Минулого літа ми, студенти груп ФС-71 та ФС-72 (спеціальність «Спеціальна металургія»), проходили двотижневу практику в Запоріжжі, де відвідали: ВАТ «Металургійний комбінат «Запоріжсталь»; ВАТ «Металургійний комбінат «Дніпроспецсталь»; титано-магнієвий комбінат; завод феросплавів; ВАТ «Коксохім».

Перші незабутні враження – від величезних цехів зі спеціальним обладнанням, яке доти ми бачили лише на сторінках книжок; шуму, спричиненого цим самим обладнанням; кількості людей, які працювали на цих об’єктах, організації їх праці у важких умовах при високих температурах та ін.

У доменному цеху «Запоріжсталі» ми «зустрілися» з реальною доменною піччю, ознайомилися з особливостями її конструкції та технологією плавки чавуну, побачили на власні очі готовий продукт плавки – рідкий чавун яскраво-жовтого кольору з температурою 1300-1400oС. Мартенівський цех здивував своїми розмірами. Там змонтовано 9 мартенівських печей з ємністю ванн по 500 т. Щороку тут виплавляють до 4,3 млн т сталі. Ми стали свідками зливання рідкої сталі з печі у сталерозливальний ківш. Також нам пощастило відвідати прокатні цехи. Там ми спостерігали за процесом прокатки металу від злитку до листа товщиною 3…1мм, залежно від призначення.

На комбінаті «Дніпроспецсталь» ми побували в сталеплавильних цехах з печами електрошлакового, дугового та вакуумно-дугового переплавів. На титано-магнієвому комбінаті нас ознайомили з процесом отримання титанової губки та зливків.

Як справжні студенти, не забували і про культурно-розважальну програму. Побували на острові Хортиця, де відвідали історичний музей, спостерігали за виступом артистів Кінного театру; на прогулянковому теплоході піднімалися шлюзом Дніпрогесу, висота якого 36 м; гуляли містом, ходили на пляж.

Ця практика стала для нас ще одним кроком на шляху до майбутньої спеціальності, вона дозволила наочно побачити те, про що нам розповідали на лекціях. До речі, виїзні ознайомчі практики для студентів кафедри фізико-хімічних основ технології металів беруть початок з 2002 року, відтоді другокурсники щоліта відвідують об’єкти металургійної промисловості, отримуючи додаткові практичні знання.

Ми щиро вдячні нашому завкафедри д.т.н., чл.-кор. НАН України проф. Дмитру Федоровичу Чернезі, керівнику практики асист. С.В.Тарасюк, ректору Запорізької інженерної академії проф. В.І. Пожуєву, голові наглядової ради меткомбінату «Запоріжсталь» Е.В.Шифріну за допомогу в організації практики.

А.Степенко, І.Заболотна, М.Прозоров, студенти гр.ФС-71

Дата події