26-29 вересня 2023 року в Роттердамі (Нідерланди) відбулася 33-тя щорічна виставка-конференція Європейської асоціації з міжнародної освіти European Association on International Education "ЕАІЕ 2023". Участь у ній взяли понад 6700 менеджерів освіти з більше ніж 100 країн.

ЕАІЕ як європейський осередок знань, експертизи і співпраці у сфері інтернаціоналізації вищої освіти створена для розвитку можливостей інтернаціоналізації у секторі міжнародної вищої освіти, а також для обміну кращими практиками і досвідом, найактуальнішими ідеями та організації різноманітних тренінгів, корисних для інтернаціоналізації закладів вищої освіти різних країн. Щороку організатори обирають для заходу одне з міст Європи, і цього року їх вибір зупинився на Роттердамі (Нідерланди), а місцем проведення став відомий Роттердам Агой (конференц-центр і багатофункціональна крита арена). Враховуючи масштабність заходу, учасники могли знайти партнерів, спланувати зустрічі, переглядати події в режимі онлайн за допомогою спеціальної віртуальної платформи

Україна, стенд якої містився в самому центрі виставкового павільйону, була у фокусі уваги конференції. До складу потужної делегації плеяди українських університетів увійшов і КПІ ім. Ігоря Сікорського, який представляла начальниця відділу академічної мобільності КПІ Ольга Демиденко. Участь відбувалася в межах реалізації локального проєкту "KPI International", реалізованого в рамках дворічного тренінгового курсу "Менеджмент інтернаціоналізації та українсько-німецького співробітництва", фінансованого Німецькою службою академічних обмінів (DAAD). Директор Центру міжнародної освіти університету Сергій Маулік брав участь у режимі онлайн. З ними поспілкувався кореспондент "Київського політехніка".

Ольга Демиденко: Виставка-конференція ЕАІЕ – це неймовірна і незабутня подія, яка надає можливості не лише відкрити нові обрії співпраці з чинними партнерами з різних країн світу, істотно розширити партнерську базу, але й отримати нові знання у сфері інтернаціоналізації вищої освіти. Водночас наша команда з більше ніж 30 університетів мала одностайну спільну мету, на реалізацію якої ми спрямовували максимум зусиль, – привернути увагу до нашої країни, до жахливої війни, яка впливає на наше життя, до тих викликів, які щодня долають українські університети. Тому поруч зі стендом України розташовувався стенд українсько-канадійського проєкту "Unissued Diplomas" (https://www.unissueddiplomas.org), присвячений вшануванню пам'яті студентів, які загинули під час нинішньої війни так і не завершивши навчання. Наша команда вважала дуже важливим донести до світу інформацію про те, що відбувається у нас з освітою, що відбувається з нашими студентами, які життєві виклики їм доводиться долати для того, щоб отримати диплом, на відміну від тих студентів, які можуть навчатися в мирному середовищі.

Я б назвала виставку всесвітньою подією, спрямованою на налагодження активної, відкритої дружньої співпраці для того, щоб університети вийшли на рівень справжнього багатовимірного співробітництва у питаннях освіти, інноваційних технологій, підготовки кадрів. Під час заходу кожний представник команди університетів популяризував свій університет і налагоджував партнерську взаємодію за вимірами інтернаціоналізації, які найбільш актуальні для кожного з університетів. Саме цьому була присвячена левова частина нашої роботи. Організаторами конференції була запланована низка сесій, присвячених певним тематикам. Для прикладу назву декілька: поєднання інклюзії та інтернаціоналізації, ефективні сценарії впровадження інтернаціоналізації, оптимізація міжнародної кредитної мобільності та процесів визнання. Спільно з Сергієм Мауліком ми налагоджували мережу нових контактів за ключовими напрямами інтернаціоналізації КПІ, зокрема у сфері академічної мобільності та набору на навчання студентів з інших країн. Було проведено низку зустрічей з представниками партнерських зарубіжних ЗВО та організацій.

Сергій Маулік: основний фокус цієї виставки – це питання інтернаціоналізації вищої освіти. Фахівці з найму і пошуку нових або поліпшення існуючих методів залучення іноземних студентів на навчання в університетах обговорювали, що вдалося здійснити за минулий рік, які плани на майбутнє, ділилися практичним досвідом. Завдяки проведеній Ольгою Павлівною роботі безпосередньо на виставці у нас ще на місяць залишився доступ до контактів учасників цієї події через внутрішній портал конференції. Я відпрацював усіх учасників, а їх було приблизно 6700 і представляли вони понад 100 країн. Відібрані ті, які цікаві нашому університету з точки зору розширення співробітництва саме у сфері міжнародної освіти. Відбувається активне листування з питань потенційної співпраці у сфері залучення іноземних студентів до навчання в нашому університеті. Вважаю, що результатом участі КПІ у виставці будуть певні практичні напрацювання по тих контактах, які з'явилися після заходу у Роттердамі.

Ольга Демиденко: ми активно розширюємо базу партнерів у сфері академічної мобільності за допомогою контактів, напрацьованих під час конференції. Оскільки академічна мобільність є важливим підґрунтям для організації співпраці науковців і освітян з різних країн, а також спільної підготовки масштабніших проєктів, звертаємо увагу на пошук можливостей, важливих для інтернаціоналізацїі всіх вимірів діяльності університету. ЕАІЕ стала важливим кроком у цьому напрямку. Про результати конференції та їхню вагомість для освіти і науки України учасники виставки-конференції розповіли вже після повернення додому, 11 жовтня на вебінарі, організованому Національним Еразмус+ Офісом України "EAIE 2023 Follow-Up Webinar for Ukrainian HEI "Boost Your Network and Share Your Internationalisation Experience at the EAIE conference". Завдяки участі в таких заходах, як ЕАІЕ, ми не лише сприяємо розвитку міжнародного співробітництва нашої альма-матер, шукаємо можливості для всебічної інтернаціоналізації освітніх програм і налагодження міжнародної співпраці професіоналів, яких ми навчаємо в університетах, але й знову і знову привертаємо увагу світу до України, нагадуємо, що страшна війна триває і ми, українці, стоїмо на захисті людських цінностей.

Спілкувався Володимир Школьний

Дата події