені тим, що Україна візьме участь у спільних американсько-українських військових навчаннях наприкінці цього місяця і що Україна продовжує посилати своїх миротворців з місією НАТО до інших країн, включаючи Афганістан. Ми вважаємо, що той баланс, який Україна має намір створити, враховуючи її стратегічне положення, відповідає довгостроковим інтересам України і допоможе створити кращу атмосферу у відносинах між Росією, Європою та США»);
  • позиції щодо закону України про зовнішню політику, в якому не йдеться про вступ до НАТО («США завжди стояли на позиції, що НАТО відкрита організація для країн, які хочуть до неї вступити. Сьогодні Україна, як здається, вирішила не ставити за мету вступ до НАТО. Вона хоче залишатись, як кажуть, позаблоковою та незалежною. Це рішення України. Двері НАТО залишаються відкритими. Питання мають вирішувати самі українці, і жодна країна не може накласти вето на це рішення»);
  • морського піратства («Ми залучили багато країн до патрулювання в Аденській затоці та інших місцях. Проблема полягає в тому, що іноді, коли піратів захоплюють, їх відпускають, тому що немає країни, яка б притягла їх до суду. Ми шукаємо більш консолідованих рішень щодо цих питань в юридичному аспекті. До того ж проблема не тільки в піратстві та безпеці судноплавства, але й у наростаючих зв’язках між піратами та терористами, тож потребує нагального вирішення. Якщо у вас є ідеї, повідомте мені»);
  • підтримки міжнародної організації циган («В Європі проблеми з правами циган до кінця не вирішені. У нашій країні ми теж пройшли через періоди дискримінації різних груп людей. Але ж ми живемо в ХХІ столітті. Жодна група – цигани, інваліди, етнічні, расові меншини – не повинні розглядатись стереотипно і дискримінуватись. Дуже важливо, щоб ми відстоювали права всіх людей, і це є пріоритетом нашої зовнішньої політики») та ін.

На закінчення зустрічі М.З.Згуровський щиро подякував гостям. Він висловив упевненість, що нинішнє покоління молодих людей змінить нашу країну та світ на краще. Тож думки такого досвідченого і поважного політика, як Держсекретар США про те, як стати вільними, незалежними, успішними дуже важливі.

Підготувала Н.Вдовенко || Фото О.Супруна

Дата події