У липні 2016 р. група з 11 студентів Спільного українсько-німецького факультету машинобудування відвідала Магдебурзький університет ім. Отто-фон-Геріке (Німеччина) за програмою виробничої практики.

Головною метою цієї практики було знайомство з університетом, його структурою, німецькою системою освіти і новими технологіями. Протягом чотирьох тижнів ми відвідали чотири інститути, де нам показали всі наукові лабораторії та ознайомили з останніми дослідженнями науковців та інженерів. Заняття починались з 9.00 та тривали близько трьох-чотирьох годин. Представники Магдебурзького університету розповідали про власні досягнення в різних проектах, проводили екскурсії по лабораторіях, де знаходилось нове устаткування. Ми проводили дослідження, мали змогу побачити в роботі 3-D сканери та принтери, термомеханічний регулятор, надзвичайно точні вимірювальні прилади. Зокрема, запам'яталася студентська розробка електромобіля "Bugee", який має 4 мотор-колеса і автопілот. Зацікавила лабораторія "FabLab" – робочий простір, куди може прийти кожен студент Магдебурзького університету та за допомогою техніки з числовим програмним управлінням створити свій прототип для подальшого проекту. Також ми побували на заводі порошкової металургії в місті Талле. Цей завод є провідним з виготовлення зубчастих коліс широкої номенклатури для таких автогігантів, як Volkswagen, Mersedes, Ferrari тощо. Ще одним підприємством, на яке нам організували екскурсію, була фабрика "Enerkon". Вона посідає четверте місце у світі з виготовлення вітрових електростанцій.

Окрім лекцій, вихідними ми подорожували Німеччиною і відвідали Берлін, Дрезден, Вольфсбург, Гамбург та інші міста. Там ми мали змогу зануритись у німецьке середовище, ознайомитись з культурою і відвідати найбільші музеї Європи. Зокрема, у Вольфсбурзі знаходиться музей історії і штаб-квартира Volkswagen, а в Берліні – один з найбільших технічних музеїв.

Наостанок хочеться сказати, що практика в Німеччині є гарною нагодою на власні очі побачити нові технології, і не тільки в експериментальних лабораторіях, а й на виробництві. За місяць ми набули безцінного досвіду, познайомились з викладачами Університету міста Магдебург і побачили тісну співпрацю промисловості та освіти.

О.І.Дудка, Д.Ю.Джулій, керівники практики від НТУУ "КПІ ім. Ігоря Сікорського",
студенти 3-го курсу СУНФМ

Дата події