У розмові з заступницею директора Науково-технічної бібліотеки ім. Г.І. Денисенка КПІ ім. Ігоря Сікорського Євгенією Кулик кореспондент "Київського політехніка" обговорив комплекс заходів, які відбулися в університеті з нагоди відзначення світовою спільнотою в жовтні Міжнародного дня академічної доброчесності.

– Євгеніє Володимирівно, наприкінці жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського за підтримки Міністерства освіти і науки України відбувся загальноукраїнський круглий стіл "Академічна доброчесність: досвід, практики, виклики, поступ". А згодом протягом кількох тижнів у Бібліотеці КПІ прочитано цикл відкритих лекцій "Академічна ДоброЧесність: правила гри чи справа честі". Проводилися вони у змішаному форматі. Будь ласка, поділіться враженнями про ці заходи.

– Враження, звичайно, приємні, оскільки впродовж тривалого періоду через пандемію COVID-19, а згодом – повномасштабну російсько-українську війну заходи, спрямовані на популяризацію академічної доброчесності, відбувалися в дистанційному форматі. Цього року ми знову повернулися до гуртування спільноти задля обговорень різних аспектів теми академічної доброчесності безпосередньо у читальних залах бібліотеки.

Нагадаю, що з 2016 року в КПІ ім. Ігоря Сікорського працює робоча група з академічної доброчесності, до складу якої входять керівники структурних підрозділів університету, викладачі, студенти, представники бібліотеки. Щороку напрацьовуємо план заходів, спрямованих на формування високого рівня культури академічної доброчесності: від розробки чи оновлення внутрішніх регламентуючих документів до створення коміксів та відео. Такий комплексний підхід допомагає згуртуванню академічної спільноти для обговорення викликів у сфері запровадження політик і процедур академічної доброчесності в освітньому процесі. Нині зусилля здебільшого спрямовуємо на формування навичок та вмінь, що дозволяють не порушувати мимоволі принципи академічної доброчесності щодня в освітньому процесі та дослідницькій діяльності. Це простежується і в тематиці відкритих лекцій, що відбулися.

kpi images - Академічна доброчесність: досвід, практики, виклики, поступ - Анатолій Мельниченко

Розпочав курс відкритою лекцією "Академічна доброчесність: найважливіше з теорії для практичних результатів" проректор з навчальної роботи КПІ ім. Ігоря Сікорського Анатолій Мельниченко. Про відповідальний пошук та доброчесне використання інформаційних джерел розповіла завідувачка відділу інформаційної підтримки освіти та досліджень нашої бібліотеки Олена Косьміна. Про відкриту науку як засіб сприяння академічній доброчесності доповіла директор нашої бібліотеки Оксана Бруй, а моя доповідь стосувалася теми "Хто може зробити висновок, чи є в роботі плагіат: все про перевірку академічних текстів". Також разом із завідувачкою сектору бібліотеки Тетяною Ніжинською ми прочитали лекцію про умови оформлення запозичень з інших наукових джерел. Думаю, нашій аудиторії знання, почерпнуті під час лекцій, стануть у пригоді.

До речі, відеозапис з круглого столу "Академічна доброчесність: досвід, практики, виклики, поступ" доступний на ютуб-каналі КПІ ім. Ігоря Сікорського .

– Наступне запитання доречне напередодні зимової сесії. Адже одночасно з нею відбуватиметься перевірка кваліфікаційних, магістерських і дипломних робіт на плагіат. Які академічні тексти підлягають обов'язковій перевірці на наявність ознак привласнення або запозичення з чужого наукового або літературного твору без дозволу автора і без зазначення джерела?

– Обов'язковій перевірці підлягають курсові роботи студентів, кваліфікаційні роботи на здобуття ступеня "бакалавр" або "магістр", дисертаційні роботи на здобуття ступеня "доктор філософії/доктор мистецтвознавства" (кандидат наук) або "доктор наук", рукописи монографій і підручників, які рекомендуються до видання Вченою радою університету, рукописи навчальних посібників, що мають авторський текст і рекомендуються до видання Методичною радою університету, рукописи статей, тези відповідей, які надходять до редакцій наукових журналів або оргкомітетів конференцій, семінарів тощо.

– Як організовано процес перевірки академічних текстів?

– Адмініструє кабінет університету в онлайновій системі виявлення збігів/ідентичності/схожості відповідальний працівник Науково-технічної бібліотеки КПІ ім. Ігоря Сікорського. На кожній кафедрі призначено відповідальних осіб, які здійснюють технічну перевірку курсових і кваліфікаційних робіт. Адміністратор на запити відповідальних осіб створює облікові записи в онлайновій системі та надає необхідну кількість сторінок для перевірки. В середньому надається 70 сторінок на одну бакалаврську роботу та 100 сторінок – на одну магістерську.

Також відповідальних осіб за технічну перевірку рукописів матеріалів призначено в редакціях наукових періодичних видань університету та оргкомітетах конференцій. Саме адміністратор консультує відповідальних осіб через зручні їм канали комунікації, відстежує та інформує про цікаві освітні онлайн-заходи, до яких варто долучитися, а також про зміни в нормативно-правових документах щодо академічної доброчесності, надсилає офіційні рекомендації тощо.

Відповідальний працівник бібліотеки здійснює технічну перевірку в онлайновій системі рукописів монографій та підручників, навчальних посібників, що мають авторський текст і рекомендуються до видання Методичною радою КПІ ім. Ігоря Сікорського.

– Якими будуть ваші побажання читачам "Київського політехніка"?

– Важливо продовжувати формування високого рівня культури академічної доброчесності як єдиний комплексний процес і надалі. Що більше викладачів, студентів, науковців долучаться, то кращі отримаємо результати. Хочеться наголосити: крім навчального модуля з основ академічної доброчесності, який викладається для всіх студентів першого курсу, загальноуніверситетської вибіркової дисципліни "Основи академічної доброчесності", що пропонується до вивчення студентам другого курсу, усі викладачі, наукові керівники та консультанти можуть долучатися до популяризації шести фундаментальних цінностей: чесності, довіри, справедливості, поваги, відповідальності та мужності.

Нагадаю, що надання консультацій та проведення освітніх заходів з різних аспектів інформаційної грамотності та академічної доброчесності, зокрема щодо пошуку та доступу до якісних освітніх й інформаційних джерел, оформлення цитувань та посилань відповідно до вітчизняних і міжнародних вимог, вибору видання для публікації результатів дослідження, використання систем виявлення текстових збігів/ідентичності/схожості – далеко не повний перелік щоденних обов'язків моїх колег-бібліотекарів, які в такий спосіб долучаються до процесу формування в суспільстві культури академічної доброчесності.

Бібліотека КПІ завжди поруч, тож звертайтеся – допоможемо!

Спілкувався Віктор Задворнов

kpi images - Академічна доброчесність: досвід, практики, виклики, поступ

Круглий стіл "Академічна доброчесність: досвід, практики, виклики, поступ"

Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського” запрошує 25 жовтня 2023 року об 11.00 взяти участь у круглому столі “Академічна доброчесність: досвід, практики, виклики, поступ”, що відбудеться за участі представників ЗВО України та державних органів.

Мета заходу – згуртувати академічну спільноту для:

  • обговорення викликів у запровадженні політик та процедур академічної доброчесності в освітньому процесі
  • розуміння механізмів, які заважають рухати культуру академічної доброчесності
  • обміну досвідом, ідеями та напрацювання спільних рішень для подолання викликів.

Круглий стіл відбудеться у змішаному форматі. Пряма трансляція здійснюватиметься на You-tube-каналі КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Переконані, що цей захід буде корисним для адміністрації університетів, викладачів ЗВО, студентів, експертів з академічної доброчесності та усіх зацікавлених представників академічної спільноти.

Реєстрація учасників

Дата події