Викладачка нашого університету організувала художню виставку в Лаврі.

Картини, як і люди, мають свою долю. Доля робіт Євгена Сухарєва нагадує міф про птаха Фенікса. Протягом двадцяти років художник відроджував для себе стародавню техніку живопису – енкаустику (розпис воском). Художнику вдалося значно розширити горизонти традиційної енкаустики, використовуючи скло як основу для живопису і розробивши власну методу нанесення на нього воскових фарбників (різьба по воску на склі), а також запропонувавши використання чистого воску (з додаванням фарби), завдяки чому картини змінюють свій колір при зміні температури.

Одного дня художник поскладав свої роботи в комору, вирішивши, що це найкраще місце для робіт маловідомого митця. Тож ніхто і не побачив би цих картин, якби на них не відгукнулося серце викладачки ядерної та квантової фізики теплоенергетичного факультету нашого університету. Науковець і скрипалька Віра Бондар із чоловіком вирішили організувати виставку майстра.

Не все вдалося відразу. Деякі арт-меценати, до яких ініціатори показу робіт Сухарєва звернулися за підтримкою, не побачили в цьому можливостей зиску чи власного піару, тому ідею просто проігнорували. Відтак викладачці КПІ ім. Ігоря Сікорського довелося самій ставати меценатом. І ми пересвідчилися, що для цього не обов'язково бути багатим, важливіше мати багате серце. Переможець конкурсу грантів "Swiss Excellence Postdoctoral Fellow" Віра протягом року проводила дослідження у всесвітньо відомому швейцарському Інституті Поля Шерера (Paul Scherrer Institute). Зароблене  вона і використала для організації виставки.

Виставка робіт Євгена Сухарєва "Енкаустика. Таємниця Всесвіту" експонувалася в Музеї книги та друкарства, що на території Лаври. Після цього вона переїде до галереї у Радомисльському замку, що на Житомирщині. 

Євген Сухарєв родом із села Гринчук, Кам'янець-Подільського району. Після закінчення культурно-освітнього училища переїхав до Кам'янця-Подільського, де працював на заводі "Електроприлад". Тут наявність міді, латуні, алюмінію відкрила можливості реалізації перших творчих спроб та ідей у своєрідній потаємній творчій лабораторії. Водночас Євген Сухарєв розвивав інший талант – талант музиканта. Він закінчив Київський інститут культури (його однокурсником був, до речі, Назарій Яремчук), за спеціальністю "Диригент оркестру народних інструментів". 21 рік свого життя художник присвятив навчанню дітей з проблемами зору (викладав музику, співи та різьбу по дереву). Під час занять з різьблення й прийшла ідея використати техніку енкаустики. Аби учні не кололи пальці деревиною, Євген вирішив замінити її на віск. Євген Сухарєв і сьогодні продовжує експериментувати з енкаустикою, досліджуючи Всесвіт.

Уляна Письменна

Дата події