Попри війну мистецьке життя в університеті триває – у Картинній галереї КПІ ім. Григорія Синиці відбулася виставка робіт у жанрі декоративно-прикладного мистецтва "Краса духовної єдності" ("Уламки Донбасу").

Подружжя Надія Самикіна і Юрій Бєлан продемонстрували вироби, вишиті бісером. Надія Іванівна та Юрій Федорович показали, як своїми руками з маленьких бісеринок можна створювати чудові і неповторні вироби. Тематика їхніх вишивок різноманітна – чарівні пейзажі, портрети, вишукані квіти, міські краєвиди. Відвідувачі могли сповна насолодитися кольоровою грою бісерних розсипів.

kpi images - вишивка бісером

Автори вишивок бісером, роботи яких демонструвалися в Картинній галереї КПІ, ще не так давно жили в місті Кіровське Донецької області. Надія Іванівна з 2000 року у Будинку дитячої творчості керувала дитячим об'єднанням "Перлинка". Навчала свого вміння дітей, які займали призові місця на міських, обласних і всеукраїнських конкурсах. Юрій Іванович долучився до вишивання бісером і теж захопився цим мистецтвом (дружину тепер називає справжнім майстром, а себе скромно "кандидатом у майстри"). У 2014 році вони разом зі своїми вихованцями готувалися до атестації на присвоєння почесного звання "Народний художній колектив". Але не судилося – на Донбасі почалася війна… У вересні 2014 року подружжя змушено було виїхати з рідного міста, яке окупували орки, до Києва. З собою вони вивезли і свої роботи. І вже тут, в українській столиці, почали організовувати персональні виставки. На аматорських засадах намагаються передавати свої знання, навички та вміння дітям та дорослим. А ще – продовжують створювати вироби з бісеру. За їхніми словами, це дає справжнє задоволення та допомагає долати життєві негаразди.

Володимир Школьний

Дата події