В інформаційному агентстві «УКРІНФОРМ» 3 квітня відбулася прес-конференція, присвячена Українсько-польським дням освіти, науки та інновацій, які пройдуть у Києві 6 -7 квітня.

Про заходи, передбачені програмою українсько-польських освітніх зустрічей у Києві, журналістів поінформували радник Посольства Республіки Польща в Україні, керівник сектору науки та освіти Емілія Ясюк, проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського з міжнародного співробітництва член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко та президент Польської освітянської фундації «Перспективи» Вальдемар Сівінський.

Українсько-польські дні освіти, науки та інновацій – найзначніша з подібних подій. Вони організовані за підтримки Міністерства науки і вищої освіти Польщі, Міністерства освіти і науки України за активної участі Фонду розвитку системи освіти, Національного координаційного центру «Горизонт 2020», Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» та Освітянської фундації «Перспективи».

«Це значна подія для наших країн. Адже в Польщі навчається дуже багато українців – більше чотирьох тисяч, – розповіла Емілія Ясюк. – В Україні студентів з Польщі, на жаль, не так багато – від семиста до тисячі, але ми вважаємо дуже важливим, щоб їхня кількість зростала. Крім студентських обмінів дуже важливою є співпраця в наукових та інноваційних проектах, а також співробітництво між вищими навчальними закладами України та Польщі в програмах Європейського Союзу».

Одним із головних заходів Українсько-польських днів стане Форум ректорів вищих технічних навчальних закладів Польщі та України, організований Конференцією ректорів технічних університетів Республіки Польща та Асоціацією ректорів вищих технічних навчальних закладів України. Як повідомив Сергій Сидоренко, така представницька зустріч проходить вже втретє: перша відбулася 2009 року в НТУУ «КПІ», друга – в 2014 році на базі Львівської політехніки. Нинішній Форум – найбільший за своїми масштабами. Взяти участь у ньому зголосилися вісімдесят чотири ректори та проректори польських технічних вишів. Уся ж польська делегація налічуватиме майже двісті п’ятдесят освітян (вони, звісно, беруть участь не лише у Форумі керівників технічних навчальних закладів, але й у інших заходах програми Українсько-польських днів освіти, науки та інновацій). Українські технічні університети представлятимуть майже дев’яносто очільників та їхніх заступників. Усього ж з різних українських ВНЗ на Форум приїздять більше двохсот учасників.

«Основна мета нашої зустрічі – побудувати «автостраду», що з’єднуватиме Польщу та Україну в сфері науки і освіти», – наголосив Вальдемар Сівінський. Він також додав, що і польські, й українські виші мають дуже гарні наукові здобутки, тому їм варто об’єднати зусилля в напрямі створення спільних проектів для участі в дослідницьких програмах Європейського Союзу.

Програмою дводенного форуму за участю ректорів польських і українських технічних університетів передбачено проведення пленарних засідань і сімох паралельних круглих столів, присвячених різним галузям наукового співробітництва – міжнародній та зовнішньоекономічній діяльності технічних вишів як фактору їхньої інтернаціоналізації, європейській акредитації інженерної освіти та сертифікації інженерів, впровадженню програм подвійних дипломів, спільної участі в проектах ЄС в рамках програми «Горизонт 2020» і розвитку контактів у рамках програми «Erasmus+» тощо. І, звичайно, обговорюватимуться питання розширення мережі стартап-шкіл та формування спільних інноваційних середовищ.

Завершаться Українсько-польські дні освіти, науки та інновацій 7 квітня великим концертом за участю кращих художніх колективів польських та українських університетів. Спеціальним його гостем буде співачка Кащя Moшь (Kasia Moś), яка цього року представлятиме Польщу в фіналі Євробачення.

Дата події