Двадцять дві представниці КПІ ім.Ігоря Сікорського взяли участь у найбільшій в Європі міжнародній конференції дівчат і жінок, які пов'язали своє навчання і професійне життя з високими технологіями, "Perspektywy Women in Tech Summit 2023", що пройшла у Варшаві 14 і 15 червня цього року.

Відкриваючи конференцію, її натхненниця – голова Польської освітньої фундації "Perspektywy", давній та надійний друг КПІ ім. Ігоря Сікорського Біанка Сівінськи запитала: "Яка революція була єдиною, що протягом останніх 100 років завершилася успіхом? І сама ж відповіла: це жіноча революція, жінки дійсно змінили та продовжують змінювати свою соціальну роль. Технології відіграють тут величезну роль. А ми є частиною цієї зміни!"

Про те, що форум був грандіозним за масштабами, свідчить статистика: цьогоріч він зібрав майже 11000 учасниць із 88 країн світу. Серед них були жінки-інженери, програмістки, підприємниці, менеджерки, письменниці, громадські діячки, і, звісно, студентки та молоді фахівчині, які лише починають будувати свою професійну кар'єру в галузі сучасних технологій, передусім інформаційних. Перед учасницями виступили 500 спікерів, вони мали змогу долучитися до 50 воркшопів і 300 менторських сесій на чотирьох майданчиках-сценах. Не дивно, що форум цей проводився в EXPO XXI Warszawa – найсучаснішому і чи не найбільшому виставковому центрі столиці Польщі, де щотижня проходять виставки, конференції, конгреси, семінари, ярмарки, покази мод тощо.

"Women are the future, especially Ukrainian women" (Майбутнє – за жінками, особливо за українськими жінками), – так заявила одна із спікерок саміту під час організованого спеціально для представниць України івенту "Ukrainian Tech Ecosystem Track Meet-Up: Now and Tomorrow" (Шлях розвитку української технічної екосистеми: тепер і завтра), – поділилася своїми враженнями від форуму керівниця делегації КПІ у Варшаві, співробітниця ДМС Людмила Власюк. І додала – і, знаєте, за ці два дні я точно в цьому переконалася… Для нашої КПІшної команди ці два дні саміту подарували безцінний досвід, незабутню атмосферу, круті емоції, а найголовніше – саміт дав зрозуміти, що ми маємо безліч перспектив та можливостей в будь-якій сфері і для нас відкриті всі горизонти".

Ще б пак: перед учасницями конференції виступили 150 доповідачів і спеціальних гостей, які розповідали власні життєві історії, ділилися науковими досягненнями, міркували про майбутнє технологій та їхній вплив на розвиток світу. Серед тих, хто спілкувався з учасницями форуму, були, скажімо, авторка всесвітньо відомого бестселера "Розповіді на добраніч для молодих бунтівниць" Фрaнчeскa Кaвaллo, очільниця каліфорнійського Harvey Mudd College у м. Клермонт Mарiя Клейв, топменеджерки Джоан Ханнафорд з банку Credit Suisse AG і Лaурa Kурманн з компанії Continental Tires, Ґжеґож Цімоховський з об'єднання KPMG International і багато-багато інших цікавих та харизматичних особистостей. Участь у конференції "Perspektywy Women in Tech Summit" взяли також керівники польських представництв всесвітньо відомих міжнародних компаній – Intel, Microsoft, Motorola Solutions, Google Cloud, GE Aerospace, Orange, NatWest, Ericsson, Dell, IGT, 3M, Standard Chartered, IQVIA, Allegro та ін.

При цьому теми, які було винесено на обговорення, стосувалися проблем, що нині перебувають на передньому краї розвитку цифрового світу – штучного інтелекту та машинного навчання, технологій deep techu, хмарних рішень, квантових комп'ютерів і цифрової екології, а також WEB 3.0 та NFT тощо. Але жіночий погляд на шляхи їхнього вирішення відкриває деякі нові аспекти прогресу всього людства, і про це також говорила під час конференції Біанка Сівінськи: "Oрганізуємо цю подію вже вп'яте, бо віримо в жінок, у силу науки та технологій, та перш за все у те, що наш світ у його нинішньому вигляді – без емпатії, який спирається на жорстоку агресію та експлуатацію людей і нашої планети, – має обов'язково змінитися. Тому нам потрібно якомога більше гарних і гнучких мізків, якомога більше мудрих жінок, які візьмуть на себе відповідальність за зміну світу".

Дмитро Стефанович

Завершився Perspektywy Women in Tech Summit 2023

Серед учасників міжнародного форуму — наші студентки та викладачки.

У другий день саміту КПІшниці зустрілись із засновником і президентом Fundacja Edukacyjna Perspektywy Вальдемаром Севінські.

«Можна було спілкуватися з представниками провідних компаній: Google, Netflix, P&G, Hitachi та іншими. Було приємно, багато хто чув про наш університет і цікавився, як ми навчаємось в умовах воєнного стану», — розповідає Тетяна Кравець, студентка 5-го курсу ХТФ.

«Пізнавальною була зустріч Ukrainian Tech Ecosystem, на якій розповідали про співпрацю, стажування й допомогу українцям», — каже Тетяна Штик, студентка 3-го курса РТФ.

«Підтримка України була неймовірною! Цікаві воркшопи, провідні компанії та спікери, які активно обговорювали участь жінок у технічних напрямках, залишили приємні враження», — ділиться почуттями Міщенко Катерина, студентка 3-го курсу ІМЗ.

Дата події