Гра під назвою “го” не набула такої популярності в нашій країні, як у Японії, Кореї чи Китаї. Але й в Україні створено Федерацію го, проводяться турніри, наші гравці виїжджають на змагання в інші країни. Восьмий студентський чемпіонат світу з го відбувся 1-5 березня 2010 р. в Токіо (Японія).

У ньому традиційно брали участь 16 найсильніших студентів світу з го. Від Європи щороку запрошуються 3 гравці-студенти: 2 хлопці й одна дівчина. У попередні роки відбір серед європейців проходив на Європейському студентському чемпіонаті. Але цього року, в умовах кризи, організатори відбір по всіх континентах проводили через мережу Інтернет. Усього на відбірні ігри серед студентської молоді Європи було зареєстровано 48 учасників. У результаті, право представляти Європу на 8-му Студентському чемпіонаті світу з го завоювали Ян Сімара (Чехія) та студент НТУУ “КПІ” (гр. ІС-91, ФІОТ) Артем Качановський (на фото – перший справа).

За результатами відбірних турнірів на всіх континентах у 8-му Студентському чемпіонаті світу взяли участь: 3 представники Японії; по 2 – з Китаю, Кореї та Тайваню; по одному – з Таїланду, Сингапуру, Нової Зеландії, Аргентини, Мексики, Чехії та України.

Чемпіон України з го Артем Качановський цією грою захоплюється майже 10 років. Він був призером і переможцем багатьох європейських юнацьких чемпіонатів, 3 рази брав участь в Юнацьких чемпіонатах світу в Китаї (у 2003 році зайняв 4-те місце в категорії до 12 років, у 2009 році – 3-тє місце у кваліфікаційному турнірі в категорії до 18 років), учасник Юнацького чемпіонату світу в США (2007 рік, Бостон), на запрошення корейського професіонала 2 місяці вивчав го в Південній Кореї.

У 8-му Чемпіонаті Артем зайняв 8-ме місце з 16 серед найсильніших гравців-студентів світу. Попереду опинилися тільки країни “Великої четвірки” з го: Японія, Корея, Китай, Тайвань, які мають багатовікові традиції, спеціальні школи, професійні ліги, є родоначальниками цієї гри та мають державну підтримку.

Про поїздку докладніше можна дізнатися з фотоальбому: http://www.picasaweb.google.com/100580701804617027379/8The8thWorldStude…

Володимир Качановський, віце-президент Української федерації го

Дата події