Важливою подією для студентів міжнародного факультету стало привітання ректора М.З.Згуровського на засіданні Вченої ради іноземним громадянам – студентам НТУУ "КПІ" та вручення їм диплома Головного управління освіти і науки Київської облдержадміністрації за активну участь у фольклорно-етнографічному фестивалі "Дитинства пісня Великодня". Для них велика честь отримати нагороду на такому поважному зібранні та потиснути руку ректору, а все починалося традиційно...

Щороку навесні студенти – іноземні громадяни НТУУ "КПІ" подорожують містами України. Не став винятком і цей рік. 25 квітня 70 студентів відправились до одного з найстаріших міст України – Переяслава-Хмельницького. Його по праву називають містом музеїв та архітектурних пам'яток. Студенти відвідали Національний історико-етнографічний заповідник "Переяслав" та музей-діораму "Битва за Дніпро восени 1943 року".

Студенти з цікавістю слухали розповідь про форсування Дніпра радянськими військами та героїчну битву на Букринському плацдармі, яка забрала життя 250 тис. воїнів. Численні запитання до екскурсовода свідчили про те, що тема хвилює слухачів. Вони пройнялися почуттям скорботи та духом єдності за мир у світі.

Гордість переяславців – Музей народної архітектури й побуту Середньої Наддніпрянщини, створений у 1964 р. На 30 га розташовано 185 об'єктів, з них 104 пам'ятки народної архітектури ХVІІ-ХІХ ст., у т. ч. 20 тисяч творів народного мистецтва, знарядь праці, побутових речей, зібраних у лісостеповій зоні України. Пізнавальні екскурсії по заповіднику допомогли студентам дізнатись багато цікавого. Так, студентів ФАКСу зацікавили унікальні експонати Музею пізнання й освоєння космосу: макет автоматичного апарата "Місяцехід", супутниковий апарат, скафандр і парашут космонавта Ю.О.Гагаріна, прилади, які використовувалися в космічних апаратах тощо. Екскурсовод розповів, що музей створено в 1979 р. за підтримки Центру підготовки космонавтів ім. Ю.О.Гагаріна. Видатна роль у створенні й функціонуванні переяславських музеїв належить відомому історику, почесному директорові історико-етнографічного заповідника Михайлу Івановичу Сікорському.

Саме того дня на території музею проходив обласний фольклорно-етнографічний фестиваль "Дитинства пісня Великодня". Тож студенти міжнародного факультету стали його активними учасниками. Свято зачарувало присутніх світом сучасного українського мистецтва: цікаво було познайомитись з роботами народних умільців із різьблення по дереву, гончарства, ткацтва, вишивання, лозоплетіння, а українські пісні у виконанні кращих художніх колективів Київщини захопили своєю мелодійністю та щирістю.

Кульмінацією фестивалю стало привітання студентів-іноземців НТУУ "КПІ" – представників 10 країн світу: В'єтнаму, Ірану, Казахстану, Камеруну, Китаю, Кореї, Нігерії, Південно-Африканської Республіки, Туреччини та України – всім учасникам і гостям із Великодніми святами. Дуже не просто було виступати перед численною аудиторією, адже студенти підготовчого відділення тільки-но почали вивчати українську й російську. Але атмосфера гостинності й доброзичливості допомогла здолати хвилювання, тож їхні пісні та побажання щастя й добра лунали щиро, впевнено. Почуття гордості за студентів – іноземних громадян переповнювало в ту мить декана міжнародного факультету Г.Г.Власюк, викладачів, друзів. Глядачі бурхливими оплесками підтримали іноземців.

Студенти розповіли про традиції весняних святкувань у своїх країнах. Наприклад, у Казахстані, розповів Маратов Алмас, зустріч весни – Науриз – супроводжується розвагами, грою на національних інструментах та кінними змаганнями. Лауреат Премії Анші Балапана Кадирманов Куаниш на домбрі виконав національну казахську мелодію, а пісню Кузембая Серікбола підтримали запальним танком учасники й організатори фестивалю. Свої національні пісні виконали представники Туреччини Гюлчакир Меліх, Елбан Емрах та представниця Південно-Африканської Республіки Ліу Джасмін. Студенти впевнені, що пісня є душею народу, тому щедро ділилися своєю рідною і так само радо приймали українську. А виконана українською мовою пісня "Я бажаю вам добра" студентками з Нігерії Ннаджі Кхідімми Айірі, Аденійі Кхрістіани, Оббот Уто Крікко стала приємним подарунком для всіх присутніх. Бурхливі оплески викликали слова Вільфріда з Камеруну: "Наша зустріч сьогодні – це ще один крок до пізнання одне одного, а отже до взаєморозуміння. Взаєморозуміння – запорука миру, злагоди, любові. Давайте пізнавати світ разом, адже це чудово".

Організатори фестивалю щиро дякували студентам. Зокрема, голова Київської облдержадміністрації А.Й.Присяжнюк зазначив, що участь студентів-іноземців з НТУУ "КПІ" надала фестивалю міжнародного статусу, та на знак вдячності і пошани вручив їм великодній кошик, коровай і почесний диплом фестивалю. Студенти ще раз переконалися в тому, що гостинне серце українців завжди відкрите для спілкування та дружби.

Раїса Куторій, завідувач сектору міжнародного факультету

Дата події