30 серпня, напередодні початку нового навчального року, в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулося урочисте відкриття пам’ятника київським політехнікам, які віддали свої життя за волю і незалежність України.

У церемонії відкриття пам’ятника участь взяли ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський; народний депутат України Олександр Данченко; автор проекту Анатолій Валієв; президент Малої академії наук України, академік НАН України, заступник голови Наглядової ради КПІ ім. Ігоря Сікорського Станіслав Довгий; голова Асоціації випускників КПІ, народний депутат України Дмитро Андрієвський; випускник КПІ 2003 року, ветеран АТО, легендарний кіборг - учасник боїв за Донецький аеропорт і на інших ділянках, полковник Олександр Манилюк; члени делегацій трьох технічних університетів Республіки Польща та голова Секції вихованців КПІ в Польщі Януш Фукса, представники керівництва університету, курсанти Інституту спеціального зв'язку та захисту інформації КПІ ім. Ігоря Сікорського. І, звісно, ветерани АТО та ССО, які працюють і навчаються в КПІ ім. Ігоря Сікорського. Серед них – викладачі та курсанти ІСЗЗІ, студенти і співробітники інших інститутів і факультетів.

Пам’ятник з червоного українського граніту встановлено біля храму Святого Миколи Чудотворця – небесного покровителя університету та монументу на честь Героїв Небесної Сотні. Це стилізована, витягнута вгору постать, яка нагадує фігуру богині Ніки, що традиційно уособлює військові звитяги, і, водночас, християнського янгола, який підносить душі загиблих вояків до Бога. На простертих крилах фігури викарбовано прізвища усіх загиблих під час Революції Гідності та в боях за Незалежність України київських політехніків. На постаменті – слова «Київським політехнікам, полеглим за Україну».

«Тринадцять київських політехніків віддали своє життя за незалежність нашої країни. Це активні учасники Революції Гідності та учасники боїв проти російської агресії на сході держави, – сказав, відкриваючи церемонію відкриття пам’ятника, академік НАН України Михайло Згуровський. – А всього до лав Збройних Сил України з березня 2014 року було мобілізовано 31 співробітника. Понад три сотні випускників КПІ минулих років пішли на фронт добровольцями. Нині в університеті навчаються 35 студентів – ветеранів АТО».

Меценатами проекту стали Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України і випускник КПІ 1997 року, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради з питань інформатизації та зв'язку Олександр Данченко. А його авторами є скульптор, заслужений художник України Анатолій Валієв і архітектор Станіслав Снєжкін.

«Цей монумент – данина пам’яті нашим героям. Ми назавжди закарбуємо їх імена в наших серцях. Нам випала нелегка доля. Але ми знаємо і віримо в нашу перемогу. Ми переможемо! Треба тільки в це вірити і не робити жодного кроку назад», – такими словами полковника Олександра Манилюка завершився урочистий і, разом з тим, жалобний мітинг з нагоди відкриття пам’ятника.

Дата події