Минулого року в Києві вже вдруге пройшов конкурс "Громадський бюджет". Він надає можливість кожному жителю нашого міста брати участь у розподілі коштів місцевого бюджету шляхом створення проектів для покращення міста. Будь-який житель Києва може подати проект, взяти участь у конкурсі, перемогти в голосуванні, організовувати виконання проекту і спостерігати за тим, як його реалізують протягом року.

Працівники і студенти КПІ ім. Ігоря Сікорського два роки поспіль беруть участь у цьому конкурсі, причому з кожним роком досягають кращих результатів. Так, якщо у 2016 році серед проектів-переможців конкурсу було п'ять від нашого університету із загальним обсягом фінансування 2,6 млн грн, то у 2017-му – сім, на загальну суму 10,3 млн грн.

Серед проектів-переможців три будуть реалізовані в Науково-технічній бібліотеці ім. Г.І.Денисенка. Тому не дивно, що саме співробітниці нашої бібліотеки – Анна Боришкевич і Анастасія Ярошик – випускниці факультету соціології і права нашого університету, виступили з ініціативою провести в НТБ школу Громадського бюджету. І не тільки виступили з ініціативою, але й стали головними організаторами школи, метою якої є допомога авторам проектів у їх реалізації.

Отже, 2 лютого 2018 р. у студентському просторі Belka відбулося заняття першої школи Громадського бюджету "Реалізація проекту: етап закупівель". Його співорганізаторами стали НТБ КПІ ім. Ігоря Сікорського і команда міської робочої групи Громадський бюджет; підтримку школі надала Відкрита молодіжна медіа-платформа KPI TV.

Основними завданнями школи було: дати зрозумілий і послідовний перелік дій авторів-переможців у проведенні тендерних закупівель по бюджету проекту; надати інформацію про роль відповідальних департаментів – розпорядників державних коштів, про дефектний акт та присвоєння кодів для тендерів Prozorro, про зміни до кошторису проекту та співвідношення лотів, насамкінець – про організацію ефективної комунікації між розпорядником бюджетних коштів та авторами проектів.

Модератором школи став співкоординатор Громадського бюджету, радник першого заступника голови КМДА Сергій Лобойко.

Перед учасники школи виступили:

Олександр Корень – перший заступник директора департаменту фінансів КМДА, голова міської робочої групи Громадський бюджет Києва; тема виступу: "Аспекти проведення закупівель, робота відповідальних департаментів";

Олексій Коваленко – автор проектів-переможців Громадського бюджету, член Громадської бюджетної комісії; тема виступу: "Пропрацювання календарного плану. Статті витрат "Проект ЗооУрок";

Євген Короткий – автор проектів-переможців Громадського бюджету, доцент ФЕЛ; тема виступу: "Підготовка документації на закупівлі";

Олена Медведенко – автор проектів-переможців Громадського бюджету 1 та 2, член Громадської бюджетної комісії; тема виступу: "Чому важливо до закупівель правильно подати документи на експертизу?"

Учасники школи не тільки дізналися про механізм роботи системи державних закупівель, а й ознайомилися з типовими помилками, які уповільнюють реалізацію проекту.

Після завершення школи організатори отримали багато позитивних відгуків від учасників. На наступних заняттях планується розглянути питання, як стати автором успішного проекту Громадського бюджету, членом Громадської бюджетної комісії і змінювати Київ на краще.

Відео школи розміщено на Youtube каналі KPI TV.

Інф. відділу культурно-освітньої роботи НТБ ім. Г.І.Денисенка
Фото Аріни Черінько

Дата події