У Державному політехнічному музеї при НТУУ "КПІ" триває виставка раритетних електротехнічних експонатів кінця ХІХ – першої половини ХХ століття. Її організовано за підтримки концерну "Siemens" і приурочено до 160-ої річниці співпраці цієї компанії з Україною.

Співпраця ця розпочалася з укладеного в 1853 році контракту на прокладення телеграфної лінії Санкт-Петербург – Севастополь крізь Київ і Одесу й до 30-х років ХХ століття активно розвивалася. Потім була певна пауза, але на початку 90-х повномасштабне партнерство не лише відновилося, але й, завдяки рамковій угоді між українським урядом і компанією, набуло нової якості. Вона обійняла міцні позиції на українському ринку і, до речі, тісно співпрацює і з НТУУ "КПІ".

Про віхи співпраці розповідає окремий стенд "Історія Siemens в історії України", але увагу відвідувачів привертає не лише він. Найцікавішими для аматорів історії техніки є, звісно, зразки обладнання. Серед них – невеличкий електродвигун 1908 року випуску, вольтомметр і вольтметр початку ХХ століття, радіоприймачі й якісна електроарматура, якими можна користуватися і сьогодні, телекс – близький родич усім відомого факсу й таке інше.

Організатори подбали і про те, щоб усі, хто завітає на виставку, не лише розглядали технічні вироби минулого століття, але й дізналися про історію їх створення та про сьогоднішній день техніки такого ж призначення, тому біля кожного експо¬нату на стенді є вичерпна довідка відповідного змісту. Тож попри невелику кількість експонатів, виставка є по-справжньому цікавою і дає змогу не лише на власні очі побачити дива інженерної думки минулого століття, але й дізнатися дещо нове про речі, здавалося б, відомі зі шкільної лави. Працюватиме виставка до 11 грудня.

Дата події