Його історія бере початок від 28 жовтня 1939 року, коли поліція в Празі силою розігнала мирну демонстрацію молоді з нагоди 21-ї річниці створення Чехословацької Республіки. Ця подія потягла за собою низку протестних акцій студентів проти авторитаризму в різних країнах Європи. На своїх зборах 1941 року в Лондоні Міжнародна рада студентів ухвалила заяву, в якій оголосила 17 листопада Міжнародним днем студентів — у пам’ять про події в Чехії. Цю заяву підтримала ООН.

Студенти Київської політехніки завжди мали почуття справедливості, гідності й патріотизму. З перших днів повномасштабної російської агресії проти України найкращі їх представники стали на захист країни, добровільно вступивши до лав ЗСУ і територіальної оборони. Девʼять з них віддали своє життя, захищаючи Батьківщину. Двоє пропали безвісти.

Їхні мужність і патріотизм є натхненним прикладом відданості народу України. Їхній подвиг заслуговує на повагу й велику шану. Вічна їм памʼять.

Студентам, які нині навчаються в умовах війни, спрямовуючи свої зусилля та енергію на захист і відбудову країни, бажаємо неймовірної міці й наполегливості, натхнення й удачі. Ваш внесок у наближення омріяної Перемоги та відновлення країни — великий і важливий.

Щасти Вам на вашому шляху!

Ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського
Михайло Згуровський

Дата події