В основу агресії проти Української держави було покладено два основні чинники: дезорганізованість центральної влади та загальний занепад Збройних сил України, що мало сприяти успіху операції з мінімальними втратами. Системні збої в реалізації сценарію захоплення нашої країни почалися, коли просування терористичних угрупувань було зупинено першими загонами добровольців. Самотужки самоорганізовані загони не могли відбити воєнну агресію, яка готувалася багато років, однак їх героїзм та самопожертва дали змогу стабілізувати лінію фронту та виграти час для загальнонаціональної мобілізації.

Паралельно з нарощуванням чисельності військових відбулося розгортання широкого волонтерського руху, що дозволило у стислі терміни значно покращити забезпечення ЗСУ, Національної гвардії та добровольчих підрозділів засобами індивідуального захисту і зв'язку, автомобільною та, навіть, броньованою технікою. Тисячі волонтерів і мільйони патріотично налаштованих простих громадян долучилися до справи підвищення обороноздатності нашої держави, що зламало плани її захоплення.

У такий непростий для нашої країни час не змогли залишитись осторонь і київські політехніки, до яких долучилися і співробітники Інституту відновлюваної енергетики НАН України. Було оперативно створено "Волонтерський батальйон КПІ" і організовано роботу з покращення матеріально-технічного та медичного забезпечення бійців. Передусім йдеться про допомогу у придбанні оптичних приладів спостереження, забезпеченні теплим одягом та обладнанням для автономного енергоживлення. Фахівцями зварювального факультету налагоджено виготовлення протикумулятивних екранів, які значно підвищують захищеність броньованої техніки. Також було переоснащено для військових потреб і передано бійцям позашляховик "Chevrolet" з обшитим сталевими листами кузовом, гніздом для встановлення кулемета та захищеними лавами для особового складу.

Студенти та співробітники НТУУ "КПІ" та ІВЕ НАНУ надали допомогу підрозділам 30-го ремонтно-відновлювального полку, 95-ої аеромобільної бригади, 26-ої бригади, 1-го народного десантного батальйону, батальйонам "Купол" та "Дніпро-2", добровольчим батальйонам поблизу Дебальцевого та луганським прикордонникам, а також Головному військово-медичному клінічному центру Міністерства оборони України "Головний військовий клінічний госпіталь" і пораненим в обласній лікарні майже на 500 тисяч гривень.

Фронт завдань "Волонтерського батальйону КПІ" не обмежується зазначеними напрямами: КПІшники намагаються допомогти всім, хто потребує допомоги, починаючи від спорядження бійців, бронювання автомобільної і військової техніки і закінчуючи забезпеченням домашнього затишку та батьківського піклування для поранених воїнів-героїв та допомоги сім'ям загиблих. Жоден співробітник, жоден студент не може лишатись осторонь нашої спільної біди, і ми виконуватимемо свою місію доти, доки останній воїн не повернеться до своєї мирної домівки і своєї родини. Контакти волонтерської організації КПІ на сайті http://volunteers.kpi.ua/.

На нашу землю ворог підступно прийшов тоді, коли ми боронили свою честь і гідність, відстоювали право бути вільними людьми, тепер боротися доводиться за життя та незалежність нашої країни. Просто зараз там, на передньому краї нашої національно-визвольної боротьби, кладуть свою душу й тіло тисячі кращих синів України, і ми мусимо бути гідними цього подвигу. Тому захист Батьківщини є завданням кожного з нас. Бо Україна – це ми!

Слава Україні! Героям Слава!

 

Степан Кудря, голова штабу "Волонтерського батальйону КПІ", професор, зав.кафедри ВДЕ ФЕА
Юлія Вишневська, асистент кафедри ВДЕ ФЕА