На кафедрі інтегрованих технологій Механіко-машинобудівного інституту КПІ ім. Ігоря Сікорського 14 квітня відбулася презентація створеного школярами 3D-принтера.

Розробили і зібрали його учні Навчально-виховного комплексу №141 «Освітні ресурси та технологічний тренінг» міста Києва під керівництвом завідувача кафедри інтегрованих технологій професора Віталія Пасічника та асистента цієї ж кафедри Дмитра Джулія.

Спонсорську допомогу проекту надали депутат Київської міської ради 7 скликання Олесь Маляревич та підприємець і меценат Валерій Борович. І, звісно, ця робота не стала б можливою, якби не всіляке їй сприяння з боку директора школи-комплексу №141 Юрія Кінькова.

Учні НВК №141 «ОРТ» Артем Діхтяр, Пилип Жук, Владислав Атаманчук та Артем Пінчук працювали над проектом рік. Очолювала групу розробників випускниця цього ж навчального закладу, а нині – студентка першого курсу Механіко-машинобудівного інститут КПІ ім. Ігоря Сікорського Олена Краснова. За допомогою програмного забезпечення SolidWorks юні конструктори створили тривимірні моделі елементів 3D-принтера, власний дизайн, придбали комплектуючі, написали програми для роботи принтеру, провели його калібрування. Урешті-решт було побудовано 3D-принтер «КОРТ 1», який може одночасно друкувати двома видами пластику, забезпечуючи друк складних моделей. Його собівартість не перевищує 17,5 тисяч гривень при тому, що вартість аналогічних пристроїв, скажімо, виробництва США, становить 2-2,5 тисячі доларів. Утім найголовнішим є те, що школярі пройшли весь процес створення нового виробу від його проектування до виробництва і налаштування та здобули знання та навички, які, безумовно, стануть їм у пригоді. Адже, судячи з усього, вони вже визначилися з майбутньою професією.

«Коли людина вміє щось робити руками – це добре. Коли людина вміє ще й працювати головою – це ще краще, – зауважив, завершуючи презентацію, Віталій Пасічник. – А коли бачиш такі якості у молодих, талановитих людей, то віриш, що в нас є майбутнє».

На фото: юні розробники демонструють свій 3D-принтер

Дата події