Делегація Посольства Держави Ізраїль в Україні у складі Надзвичайного i Повноважного Посла Ізраїлю в Україні Ї.В. пані Зіни Калай-Клайтман, п. Фелікса Мінделя – радника Посольства та п. Анжели Міндель – директора Ізраїльського культурного центру, а також Є.Карасика – директора міжнародної комп’ютерної компанії та Е.Глущенка – представника міжнародної комп’ютерної компанії Lohika Inc 16 березня відвідали Київську політехніку. Вони взяли участь у роботі круглого столу “Високі технології ХХІ сторіччя”, де обговорювалися питання сучасного ІТ-ринку.

У зустрічі також взяли участь С.І.Сидоренко – проректор з міжнародних зв’язків, Б.А.Циганок – керівник управління міжнародних зв’язків, А.І.Савицький – директор КБ інформаційних систем, С.Г.Стіренко – директор Центру суперкомп’ютерних обчислень НТУУ “КПІ” та ін.

Перед студентами та співробітниками університету Є.Карасик виступив з лекцією “Розвиток високих технологій ХХІ сторіччя в Ізраїлі”. Поінформувавши про розвиток ІТ-індустрії у своїй країні, зробив невтішний висновок: Ізраїль – лідер ІТ-досягнень, не зважаючи на політичну нестабільність, Україна – країна, що подає надії. Далі було розглянуто світові тенденції ІТ-індустрії та їх вплив на розвиток України й Ізраїлю. Зокрема, доповідач зробив короткий огляд ІТ-ринку: у 90-х споживались переважно технології (програмні продукти, які встановлювали на власне обладнання). З 2000-го користувачі купують доступ до технологій, а саме послуги спеціалізованих ІТ-компаній. Тобто, складаються довгострокові ділові відносини споживач – ІТ-сервіс-провайдер. Структура ринку інформаційних технологій у 2010р.: 60% – надання ІТ-послуг, 17% – виробництво і продаж програмного забезпечення, 23% – виробництво і продаж ІТ-обладнання. З наведеного випливає: випускники технічних ВНЗ працюватимуть переважно у сфері надання і продажу ІТ-послуг. Також у доповіді йшлося про основні тенденції ІТ-індустрії, моделі ведення бізнесу та їх вплив на вимоги до ІТ-фахівців.

Після доповіді було презентовано українсько-ізраїльський проект, що стосується спільних наукових розробок, та зроблено оглядово-інформативний аналіз кооперації української й ізраїльської компаній на конкретному прикладі.

На завершення зустрічі було надано інформацію про діяльність Українсько-ізраїльського культурного центру та Українсько-ізраїльського інформаційно-освітнього центру НТУУ “КПІ”, де діють курси івриту, студентський клуб, клуб ізраїльського кіно, інтернет-клуб (кім. 740, корп. 7, http://www.il4u.org.il/Israel/Centers/Kiev/).

Дата події