15 листопада 2012 р. в Державному політехнічному музеї при НТУУ "КПІ" пройшов круглий стіл, присвячений теоретику космонавтики Юрію Кондратюку (Олександру Шаргею). У засіданні взяли участь викладачі та науковці НТУУ "КПІ", Національного авіаційного університету, представники Державного космічного агентства України (ДКАУ), ветерани космодромів Байконур, Капустин Яр, Плесецьк, члени Київської малої академії наук, студенти НТУУ "КПІ" і НАУ. Засідання відкрив голова Центральної ради ветеранів космодрому Байконур України, завідувач відділу історії авіації і космонавтики ім. І.Сікорського ДПМ при НТУУ "КПІ" О.С.Болтенко. Він передав вітання учасникам круглого столу від ректора НТУУ "КПІ" М.З.Згуровського і проректора з наукової роботи М.Ю.Ільченка.

Першою виступила зав. кафедри Полтавського національного технічного університету ім. Ю.В.Кондратюка к.т.н., доцент Н.К.Кочерга. Своєю цікавою доповіддю про життєвий шлях Юрія Кондратюка, його теоретичні розробки в галузі космонавтики та його діяльність як інженера вона задала хороший тон засіданню.

 Радник голови державного космічного агентства України Е.І.Кузнєцов повідомив про втілення ідей Ю.В.Кондратюка в сучасній діяльності ДКАУ, зокрема, при створенні ракетоносіїв "Зеніт", "Дніпро", "Циклон", супутників "Січ-1", "Січ-2", "Океан-О", у проекті "Морський старт", будівництві спільного з Бразилією космодрому Алкантара.

Зав. сектору Полтавського музею авіації та космонавтики к.т.н. І.А.Пістоленко в доповіді "Полтавсько-Петроградські рукописи Ю.В.Кондратюка" розповіла, як розвивалися погляди Юрія Кондратюка на проблеми освоєння космічного простору – від ідеї створення багатоступінчастої ракети до висадки людини на інші планети і повернення на Землю.

Заступник декана ФАКС к.т.н., доцент В.П.Зінченко докладно проаналізував основні ідеї роботи Юрія Кондратюка "Тим, хто буде читати, щоб будувати" щодо конструкції космічного корабля, умов польоту в межах Сонячної системи, створення проміжних міжпланетних баз, використання сонячної енергії та ін. Деякі з цих ідей актуальні і сьогодні  при розробці програм міжпланетних космічних польотів. Старший науковий співробітник ДПМ при НТУУ "КПІ" А.Г.Дормідонтов розповів про те, якими шляхами йшли до створення ракетоносіїв для освоєння Місяця видатні конструктори ракетно-космічної техніки С.П.Корольов, В.П.Глушко, В. фон Браун.

Професор ФАКС, д.т.н. Л.М.Рижков розкрив основні положення книги Ю.В.Кондратюка "Завоювання міжпланетних просторів". Він зауважив, що в цій книзі обговорюється весь комплекс основних науково-технічних питань щодо здійснення космічних польотів. Радник голови Державного космічного агентства України, колишній головний інженер Київського радіозаводу Б.О.Василенко розповів про історію створення документального фільму про Юрія Кондратюка "Під чужим ім'ям". Про актуальність та оригінальність інженерних розробок Ю.В.Кондратюка в галузі елеваторобудування і вітроенергетики розповіли члени Київської малої академії наук Кирило Боронов та Олексій Санак. Ветеран космодрому Капустин Яр О.П.Прусс зробив повідомлення про образ Юрія Кондратюка у філателії і продемонстрував примірник його книги "Завоювання міжпланетних просторів" 1929 р. видання. На завершення засідання круглого столу було показано фільм "Хліб і Місяць".

Дата події