Угоду про співпрацю уклали 8 грудня КПІ ім. Ігоря Сікорського та Патентне бюро "Др. Еміл Бенатов та Партнери". Від університету документ підписав проректор з наукової роботи Віталій Пасічник, від Патентного бюро – Партнер, патентний повірений України, заступник голови Українсько-Болгарської торгово-промислової палати Данило Бенатов.

У церемонії підписання угоди також взяли участь декан факультету соціології та права Яна Цимбаленко та завідувачка кафедри інтелектуальної власності та приватного права Дарія Маріц.

Патентне бюро "Др. Еміл Бенатов та Партнери" ("Dr.Emil Benatov & Partners") – одна з перших приватних фірм з охорони приватної власності у Східній Європі. Її офіси працюють у Софії та Києві. Бюро надає послуги з охорони прав на об'єкти приватної власності в Україні, Болгарії, Європейському Союзі та інших країнах. Його представник у Києві Данило Бенатов народився, виріс та живе в Україні. Більше того, він – випускник КПІ та ще й колишній голова НТСА та студентської ради КПІ. Нині ж він ще й викладач нашого університету. Тому він чудово обізнаний про можливості вузу та одночасно з потребами ринку праці. Про ці потреби він говорив на початку зустрічі: "В Україні, як і у всьому світі, існує інститут патентних повірених. На жаль, поки що у нас це досить екзотична професія – достатньо зауважити, що у Державному реєстрі представників інтелектуальної власності, тобто патентних повірених, налічується лише 550 осіб. Для України це дуже мало – в інших державах їх у рази більше. При цьому приблизно половина наших фахівців – це хоч і дуже серйозні та кваліфіковані інженери-патентознавці, але люди вже пенсійного віку. Вкрай потрібні нові кадри. А молодь – це переважно юристи без загальних технічних знань.

Слід зазначити, що технічні знання для патентних повірених – це не бажана додаткова опція, а необхідність. Адже, за словами Данила Бенатова, кваліфікаційні вимоги до патентних повірених припускають, що такі фахівці повинні мати базову технічну чи природознавчу освіту, а другу – патентну. "Дуже важливо, що у КПІ є факультет соціології та права, на базі якого ми можемо створити такий юридично-інженерний комплекс, тобто готувати фахівців, які могли б працювати на стику інженерії та правознавства", – каже він.

Ще одним аспектом співпраці є, власне, забезпечення отримання прав на об'єкти інтелектуальної власності, створені в університеті, та їх подальший захист. На цьому наголосив на зустрічі учасників проректор з наукової роботи Віталій Пасічник: "Потенціал КПІ у справі вирішення проблем захисту інтелектуальної власності дуже великий. Тут ми можемо бути лідерами, і наша з вами місія – допомагати нашим вченим стати успішними завдяки своїй інтелектуальній діяльності. І, звичайно, сприятиме підготовці в нашому університеті фахівців цієї справи, адже їхня діяльність сьогодні дуже потрібна.

Данило Бенатов розповів, що донедавна підготовку фахівців до атестації як патентні повірені здійснювала Одеська юридична академія. Але незважаючи на те, що державі вкрай потрібні такі кадри, вже 5 років атестація нових повірених не проводиться, оскільки зараз у країні немає базового вишу, який може їх готувати. І щоб стати таким навчальним закладом, КПІ має відмінну базу: тут є Інститут післядипломної освіти, тут кваліфікований викладацький склад та інші можливості. А ще він зазначив, що, на його переконання, курс "Основи інтелектуальної власності" варто читати в університеті не на 5-му курсі, тобто тільки для магістрів, але вже на 2-му курсі бакалавра: Студенти університету вже на молодших курсах починають створювати об'єкти інтелектуальної власності, беруть участь у науковій роботі, виграють якісь гранти тому потрібно, щоб вони вже на цьому етапі володіли відповідними знаннями".

Серед напрямків майбутньої співпраці, передбачених угодою, – не лише оновлення існуючих освітніх програм та розробка та впровадження нових, а й організація практик та стажувань для студентів та науково-педагогічних працівників на базі Патентного бюро "Др. Еміл Бенатов та Партнери, а також – забезпечення спільного керівництва підготовкою студентами підсумкових кваліфікаційних робіт – бакалаврських та магістерських. Природно, одним із напрямків майбутньої співпраці є і запровадження учасниками договору на факультеті соціології та права дуальної форми освіти – "для вдосконалення практичної складової освітнього процесу на підставі окремих договорів…", як записано у документі.

"Для нашої кафедри будь-яка співпраця дуже бажана. Сьогодні відбулося підписання меморандуму із компанією пана Бенатова. Для нас як для фахівців у галузі права це має надзвичайне значення. Адже ми останніми роками розвиваємо цю спеціалізацію, – розповіла представникам університетських медіа Дар'я Маріц. – Тому співпраця буде можлива не лише в отриманні певних теоретичних знань та навичок, а й у розвитку практичної складової. Якщо все складеться так, як треба, ми зможемо готувати патентних повірених на базі нашого університету, всі складові та можливості для цього ми маємо.

А декан факультету соціології та права Яна Цимбаленко звернулася безпосередньо до студентів: "На факультеті соціології та права буде відкрито програму з підготовки патентних повірених. Знання, які ви отримаєте, навчаючись за нею, можуть успішно застосовуватися на ринку праці. Ми чекаємо на вас!"

Дата події