У Науково-технічній бібліотеці ім. Г.І.Денисенка розгорнуто виставку копій документів і видань з історії КПІ ім. Ігоря Сікорського з нагоди 125-річчя вишу "Сторінки історії Київської політехніки". Розміщено її експонати у холі першого поверху, продовження – у читальній залі на третьому поверсі.

Під час екскурсії експозицією, яку провела для кореспондента "КП" провідна бібліотекарка відділу рідкісних і цінних документів НТБ Людмила Миколаївна Гунько, виникає відчуття позачасся і єдності з правічним, адже серед копій книг, фотографій представлено чимало друкованих видань – вічних пам'яток літопису столичної політехніки.

"Книгосховища бібліотеки також зберігають багато старовинних періодичних видань XIX-XX століття, на сторінках яких розгортається бурхлива епоха виникнення і розвитку багатьох галузей науки і техніки. У нашому фонді можна знайти наукові журнали "Зодчий", "Інженеръ", "Dingler's polytechnisches journal", "Вестник технолога" (видання кінця ХІХ – початку ХХ ст.) та інші. Також зберігся альбом 1902 р., подарований першому ректору КПІ Віктору Львовичу Кирпичову", – говорить Людмила Миколаївна і демонструє цей фоліант.

Представлено й "Иллюстрированный сборник материалов к истории возникновения Киевского политехнического института. Памяти Виктора Львовича Кирпичева". Він допоможе допитливим уявити ситуацію зі станом технічної освіти наприкінці ХІХ століття в тогочасній Російській імперії. Історія виникнення і формування інституту, спорудження його корпусів, організації навчального процесу зацікавить знаттєлюбних. Також увазі відвідувачів виставки пропонується нарис "Про розвиток і сучасний стан хімічного відділення", списки студентів, адміністративні положення, правила, звіти про діяльність факультетів, світлини та багато цікавих документів про створення й функціонування столичного політехнічного інституту. А якщо маєте намір заглибитись до основних наукових джерел фонду з історії КПІ, тоді варто ознайомитись з виданнями, присвяченими окремим особистостям, так чи інакше пов'язаним з університетом. Серед багатосторонньої літератури – біографії, спогади, мемуари вчених та інженерів, що розкривають невідомі сторінки, аспекти побуту та повсякденного життя професорсько-викладацького складу і студентів.

Переходимо до зали 3.5 НТБ ім. Г.І. Денисенка. Тут розміщено продовження експозиції виставки "Сторінки історії Київської політехніки", демонструються оригінали документів.

kpi images - Книжкова виставка

"Книжкова виставка – комплекс спеціально відібраних і систематизованих документів, розташованих таким чином, щоб викликати увагу читачів, зацікавити чи задовольнити існуючий інтерес чи інформаційну потребу. Звичайно, основна мета будь-якої виставки – популяризація книги, надання певної інформації, – пояснює Людмила Гунько. – Наші читачі – люди з різноманітними запитами. Комусь достатньо ознайомитись з коротким оглядом фонду відділу рідкісних і цінних документів.  А деяким із завсідників бібліотеки потрібна детальна інформація про оригінали документів. Саме тому ми і розділили експозиції виставки".

Насамкінець зауважимо, що частина виставки, експонована в холі бібліотеки, працювала до 16 вересня, а от та, що розгорнута в читальному залі 3.5, буде відкрита для огляду до кінця року.

Віктор Задворнов

У Бібліотеці КПІ триває виставка до 125-річчя нашого університету.

Експозиція містить унікальну інформацію про життя легендарних учених і конструкторів та їхні науково-технічні відкриття.

⏰ Виставка триватиме: в бібліотечному холі — до 16 вересня, а в залі 3.5 — до кінця цього року.

Дата події