Мабуть, тільки зорі у високості знають, як складеться доля кожного із нас. З дитинства виношуємо мрії, прагнемо їх здійснити, та життя вносить корективи. Певно, так і має бути – зупиняємося на тому, що вважаємо важливішим, до чого лежить душа.

Дівчинка Алеся – жвава, непосидюча і допитлива – зростала у приморському Севастополі і, як і всі однолітки, марила морем. Хіба стануть на перешкоді молодому завзяттю циркуляри про заборону морського фаху для дівчат? Звичайно, ні. Вивчилася на суднового електромеханіка і відправилася у свій справжній морський похід. Здавалося б, перемога! Ось він – безмежний обшир і можливості. Так треба ж було тому статися, що диплом писала про криголам-атомохід “Мурманськ”. І так прониклася величчю, потужністю і надійністю атомних машин, що вирішила присвятити себе служінню мирному атому.

Сказано – зроблено. Вступила до Севастопольського національного університету ядерної енергії і промисловості, але знову забракло простору. Тож 2009-й ознаменувався для Олександри Макєєвої народженням доньки і переведенням на ТЕФ Київської політехніки. Нині п’ятикурсниця кафедри атомних електростанцій та інженерної теплофізики має червоний диплом бакалавра, успішно оволодіває знаннями та пізнає глибини енергетики, поринувши в наукові дослідження. Про своє захоплення – зробити атомні реактори надійнішими та безпечнішими, студентка здатна розповідати годинами. На VII Міжнародній науково-практичній конференції аспірантів, магістрантів і студентів “Сучасні проблеми наукового забезпечення енергетики” О.Макєєва виступила з доповіддю, присвяченою дослідженню криз теплообмінника в ядерному реакторі ВВЕР-1000, на наступній, восьмій, поінформувала про результати порівняльного аналізу методів заглушування в реакторі ксенонових коливань, викликаних нерівномірністю енерговиділення по висоті активної зони. Тези її доповідей опубліковано у збірниках конференцій. Вона постійно відвідує наукові конференції з проблем галузі та виявляє цікавість до нових розробок в атомній енергетиці. Дипломну роботу виконує в НТЦ ДП НАЕК “Енергоатом”.

На запитання, чому для продовження навчання Олександра обрала саме Київську політехніку, автор отримала відповідь дещо неочікувану, але безумовно приємну: “Тут дбайливо ставляться до студентів, викладачі завжди готові проконсультувати і допомогти, провадиться науково-дослідницька діяльність за багатьма напрямами”.

Олександру Макєєву нагороджено грамотою ТЕФ за плідну працю й особистий внесок у розвиток НТУУ “КПІ”. Вона отримує галузеву стипендію ім. І.Курчатова.

Н.Вдовенко