19 квітня 2011 року в НТУУ «КПІ» відбулися чергові річні загальні збори Асоціації користувачів Української науково-освітньої телекомунікаційної мережі «УРАН». Сьогодні до Асоціації долучилося вже 79 наукових, освітніх та культурних закладів з усіх регіонів України.

Протягом останніх 5 років мережа «УРАН» активно розбудовується завдяки фінансуванню робіт Міністерством освіти і науки України а також Європейським грантам. Наразі мережа об’єднує волокооно-оптичними лініями зв’язку близько 90 науково-освітніх установ у 20 містах України, нараховує в них більше 300 км власних оптичних кабелів та має більш ніж 200 точок підключення. Зокрема, до мережі під’єднано близько половини всіх українських ВНЗ III-IV рівнів акредитації, в яких навчається близько двох третин усіх студентів країни. Як зазначено на зборах, 2010 рік ознаменовано вагомими здобутками – до УРАН підключено три міста України та 32 нові користувачі – заклади освіти і  науки.

Здійснюється постійна робота щодо залучення нових коштів та впровадження сучасних сервісів для користувачів мережі. Зокрема, у 2007 році мережу «УРАН» було визнано національною мережею – представником України у проекті GEANT, що дало технічну можливість науковцям з України брати участь у спільних з ЄС проектах з високими вимогами до пропускної здатності каналів передачі даних, зокрема, з Європейським центром ядерних досліджень Церн (Швейцарія) для реалізації спільних проектів з фізики високих енергій. Завдяки інтеграції з GEANT, в НТУУ «КПІ» функціонує інформаційний портал, який містить національні дані з фізики твердої землі, сонячно-земної фізики, океанографії тощо, актуалізація яких забезпечується партнерами Світового центру даних.  У 2010 році для користувачів мережі впроваджено сервіс проведення відеоконференцій, доступ до якого є безкоштовним. Для цих потреб встановлено сервер з програмним забезпеченням Tixeo. Кількість користувачів, які мають можливість одночасної участі у конференції, обмежується лише ліцензією, яка сьогодні авторизує до 30 з’єднань і за потреби може бути розширена.

Великої популярності серед користувачів мережі набув сервіс доступу до наукової періодики. Починаючи з 2008 року абонентам мережі «УРАН» за підтримки Міністерства освіти і науки вперше в Україні було централізовано забезпечено доступ до кількох провідних баз наукової періодики, зокрема, колекції журнальних публікацій видавництва Springer Science+ Business Media B.V. починаючи з 1997 року. За численними відгуками користувачів, цей сервіс виявився надзвичайно корисним. На початку 2011 р. було надано тестовий доступ до бібліотеки електронних книг World eBook Library, а остаточне рішення про продовження передплати буде прийнято восени після оцінки популярності ресурсу.

На 2011-2012 рр. у мережі «УРАН» заплановано подальший розвиток волоконно-оптичної мережевої інфраструктури в містах України, залучення додаткових інформаційних ресурсів від видавців електронних наукових публікацій, організацію додаткових сервісів у мережі “УРАН”, зокрема, функціонування серверу персональних віртуальних кабінетів, сервісів для хмарних обчислень, здійснення заходів для сприяння підвищенню рейтингу членів Асоціації “УРАН” у системах оцінки інформаційних ресурсів, зокрема, в університетському рейтингу http://www.webometrics.info.

Інф. "КП"

Дата події