Доцентка кафедри електрозварювальних установок КПІ Євгенія Чвертко обійматиме посаду в Раді директорів Міжнародного зварювального інституту.

Довідка: МІЗ (IIW) є міжнародним науковим й інженерним органом, що опікується питаннями зварювання, пайки та супутніх технологій. До його складу входять національні зварювальні товариства з 50 країн світу. IIW бере участь у Міжнародній організації стандартизації (ISO), веде діяльність зі стандартизації в Технічному комітеті TC44 (зварювання та суміжні процеси).

Пропозиція подати кандидатуру науковиці надійшла незадовго до конкурсу від самого інституту, тому обрання Євгенії Чвертко стало неочікуваним і для неї, й для колег:

«Пропозиція взяти участь у конкурсі до Ради директорів надійшла від самого МІЗ. Так склалося, що моя кандидатура була найбільш вдалою, адже, обираючи склад Ради, важливо зберігати баланс за регіонами й за видами діяльності. Зокрема, саме тепер потребували представника з освітньої галузі. Також вітається участь жінок, бо нас у зварюванні не так і багато. Тож ініціатива щодо моєї участі в роботі Ради директорів надійшла від МІЗ».

Робота в МІЗ розпочнеться з липня цього року. Під час чергової міжнародної асамблеї оголосять оновлений склад Ради директорів. Приступати до виконання обов’язків можна буде після спеціального навчання. Однак Євгенії Чвертко перший блок дисциплін, як-от професійна етика, уникнення конфлікту інтересів та інші, зарахують автоматично, адже відповідну перевірку науковиця пройшла як аудитор Міжнародного інституту зварювання. Потрібно буде лиш ознайомитися з основними завданнями й особливостями роботи в Раді директорів МІЗ, а їхні ключові напрями пані Євгенія добре знає:

«Уже кілька років МІЗ здійснює проєкт із залучення до професії соціально вразливих категорій: мігрантів, військових після завершення служби, у США долучають осіб, котрі повернулися з місць позбавлення волі. Тобто тих людей, в яких може бути проблема влаштуватися на роботу. Я добре знаю специфіку такої діяльності, позаяк брала участь у схожих проєктах на рівні своєї кафедри. Найімовірніше, в МІЗ мене залучатимуть саме до таких ініціатив».

Обрання доцентки КПІ в Раду директорів МІЗ сприятиме активнішій інтеграції університету у світову зварювальну галузь. Євгенія переконана, що про високий рівень українських фахівців мають знати й залучати їх до співпраці:

«На базі Інституту матеріалознавства та зварювання діє центр, що навчає за програмами МІЗ. На сьогодні ми вже підготували меморандум для підписання з Європейською федерацією зварювання. Сподіваюся, ми укладемо подібну угоду і з Міжнародним інститутом зварювання. Адже КПІ як провідний технічний університет України має співпрацювати з провідними організаціями, що опікуються тією чи іншою галуззю. У галузі зварювання ми цю співпрацю забезпечуємо. Нині про КПІ та Україну знають більше, адже про нас мають знати».

Світові стандарти підготовки фахівців у КПІ

Центр підготовки персоналу Міжнародного інституту зварювання — акредитований Навчальний центр МІЗ з підготовки міжнародних сертифікованих фахівців-зварників за програмами підготовки: International Welding Engineer, International Welding Technologist, International Welding Inspector. 31 травня цього року успішно пройшов атестацію Міжнародного інституту зварювання (International Institute of Welding) та подовжив ліцензію за зазначеними програмами підготовки до 2026 року. Також навчальний центр здобув акредитацію міжнародної системи освіти, оцінювання та атестації кадрів у сфері зварювання.

У навчальному центрі можуть підвищити рівень підготовки не лише бакалаври, магістри й аспіранти ІМЗ ім. Є. О. Патона та інших інженерних факультетів КПІ ім. Ігоря Сікорського, а й дипломовані фахівці підприємств і організацій, що працюють за напрямом зварювання в Україні та інших країнах світу. Новітня методична база Центру відповідає світовим вимогам і включає підручники для навчання міжнародних інженерів, технологів і інспекторів зварників відповідно до вимог Міжнародного інституту зварювання і тенденцій розвитку зварювальної науки, техніки й технологій.

Інститут матеріалознавства та зварювання імені Є. О. Патона (E. O. Paton Institute of Materials Science and Welding), на базі якого діє Центр підготовки персоналу МІЗ розпочав роботу 1 липня 2020 року. ІМЗ — це нова форма навчально-науково-виробничої організації. Передбачає тісну співпрацю з інститутами НАН України та промисловими підприємствами. ІМЗ ім. Є. О. Патона входить до складу спільного німецько-українського факультету (Університет Отто фон Ґеріке), бере участь у програмі подвійного диплома з Федеральним університетом Уберландії (Бразилія). Зі створенням ІМЗ ім. Є. О. Патона в КПІ діє сучасна структура, яка здатна забезпечити повний життєвий цикл матеріалів: їхнє створення, виробництво, з’єднання, застосування та утилізацію, а це розширить коло наукових та інноваційних проєктів і водночас примножить внесок української науки до сучасного світового матеріалознавства.

Дата події