Всесвітній тиждень космосу – наймасштабніший захід у світі, присвячений дослідженню космічного простору. Він проходить з 4 по 10 жовтня під гаслом, яке щороку визначає Рада директорів Асоціації тижнів космосу. Тема цьогорічного Тижня "Космос – сталий розвиток". Її обрали не випадково. Адже в сучасному світі значна частка завдань, спрямованих на досягнення цілей сталого розвитку суспільства, вирішується за допомогою супутників спостереження.

 Метою заходів, які проходили в рамках цьогорічного Тижня космосу, було поширення знань про те, як сталий розвиток космічних технологій впливає на прогрес людства.

Державний політехнічний музей ім. Бориса Патона при КПІ ім. Ігоря Сікорського очолює організацію Тижнів космосу в Україні. До Всесвітнього тижня космосу – 2022 працівники музею організували кілька виставок і провели низку заходів, головною метою яких стало поширення знань про внесок конструкторів та космонавтів українського походження в освоєння космосу.

Науковці ДПМ розробили для експонування в музеї змістовну презентацію, присвячену життю та досягненням першого українського космонавта Павла Романовича Поповича (1930-2009). Вона складається з-понад 80 слайдів, побудована на документальних матеріалах та містить спогади самого космонавта.

У залі "Космонавтика" були розгорнуті мініекспозиції, які демонстрували досягнення України й українців у космічній галузі. "Піонери космонавтики" представляли постаті Костянтина Ціолковського (165-річчя від дня народження якого відзначили у вересні цього року) і Юрія Кондратюка (125-річчя від дня народження відзначили у червні цього року). Експозиція "Два шляхи до однієї мети" була присвячена першопрохідцям у ракетобудуванні – Сергію Павловичу Корольову та Вернеру фон Брауну.

Також в ДПМ працювала книжкова виставка "Письменники-фантасти – провісники космонавтики", де можна було побачити книжки Жуля Верна "Із Землі до Місяця" (видання 1865 р.), Герберта Веллса "Перші люди на Місяці" (видання 1901 р.), Олексія Толстого "Аеліта" (видання 1922 р. ) та ін.

Крім того, у ДПМ за участю ветеранів космодрому Байконур відбувся круглий стіл, присвячений 65-річчю запуску першого штучного супутника Землі.

Л.С. Баштова, м.н.с. ДПМ ім. Бориса Патона

Космічна виставка в музеї КПІ

Виставка присвячена Всесвітньому тижню космосу — найбільшому івенту у світі, спрямованому на підтримку космічної галузі. Він проводиться щороку з 4 до 10 жовтня.

4 жовтня 1957 року відбувся запуск першого штучного супутника Землі «Супутник-1», а 10 жовтня 1967 року набрав чинності Договір про принципи діяльності держав з дослідження й використання космічного простору.

Наукові співробітники музею щорічно проводять лекції, тематичні виставки, презентації, демонструють наукові фільми, розповідають про роль КПІшників в освоєнні космосу.

Куратор виставки — завідувач відділу авіації та космонавтики ДПМ імені Бориса Патона Сергій Грачов.

Дата події