Цього літа ми, студенти НТУУ "КПІ ім. Ігоря Сікорського", що успішно закінчили другий курс Спільного українсько-німецького факультету машинобудування, проходили літню мовну практику в Університеті ім. Отто-фон-Ґеріке у місті Магдебург (ФРН).

Основною частиною нашої практики були заняття з носієм мови. Щодня ми мали три-чотири години німецької мови. На цих заняттях ми не тільки виконували звичайні завдання з граматики, сприйняття прочитаного та почутого, а й просто спілкувалися з викладачем. Ми дізналися багато цікавих фактів з історії Німеччини, про визначні місця країни та особливості німецького стилю життя.

Також для нас провели екскурсію по факультету машинобудування та коротко розповіли про основну роботу, яка там виконується, а також показали різноманітне технологічне обладнання.

Після занять ми, зазвичай, ходили на прогулянки містом. Магдебург має значну кількість визначних місць, як, наприклад, будинок-музей Отто-фон-Ґеріке або Кафедральний собор. Окрім важливих пам'яток історії та культури, є також достатньо місць для відпочинку: парки, набережна річки Ельба. Дуже корисними з точки зору мовної практики були прогулянки по магазинах. Особливо ми вподобали книжковий.

Вихідними ми мали можливість подорожувати Німеччиною. Ми побували у Берліні, Потсдамі, Вольфсбурзі, Лейпцигу та Дрездені.

Особливо варто відзначити Місто автомобілів у Вольфсбурзі – комплекс, розташований біля заводу Volkswagen. Цей комплекс включає автомобільний музей, в якому можна дізнатися про історію автомобілебудування і побачити багато легендарних і просто відомих автомобілів, та павільйони компаній, що входять до концерну Volkswagen, в яких можна дізнатися багато цікавого про той чи інший бренд, а в деяких навіть зразу вибрати і купити автомобіль.

В останній день перед від'їздом ми здійснили велосипедну прогулянку до Магдебурзького водного мосту (WasserstrabenkreuzMagdeburg) – мосту, розташованого над річкою Ельба, що з'єднує два важливі канали: канал Ельба-Гафель і Середньонімецький канал, через який здійснюється сполучення з індустріальним районом – долиною Рура.

Ця практика була для нас дуже корисною. По-перше, ми протягом місяця щодня спілкувались із носіями мови, вчились розуміти їх та говорити зрозуміло для них. Також дуже важливо було перебороти себе і почати говорити німецькою. По-друге, ми покращили наші знання мови на заняттях. Також дуже корисними, цікавими та важливими для нас виявились знайомство з факультетом і відвідини бібліотеки. Ми дізнались, яку роботу виконують студенти в Університеті ім. Отто-фон-Ґеріке, які можливості мають для цього. Перегляд літератури дав нам уявлення про те, у яких галузях ведеться робота, які є більш розвиненими. Загалом, ми не тільки покращили знання німецької мови, а й отримали знання, що допоможуть обрати галузь майбутньої діяльності.

О.І.Дудка, Д.Ю.Джулій, керівники практики від НТУУ "КПІ ім. Ігоря Сікорського",
студенти 2-го курсу СУНФМ