Рік тому за корпусом №28 КПІ ім. Ігоря Сікорського вздовж вулиці Борщагівської було закладено новий парк. Весь комплекс робіт з облаштування приблизно трьох гектарів паркової зони планується закінчити у 2023 році. У такий спосіб буде реалізовано ідею обрамлення нашого університету парковими зонами. Перша з них пролягає вздовж проспекту Перемоги, а другою є  цей новостворюваний парк.

4 листопада тут відбулася акція чергового, осіннього висаджування дерев. Участь в  озелененні території університету взяли працівники, викладачі, студенти і навіть діти співробітників, які відвідують нещодавно відкритий в університеті Клуб сімейного дозвілля. Все було добре організовано – достатньо заготовлено саджанців і лопат, забезпечено поливання, навіть працювала польова кухня. Та головне – у людей був гарний настрій і бажання творити благородну справу.

Саджаючи під час акції дерево, ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський зазначив: "Київські політехніки мають гарну традицію висадження парку. В 1900-1901 роках наші попередники – перші студенти і викладачі КПІ – висадили парк уздовж тодішнього Брест-Литовського шосе, а тепер проспекту Перемоги. І вже понад 120 років ця паркова зона прикрашає університет і приносить задоволення людям. А сьогодні ми створюємо новий парк, і робиться це в дуже важкі дні, коли йде війна і багато людей розгублені та перебувають іноді в депресивному стані. Поза сумнівом, висадження сьогодні дерев у новостворюваному парку консолідує багатьох співробітників, студентів, викладачів, навіть маленьких діточок – це піднімає настрій, додає оптимізму, що надзвичайно важливо в нинішніх умовах".

Ректор також зауважив, що ця паркова зона захистить від шуму тих, хто навчається і працює в корпусах факультетів та інститутів, розташованих уздовж  вулиці Борщагівської, поглинатиме діоксид вуглецю, який викидають автомобілі, що проїжджають повз територію університету. 

М.З.Згуровський та В.А.Пасічник

Детальніше про те, що було зроблено після закладення нової паркової зони і яким буде невдовзі парк, розповів проректор університету з адміністративної роботи Вадим Кондратюк: "Обставини, які склалися в нашій країні у зв'язку з повномасштабним вторгненням Росії, аж ніяк не сприяли нашій роботі з благоустрою території університету. Під час воєнних дій, які проводилися на території Київської області й навіть частково в Києві, нам бракувало людей для роботи в новостворюваному парку, хоча матеріали й були заготовлені. Лише коли відбувся відступ російських військ від Києва ми, хоч і з запізненням, змогли почати виконувати в ньому подальші роботи.

Коротко про те, що зроблено протягом року. Завезено і сплановано по території парку близько 250 тонн родючого ґрунту. Проведено інженерні комунікації: вдалося зробити систему водовідведення зливних стоків від корпусів №9 і №28, завершено ремонт усіх приямків колодязів, через які підводиться вода і тепло до цих корпусів. Виконано роботи з проєктування та прокладання й облаштування пішохідних доріжок. Закладено електричні кабельні лінії для 27 електричних опор, і невдовзі ми встановимо їх на території. Виготовлено понад 30 лав для сидіння, які будуть встановлені на створених майданчиках для відпочинку співробітників, студентів і відвідувачів університету.

Нові дерева

Акція 4 жовтня відбулася саме тоді, коли ми згідно з планом здійснювали осіннє висаджування наступної партії рослин. Усього посадили приблизно 175 дерев – це дуби, граби, клени, каштани, акації та черемха. Порівняно з акцією при закладенні парку, тепер у висаджуванні взяли участь значно більше співробітників і студентів КПІ – загалом до півтори сотні осіб з різних факультетів, а також волонтерів. Із загального числа дерев 40 саджанців придбали і висадили представники Київської міської організації Профспілки працівників освіти та науки й  профкому співробітників і студентів КПІ. Через вашу газету висловлюю велику вдячність студентам, які проживають на території університету, та членам студентського парламенту, які починаючи з березня самостійно долучалися до всіх видів робіт у парку, а під час акції висадили алею черемх. Долучили до акції і наше підростаюче покоління – дітей співробітників, які відвідують Клуб сімейного дозвілля. Впевнений, що пройдуть роки, і вони з гордістю будуть показувати своїм друзям відео- і фотозйомку про свою участь у створенні парку".

Мине зовсім небагато часу і нинішні КПІшники, прогулюючись алеями нового парку, побачать і відчують плоди своєї праці. А їхні нащадки  будуть із вдячністю їх згадувати…

КПІшники саджають новий парк

Політехніки висадили вздовж вулиці Борщагівської граби, дуби, каштани, клени та акації. До озеленення студмістечка доєдналися студенти, викладачі, волонтери й діти.

Тепер на ще одну зелену зону в студмістечку стане більше.

Дата події