У дворі 9-го корпусу багато років простоював майданчик, створений за радянських часів для студентської творчості. Нині, завдяки зусиллям молодіжних активістів та спонсорів, які реалізували проект "Суспільна платформа Колізей КПІ", він перетворився на відкритий студентський простір, де панує вишукане поєднання урбанізму та натуралізму, а високі стіни, обплетені диким виноградом, дарують відчуття, немовби ти потрапив в оазис серед пустелі.

Неповторна архітектура майданчика надихає реалізувати в Колізеї різнопланові ініціативи. Головні напрями: музичний (концерти, фестивалі, репетиції молодих гуртів); освітній (лекції, диспути, воркшопи, хакатони); літературно-театральний (театр, поетичні читання, презентації книг); арт (експозиції, кінопокази тощо). Коли ідея об'єднує навколо себе небайдужих людей, які працюють не шкодуючи сил і часу без будь-якої матеріальної винагороди, тоді й загартовується справжня команда.

За своє досить коротке життя простір пережив чимало труднощів: тотальне забуття, спроби реанімації та, напевно, кілька клінічних смертей. Але в 2015 р. завдяки титанічним зусиллям команди Колізею та неймовірній підтримці студентів університету був отриманий грант від Idea-X. Кінопокази, стендап-шоу, театри імпровізацій, лекції, воркшопи, концерти (наймасовіший зібрав майже тисячу відвідувачів) – обрати можна на будь-який смак. Проте команда Колізею завжди прагнула більшого, це надихало й додавало сил працювати далі.

І ось настав переломний момент – наш проект переміг в електронному голосуванні та отримав фінансування з Громадського бюджету міста. І справа не лише в грошах: перемога подібного рівня – це визнання, статус, який свідчить про перспективність проекту та показує, на що здатна команда. Саме ця впевненість згодом, після кількох років перемов, дозволила отримати фінансування ремонту від університету, встановити паркан, вирішити юридичні та бюрократичні проблеми й нарешті реалізувати свою мрію.

У 2018 році Колізей повертається оновлений та відремонтований, з новою технікою та розширеною командою і розпочинає сезон з музичного вечора, що став уже традиційним. Відкриття 8 червня 2018 р. відбувається за всіма канонами – з перерізанням стрічки, фуршетом, виголошенням промов почесними гостями, серед яких проректор університету з науково-педагогічної роботи Петро Киричок, заступник голови Солом'янської РДА Олена Горбинченко, натхненник Громадського бюджету Сергій Лобойко.

Нині слухачі приходять "відкрити для себе Колізей". Звук гітар, клавіш, барабанів та оксамитових голосів з підсилювачів створює атмосферу релаксу. Комфорту додають зручні пуфи та стильні лавки. Простір заграє новими фарбами, коли спускаються сутінки – світло змінюється в такт музиці. Тільки за допомогою наших спонсорів та партнерів вдається реалізовувати цей проект, головною ідеєю якого є безкоштовність проведення та відвідування заходів.

Колізей акумулює енергію двох протилежностей: професійної апаратури та непрофесійних виконавців – звичайних студентів, які виконують звичні пісні в камерній напівдомашній атмосфері для кількох сотень слухачів. Це справжня магія, яка навряд чи можлива десь в іншому місці, крім КПІ.

Наталія Солонська, Андрій Клеков

Дата події