Інформація про засідання ректорату – оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету від 25 липня 2022 року

25 липня під головуванням ректора М.З.Згуровського відбулося чергове засідання ректорату – оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету. Розглянуто низку питань організації освітнього процесу в умовах режиму воєнного стану, а також забезпечення життєдіяльності та безпеки університету.

Виступили: М.З.Згуровський, О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська, В.А.Пасічник, С.І.Сидоренко, В.А.Кондратюк, О.А.Іщенко, Л.Г.Субботіна, Є.В.Кулик, М.О.Безуглий, Є.Малкіна, І.Степанюк.

Основні питання, які розглянуто на засіданні, та рішення, що були ухвалені:

1. Минулого тижня проведено нараду проректорів університету, які долучені до освітнього процесу, за участі проректора з адміністративної роботи та зав. відділом цивільного захисту щодо питання можливих моделей початку нового навчального року. З огляду на результати наради, проведеного в університеті опитування та з урахуванням проміжних результатів моніторингу стану укриттів, який проводився ДСНС, найбільш робочою моделлю вбачається дистанційна форма навчання з елементами очного навчання по окремих спеціальностях. Для таких освітніх програм заняття будуть проводитися в очному режимі у відповідних лабораторіях (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська, Ю.В.Нестеренко).

2. Завершено реєстрацію вступників до магістратури для участі у магістерському тесті навчальної компетенції (МТНК) для вступу на спеціальності 051 Економіка, 054 Соціологія, 061 Журналістика, 073 Менеджмент, 075 Маркетинг, 281 Публічне управління та адміністрування та у магістерському комплексному тесті (МКТ) для вступу на спеціальність 081 Право (О.А.Жученко, В.М.Можаровський, С.А.Мураховський).

3. Для реєстрації через систему «Електронний кампус» подали заяви 345 випускників КПІ цього року, а через спеціальний ресурс Приймальної комісії – 96 вступників з інших закладів освіти та випускників попередніх років. МТНК та МКТ будуть проведені у період з 10 до 17 серпня (О.А.Жученко, Н.В.Семінська, В.М.Можаровський, С.А.Мураховський).

4. У ЄДБОУ оновлено та повністю внесено відомості за конкурсними пропозиціями для здобуття вищої освіти в КПІ ім. Ігоря Сікорського цього року. Окремо створено конкурсні пропозиції для подання заяв за мотиваційним листом для здобуття ступеня бакалавра та магістра за кошти фізичних та юридичних осіб за всіма спеціальностями та освітніми програмами, де такий вступ можливий (понад 120 пропозицій) (О.А.Жученко, В.М.Можаровський, С.А. Мураховський).

5. Приймальна комісія спільно з ДНВР продовжує активно проводити консультування вступників за допомогою чатів, електронної пошти, телефоном та особисто (Н.В.Семінська, В.М.Можаровський, С.А.Мураховський).

6. Продовжується реєстрація вступників для подання документів вступниками з тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей, лінії зіткнення, Автономної Республіки Крим та для подання документів вступниками з особливо небезпечної території – населених пунктів, які знаходяться в окупації та в зоні ведення активних бойових дій. Зареєстровано понад 100 заяв від таких вступників (О.А.Жученко, В.М.Можаровський, С.А.Мураховський).

7. Особисто та в електронній формі подаються документи для внесення до Реєстру у ЄДЕБО особами, які мають право на спеціальні умови участі в конкурсі. На тепер зареєстровано 17 таких осіб. Загалом для реєстрації вони можуть звернутись до будь-якого закладу вищої освіти в Україні (О.А.Жученко, В.М.Можаровський, С.А.Мураховський).

8. Проведено навчання керівників оперативних штабів щодо роботи зі вступниками, які планують здобувати освітній рівень бакалавра на основі повної загальної середньої освіти або на основі диплома молодшого спеціаліста, молодшого бакалавра, фахового молодшого бакалавра (В.М.Можаровський, С.А.Мураховський).

9. З 29 липня розпочнеться прийом документів від вступників для здобуття освітнього рівня бакалавра на основі повної загальної середньої освіти, або на основі диплома молодшого спеціаліста, молодшого бакалавра, фахового молодшого бакалавра за допомогою електронних кабінетів. Заяви вступників будуть оброблятись централізовано секретаріатом Приймальної комісії. Прийом заяв триватиме до 18:00 23 серпня (В.М.Можаровський, С.А.Мураховський).

10. Минулого тижня відбулося засідання колегії НАЗЯВО, на якому було ухвалено рішення зменшення вартості акредитації освітніх програм з 70 тис. грн до 41 тис. грн. (О.А.Жученко).

11. Продовжується підготовка моделей організації освітнього процесу, які будуть використані у новому навчальному році. Пропонується низка принципів, за якими будуть працювати підрозділи, головний з яких – забезпечення якості освіти (А.А.Мельниченко, О.А.Жученко).

12. До аспірантури здобувачами освіти подано 341 заяву (у минулому році – 319). Нещодавно оприлюднене МОН держбюджетне замовлення зменшено на 30%, в першу чергу для гуманітарних спеціальностей. Для загальноінженерних – зниження складає одиниці відсотків (А.А.Мельниченко, О.І.Дмитрієва).

13. Докторантура. Планове держзамовлення від КПІ складало лише 2 бюджетних місця. Вдалося отримати 3. Для отримання бюджетного місця в докторантуру, в університеті має функціонувати спеціалізована рада із захисту докторських дисертацій. У КПІ є всі 3 кандидати на бюджетні місця. Ще одна особа навчатиметься за контрактом (А.А.Мельниченко, О.І.Дмитрієва).

14. Ведеться активна робота щодо підвищення кваліфікації співробітників КПІ з метою отримання вмінь і навиків супроводжувати свої дистанційні курси на платформі Sikorsky Challenge (Moodle, Google Work Space) (А.А.Мельниченко, І.Г.Малюкова).

15. Спільно з ННЦ ІМЯО проведено нараду з питань, що стосуються роботи платформи з працевлаштування в частині доопрацювання програмного забезпечення платформи і подальшої роботи з працедавцями, а також удосконалення завдань для ректорського контролю (А.А.Мельниченко, М.М.Перестюк).

16. Завершується заповнення анкети МОН, в якій більше 100 питань стосовно майже всіх підрозділів університету (А.А.Мельниченко).

17. За результати аналізу опитування викладачів встановлено, що 90% викладачів вказують про наявність в них акаунтів в GoogleScholar. Проте електронну пошту в домені kpi.ua мають лише 80% викладачів, а відтак - у частини НПП аккаунт GoogleScholar не прив`язаний до КПІ, а це означає, що публікаційна активність 20% викладачів не враховується у вебометричних рейтингах КПІ (А.А.Мельниченко, Є.В.Кулик).

18. Доопрацьовується модуль в Електронному кампусі з метою отримати можливість завантаження бакалаврських дипломів випускниками, які вступатимуть до магістратури (А.А.Мельниченко, О.Д.Фіногенов).

19. Завершено аналіз опитування стосовно формату навчання у новому навчальному році. З 10521 здобувачів освіти, які пройшли опитування, 69% (7268 осіб) схильні до навчання виключно в дистанційному режимі і ще майже 10% (1028 осіб) не знають, в якому режимі вони зможуть навчатись. У режимі очного навчання, чи у змішаному форматі, готові навчатися майже 21% (2157 здобувачів) (Н.В.Семінська).

20. Переважна більшість опитаних здобувачів – 83% знаходяться на території України, причому половина – майже 42 % – перебувають в межах Києва та Київської області. У відсотковому співвідношенні до кількості опитаних здобувачів по окремих підрозділах – 20% і більше здобувачів знаходяться за кордоном (НН ВПІ, НН ІПСА, ФБТ, ФЛ, ФММ, ФМФ). По всіх інших підрозділах цей відсоток менший (Н.В.Семінська).

21. Серед здобувачів, які перебуваютьза кордоном, лише 7% (120 осіб) точно планують повернутись в Україну до 1 вересня, а переважна більшість або не планує (майже 44%, 724 особи), або не може наразі відповісти і очікує на зміну безпекової ситуації (49%, 818 осіб). За результатами опитування – майже 26% з тих, хто знаходиться за кордоном, або вже приступили до навчання в закордонних ЗВО, або планують це зробити (414 студентів). Враховуючи скільки здобувачів взяло копії/оригінали документів про освіту, необхідних для вступу, ця цифра може бути в 2 рази більшою. Загалом, мінімум 1378 осіб з тих, які повідомили про свої наміри в процесі моніторингу, не повернуться до України протягом наступного року і будуть шукати можливості продовження навчання в закордонних ЗВО. Найбільший відсоток таких здобувачів на ПБФ та ХТФ (Н.В.Семінська).

22. Підведено підсумки семестру за напрямами навчання та мобільності, його результати оприлюднено для спільноти університету. Також підведено підсумки літнього семестрового контролю 2021/2022 навчального року https://t.me/dnvr_31/2424 (Н.В.Семінська, декани факультетів/інститутів).

23. Проведено флешмоб "Оціни куратора challenge". За 4 доби отримано понад 100 відгуків від студентства про їх кураторів. Проведено аналіз отриманих результатів. За зауваженнями студентів вжито відповідних заходів https://t.me/dnvr_31/2419 (Н.В.Семінська, декани факультетів/інститутів).

24. Триває видача документів про попередню освіту: онлайн та очно видано 52 документи, також видано 265 оригіналів документів випускникам КПІ (Н.В.Семінська, декани факультетів/інститутів).

25. Внесено дані з перевідних наказів до АС «Деканат». Натепер контингент здобувачів складає 14653 студенти (Н.В.Семінська, декани факультетів/інститутів).

26. Внесено правки до наказу про відшкодування коштів особами, що будуть повторно зараховані на бюджет на 1 курс і мають відшкодовувати кошти за попереднє навчання – правки вносили представники ДЕФ та ПК (Н.В.Семінська).

27. Оновлено презентацію про основні заходи для студентів 1 курсу. Узгоджуються питання щодо термінів поселення, видання стипендіальних карток, замовлення та видачі студентських квитків (Н.В.Семінська).

28. Підведено підсумки роботи відділу академічної мобільності під час воєнного стану. 97 студентам оформлено академічну мобільність, 60 – участь у літній школі Познанської політехніки (Н.В.Семінська, О.П.Демиденко).

29. За чинними угодами з іноземними університетами відкрито 10 наборів на академічну мобільність. За період з 24 лютого підписано 10 угод з новими партнерами – закладами вищої освіти (Н.В.Семінська, О.П.Демиденко).

30. Анонсовано та розпочато збір документів кандидатів на Премію Верховної Ради України (Н.В.Семінська, декани факультетів/інститутів).

31. На базі КПІ проведено Національний мультипредметний тест, який проводився у 2 зміни для 98 вступників.

32. На робочій нараді з потенційним партнером – ДП "ЖМЗ "ВІЗАР", обговорено питання концепції та технології подачі міжнародної проєктно-грантової заявки на конкурс за програмою Horizon Europe (В.А.Пасічник, М.Ю.Ільченко, С.О.Понамаренко, А.В.Пятова).

33. Спільно з керівництвом ДНВР та Департаменту безпеки взяли участь у круглому столі щодо організації студентської літньої школи з тематики інновацій та проєктної діяльності (Н.В.Семіінська, О.Я.Юрчишин, В.А.Ласкутов).

34. Відбулося засідання координаційної ради комплексної космічної програми університету, на якому обговорені питання: комплектування штатного розпису навчально-наукової лабораторії термовакуумних випробувань; хід підготовки до запуску університетського наносупутника PolyITAN-HP-30, хід виконання поточного проєкту створення наносупутника PolyITAN-12U (В.А.Пасічник, М.Ю.Ільченко, Ю.М.Сидоренко).

35. Проведено робочу зустріч з науковою групою НН ІАТЕ щодо представлення потенційному замовнику – ГО «Агенція регіонального розвитку» проєкту "Система опалювання типової енергоефективної теплиці сімейного плодоовочевого господарства" (В.А.Пасічник, І.В.Коробко, Ю.М.Сидоренко).

36. Підготовлено і направлено до МОН України лист щодо внесення у реєстраційну форму проєкту BOWI переможців другого етапу конкурсу - чотири українських МСП, які за підтримки експертів КПІ займатимуться впровадженням інноваційних технологій Індустрії 4.0 у промисловість України (В.А.Пасічник, О.Я.Юрчишин).

37. Експертами КПІ (ДІТТ, НДЧ та НТБ) проаналізовано можливості національної електронної інформаційної системи URIS та визначені запитання на напрацьовані пропозиції, для їх обговорення на зустрічі з розробниками системи (Ю.М.Сидоренко, Є.В.Кулик, О.Я.Юрчишин).

38. Експертною групою підготовлено й надіслано до Мінагрополітики експертний висновок щодо технічної гіпотези в актуальній для агроінженерії сфері (В.А.Пасічник, О.Ф.Луговський).

39. На запит МОН підготовлено Довідку по конкурсу з присудження Премії КМУ за розроблення і впровадження інноваційних технологій (О.Я.Юрчишин).

40. До ДП "Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства" направлено результати експертизи, проведеної фахівцями КПІ (Г.С.Васильєв).

41. Відбулась зустріч представників колективу працівників КПІ ім. Ігоря Сікорського з Предстоятелем Православної Церкви України Блаженнішим ЕПІФАНІЄМ – Митрополитом Київським і всієї України. Під час зустрічі окрім інших питань обговорено пропозиції розпочати підготовку в КПІ військових капеланів (С.І.Сидоренко, П.О.Киричок, Ю.В.Нестеренко).

42. Відбувся візит делегації університету Вааса (Фінляндія) на чолі з ректором проф. Ярі Куусісто та зустріч делегації з ректором КПІ, керівниками інноваційного і міжнародного напрямів університету. Досягнуто домовленостей про співпрацю у сфері космічних технологій, пов’язаних з наносупутниками, у сфері кібербезпеки, сталого розвитку міст, зеленої трансформації регіонів, технології комунікацій, 3-D друку, координації енергетично-продукуючих кластерів на спільній платформі двох університетів-партнерів, а також про співпрацю студентських організацій, спільну участь студентських наукових груп двох університетів в грантових програмах Євросоюзу та країн Європи (С.І.Сидоренко, І.Г.Малюкова, А.П.Шишолін).

43. Продовжено роботу по започаткуванню співпраці із Альянсами європейських університетів. До 28-ми Альянсів направляються пропозиції від КПІ про укладання "партнерств" з метою можливого включення університету до фінансування проєктів, які до кінця серпня 2022 будуть подані на розгляд до Європейської Комісії, а з жовтня – профінансовані (С.І.Сидоренко, А.П.Шишолін).

44. В рамках "Ініціативи Єднання" з Британськими університетами продовжується співпраця з університетом Шеффілду. Підписано двосторонню угоду про співпрацю. КПІ отримав офіційний лист від університету Шеффілду про прийняте рішення виділити 20 тис. фунтів стерлінгів на облаштування в КПІ укриттів (С.І.Сидоренко, І.Г.Малюкова, А.П.Шишолін).

45. Важливим напрямом роботи в університеті стало започаткування міжнародної проєктно-грантової діяльності в студентському середовищі завдяки ініціативі Студентського парламенту КПІ ім. Ігоря Сікорського. Ця структура, як форма прояву студентської самоорганізації, народилася в царині студентської ініціативи, конструктивного налаштування студентів КПІ на корисні цікаві справи, а також на основі практики діяльності студентських організацій провідних університетів Європи і світу.

46. З метою підвищення ефективності закордонних відряджень і стажувань НПП і НП в індивідуальні доручення на відрядження, стажування тепер додаються завдання з міжнародної проектно-грантової діяльності: встановлення нових «партнерств», написання наукових статей, підготовка проектних пропозицій із вченими організації, яка приймає (В.А.Пасічник, С.І.Сидоренко).

47. Спільно з ДНВР створено "Інтерактивний каталог вступника" для іноземних громадян англійською мовою (С.І.Сидоренко, Н.В.Семінська).

48. Станом на 25 липня зараховано на навчання 14 іноземних громадян (у 2021 році - 44), які вже підписали контракти та заплатили за навчання (С.І.Сидоренко, О.О.Олійник)

49. Від проф. Бен Ван (Технічний університет Джорджії) та д-ра Патрік Вай (США) до КПІ надійшла пропозиція читати лекції і вести наукову діяльність в НН ІМЗ та в НН ІПСА. Розпочато процедуру їх запрошення та оформлення на роботу в КПІ (С.І.Сидоренко, І.А.Владимирський, П.О.Касьянов).

50. Готуємось прийняти співробітників Массачусетського технологічного інституту Юлію Кухаренко та Майкла Леськіва, які є експертами МІТ з управління фінансуванням університетських досліджень (С.І.Сидоренко, Л.Г.Субботіна).

51. На попередньому тижні інспектори ДСНС закінчили перевірку сховищ і найпростіших укриттів на території університету і відзначили їх придатність для використання із зауваженнями. Найближчим часом спільно із заступниками деканів всі питання будуть вирішені (В.А.Кондратюк, заступники деканів/директорів інститутів).

52. Триває доукомплектування укриттів, зокрема за останні два тижні 15 з них отримали доступ до Інтернету, налагоджується й телефонний зв’язок (В.А.Кондратюк, А.М.Ілляшенко, П.В.Кучернюк).

53. Фахівці відділу головного механіка спільно зі службою енергоменеджменту здійснили перевірку індивідуальних теплових пунктів, розташованих у навчальних корпусах, проводиться їх профілактичний запуск і підготовка до нового опалювального сезону (В.А.Кондратюк).

54. Успішно запрацював басейн у ЦФВС, там, зокрема, полагодили комунікації, які дозволяють проводити змагання з водних видів спорту. Збільшується й кількість відвідувачів – студентів та співробітників КПІ, відновлено дію абонементів, придбаних до початку війни (В.А.Кондратюк).

55. Дитяча кімната в сімейному гуртожитку працює повноцінно повний робочий день. Надано допомогу в закупівлі необхідних витратних матеріалів (І.Степанюк)

56. Заплановано зустріч із заступниками деканів з господарської роботи щодо підготовки аудиторного фонду та матеріально-технічної бази факультетів/інститутів до початку нового навчального року (В.А.Кондратюк).

57. Протягом тижня спільно із фахівцями Київтеплоенерго буде проведено випробовування централізованої тепломережі університету (В.А.Кондратюк).

58. Відбулася зустріч з представниками Держпраці в м. Київ щодо проведення навчання для співробітників університету, які працюють у шкідливих умовах праці (В.А.Кондратюк).

59. Готується до запуску їдальня в 32-му навчальному корпусі, яка з 1 серпня має забезпечувати триразове харчування курсантів (В.А.Кондратюк).

60. Нараховано заробітну плату співробітникам із загального бюджету. На засіданні бюджетної комісії прийнято рішення зберегти надбавки на рівні попереднього місяця. Нарахування відпускних відбувається в робочому порядку, кошти зарезервовані. Частково нараховано стипендію аспірантам. Проплати за рахунок спецкоштів очікуються в кінці місяця. Подано звітність до Держказначейства, зауважень немає (Л.Г.Субботіна).

61. У студмістечку нині проживає 2811 осіб. Упродовж минулого тижня до гуртожитків повернулося 90 осіб. Усі мешканці проходять відповідні інструктажі: з пожежної безпеки, особистої безпеки, реагування на сигнали повітряної тривого тощо (В.Л.Ходаківський).

62. Бібліотека працює щодня. Серед іншого, надаються консультації щодо актуалізації профілів науковців на різних наукометричних платформах. Зокрема, в науковій базі Scopus виявлено близько 300 розпорошених наукових профілів, які було приєднано до основних профілів дослідників (Є.В.Кулик).

63. Профком співробітників продовжує надавати грошову допомогу працівникам КПІ, житло яких було зруйновано (М.О.Безуглий).

64. Триває підготовка до проведення Конференції трудового колективу та сесії професорсько-викладацького складу (М.О.Безуглий).

65. Отримано та доведено до студентів роз’яснення щодо інженерних практик здобувачів освіти (Є.Малкіна).

66. Відділ якості освіти Студради КПІ спільно з відповідним відділом студради НН ІПСА розглянули звернення студентів цього інституту щодо інциденту з мовного питання з їхнім колишнім викладачем. Після обговорення і консультацій керівники кафедри надали обґрунтовану відповідь. Також наголошено, що в соцмережах варто довіряти перевіреним джерелам інформації, бо перекручені факти збурюють студентську спільноту та громадську думку (Є.Малкіна).

67. Оприлюднено форму заяви на поновлення проживання в гуртожитку для студентів, які були виселені чи яким було винесено рішення – не поселення. Студенти можуть надати подання від Студради за громадську діяльність на користь студмістечка чи університету (Є.Малкіна).

68. Триває співпраця в рамках проєкту Еко КПІ з компаніями-партнерами (Є.Малкіна).

69. Проведено традиційний турнір з шахів: в очному режимі участь взяли 8 учасників, онлайн – 35, серед них студенти, випускники і один абітурієнт (І.Степанюк).

70. Продовжує працювати гуманітарний штаб зі збору речей на запити ЗСУ та на потреби переселенців. Триває збір коштів для військових з НН ІЕЕ (І.Степанюк).

Дата події