Дорогі київські політехніки! Щиро вітаю з Днем Незалежності України! Історія здобуття незалежності нашої країни — це складний і тернистий шлях, яким українці йшли протягом багатьох віків.

Після розпаду Російської імперії та революції 1917 року Українська Народна Республіка виголосила свою незалежність. Проте цей короткий період супроводжувався конфліктами й війнами, що призвело до того, що з 1922 року Україна стала частиною Союзу РСР як Українська РСР. Упродовж радянської доби вона мала обмежену автономію та незалежність.

1991-го, після розпаду Радянського Союзу, Українська РСР провела національний референдум, на якому більшість українців підтримали відновлення незалежності України.

Незалежність України була офіційно проголошена 24 серпня 1991 року після провалу «августовского» путчу в Москві. Україна стала незалежною державою й приєдналася до спільноти світових націй.

Надалі Україна продовжила свій шлях боротьби за ствердження незалежності та розвиток як суверенної держави. Вона пережила період політичної турбулентності й спрямувала зусилля на зміцнення демократії, проведення реформ, утвердження верховенства права.

На цьому часовому відтинку країна переорієнтувалася на ринкову економіку, чітко визначила свою геополітичну орієнтацію як мирної, демократичної, суверенної держави, намагаючись зміцнити стосунки з Європейським Союзом та усім розвинутим світом, активно розвиваючи свою культурну та освітню сфери, сприяючи розкриттю власного національного духу та спадщини.

На початку 2014-го росія розпочала неоголошену війну проти України, наслідком якої стала анексія Криму і збройне протистояння на сході держави.

24 лютого 2022 року путінський режим вдався до повномасштабного вторгнення в Україну. Російська воєнна агресія й досі ширить в Україні смерть і руйнування. Легендарна мужність українського народу приголомшила світ, а опір загарбникові триває й отримує непохитну підтримку від цивілізованих країн.

Ці виклики та досягнення разом визначають сучасний тернистий шлях України в боротьбі за ствердження незалежності, розвиток та інтеграцію в глобальну спільноту.

Дорогі київські політехніки! Бажаю омріяної Перемоги, досягнення миру, процвітання і щасливої майбутньої долі нашій країні й усім нашим гордим громадянам!

Ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського
Михайло Згуровський 🇺🇦

Дата події