1 січня 2023 року КПІ ім. Ігоря Сікорського став повноправним членом Альянсу європейських шкіл передової інженерної освіти та досліджень СESAER (Conference of European Schools for Advanced Engineering Education and Research). З того часу тривала копітка робота із залучення КПІ до діяльності та робочих органів цього об'єднання європейських технічних вишів та наведення мостів між ним і європейськими технічними університетами.

І от, під час онлайн-конференції з генеральним директором СESAER Маттіасом Бьорнмальмом та представниками його президії, що відбулася 19 червня, ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський констатував, що ділове партнерство з Альянсом СESAER, який об'єднує 58 університетів із 28 країн Європи, налагоджено. Ректор також ознайомив Маттіаса Бьорнмальма з історією нашого навчального закладу, його науково-педагогічною діяльністю та традиціями.

Отож ця зустріч стала важливою подією з точки зору розвитку подальшого науково-технічного партнерства КПІ з європейськими технічними вишами. Така співпраця є запорукою перебування київських політехніків на передових напрямах концептуальних уявлень про тенденції у сфері європейської вищої технічної освіти.

kpi images - під час онлайн-конференції з генеральним директором СESAER
"Адаптація передових ідей Європи для трансформацій вищої технічної школи України відбуватиметься, зокрема, через відкритість наших факультетів, інститутів та кафедр. Адже не секрет: завдяки копіткій праці нашого колективу університет уже став більш відкритим для європейського навчально-наукового простору, більш авторитетним та конкурентоспроможним у системі вищої технічної школи України, – наголосив Михайло Згуровський. – Це, своєю чергою, посилюватиме позиції підрозділів КПІ ім. Ігоря Сікорського у справі залучення талановитих абітурієнтів до вступу до нашого університету. Не варто забувати і про вплив на формування політики у сфері науки та освіти у рамках окремих галузей знань, а також на зміст освітніх програм. Розвиватимемо можливості збереження та розвитку науково-педагогічних шкіл. Творчий тандем з СESAER має чудові перспективи".

На думку проректора з міжнародних зв'язків КПІ Сергія Сидоренка, діалог з членами президії СESAER є успішним не лише завдяки посиленню позицій КПІ у низці світових рейтингів університетів, а й тому, що КПІ вже став частиною родини європейських вишів. Завдяки міжнародному авторитету наших учених та педагогів, Альянс залучив достойних представників КПІ ім. Ігоря Сікорського до семи своїх робочих груп за ключовими напрямами – "Стандарт", "Людські ресурси", "Інновації", "Навчання і викладання", "Відкритість науки і технологій", "Стійкість університетів" і "Стале фінансування". Отже, існують спільні інтереси між КПІ та Альянсом СESAER. "Настав час переходити від проголошених ідей до їхнього впровадження у життя, – зауважує Сергій Сидоренко. – А після перемоги України над загарбниками КПІ ім. Ігоря Сікорського братиме участь у повоєнній відбудові і реалізації відповідних проєктів. Для цього розгортання та вдосконалення реальної співпраці, зокрема із Альянсом СESAER у сфері науки і інновацій, дуже знадобиться".

На завершення зустрічі представників ректорату КПІ ім. Ігоря Сікорського та топменеджерів Альянсу європейських університетів СESAER Михайло Згуровський запросив його представників відвідати наш університет. Отже, дипломатичний місток між науковцями і викладачами України та Європи наведено. Далі буде.

Віктор Задворнов

КПІ та CESAER зміцнюють звʼязки

У Київській політехніці відбулась зустріч з президією CESAER.

Йшлося про трансформацію освіти, співпрацю в галузі інновацій і кооперацію з провідними науково-технічними університетами Європи.

Дата події