Iван Васильович Плачков пройшов у енергетиці шлях від машиніста-обхідника Київської ТЕЦ-5 до головного інженера тієї ж ТЕЦ,  голови правління Київенерго і міністра палива та енергетики України. Він – заслужений енергетик України, лауреат Державної премії України. І.В. Плачков був ініціатором  створення енциклопедії «Енергетика. Історія, сучасність, майбутнє», укладачами якої є колектив авторiв – практикiв, викладачів, у  тому числі і з КПІ. Випущено 3 томи, готується вже 4-й. У цiй енциклопедії зібрано інформацію про те, яким чином Земля акумулює сонячну енергiю, як людина почала її пiзнавати, використовувати, що таке вугiлля, нафта й уран, як будувались першi шахти, парові двигуни й iншi механізми. У книзі також описано всі наукові відкриття у фiзицi, на яких базується сьогоднішня енергетика.

З початку семестру І.В. Плачков розпочав читати  на ТЕФ курс лекцій «Енергетика. Історія, сучасність, майбутнє». Курс охоплює всі питання енергетики: історію використання природних енергоресурсів, викопне паливо як джерело енергії, пристрої для спалювання палива, виробництво, передачу та розподіл електричної енергії, атомну енергетику, теплові та гідроелектростанції, централізоване теплопостачання великих міст, енергозбереження, охорону навколишнього середовища, енергетичну безпеку та інші.

Кожен студент може щовiвторка прийти й дізнатися для себе багато корисного й цiкавого. Екс-мiнiстр палива та енергетики дiлиться не лише своїми знаннями, а й життєвим досвiдом, дає поради, як пройти шлях вiд простого машиніста-обхiдника до генерального директора «Київенерго» чи то навiть і до посади самого мiнiстра палива й енергетики. Цей курс лекцiй є дуже корисним для юних, ще зовсiм недосвiдчених студентiв, адже вiн спонукає замислитись над своїм майбутнiм, а також допомагає зрозумiти для себе, що для досягнення певних вершин у галузi енергетики потрiбно старанно працювати й на даному етапi нашого життя, здобути якомога бiльше знань, адже без них далеко не підеш. Також кожен студент, що вiдвiдує лекції, отримав перший том енциклопедiї з енергетики. Прочитавши цю книгу, кожен для себе винесе ще бiльше корисного й нового. Завдяки лекцiям, якi читає І.В.Плачков, кожен почерпне для себе невеличку частинку його досвiду й знань, що в майбутньому можуть вiдiграти дуже важливу роль для молодого теплоенергетика.

І.В.Шита, студентка ТЕФ