ХІV Міжнародна науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих учених “Екологія. Людина. Суспільство” пройшла в НТУУ "КПІ" 18-20 травня. Цього року в ній взяла участь рекордна кількість учасників

– у збірці тез надруковано 252 роботи. Серед учасників конференції понад 30% – представники інших міст України та інших країн. Обговорити нагальні проблеми сьогодення до Києва з'їхалися студенти, аспіранти та молоді вчені з Мо­скви, Ульяновська, Саратова, Самари, Тольятті, Казані, Актобе, Махачкали, Якутська, Єревана, Мінська, Гродно, Любліна. Були представлені провідні ВНЗ України – КНУ, НаУКМА, КНЕУ, Національний університет "Львівська політехніка", ХНУ, СевНТУ, ОНПУ та інші.

18 травня на урочистому відкритті конференції учасників привітали: проф. Є.М.Панов, декан ІХФ; проф. Є.В.Кузьмінський, завідувач кафедри екобіотехнології та біоенергетики ФБТ; проф. М.Д.Гомеля, завідувач кафедри екології та технології рослинних полімерів ІХФ; проф. В.В.Савіних, завідувач кафедри безпеки життєдіяльності людини Ульяновського ТУ та голова НТСА О.М.Пасічний. В.І.Рябенький, директор департаменту співпраці з університетами ДП "Сіменс Україна", представив доповідь про наукоємні напрями та розробки компанії в галузі очистки води й енергозберігаючих технологій. На пленарному засіданні, зокрема, виступили О.М. Біланчук, перший заступник голови правління ПрАТ "Грінко" з доповіддю про переробку сміття та А.К. Севастьянов, к.т.н., співробітник Інституту кібернетики ім. В.М.Глушкова НАН України з доповіддю "Модель системи стандартів серії ISO 14000". День закінчився прогулянкою на теплоході вздовж мальовничих берегів Дніпра.

19 травня відбулися екскурсії до ДПМ при НТУУ "КПІ" та науково-навчального центру НТУУ "КПІ" Бош, де присутні ознайомилися з сучасними технологіями розробки та використання альтернативних джерел енергії. Далі тривала робота по секціях. Чимало доповідей породжували палкі дискусії та за­питання до доповідачів. У підсумку комісією було відібрано 16 найкращих доповідей. Крім того, відбулася лекція "Радон як природний радіоактивний індикатор в атмосфері, гідросфері та літосфері", яку прочитав Мікеле Гайда – професор кафедри експериментальної фізики Університету Салерно (Італія), член Національного інституту ядерної фізики та голова сектору радіоактивного ризику при Міжуніверситетському дослідницькому центрі природних ризиків. Було також продемонстровано фільм "Життя після людства", який змусив замислитися над могутністю сил природи та місцем людини у навколишньому світі.

Третій день конференції розпочався екскурсією на пивзавод "Оболонь", який є провідним підприємством із впровадження сучасних технологій локального очищення промислових скидів та викидів. На урочистому закритті конференції було підведено підсумки роботи, вручено дипломи учасникам та призи від спонсорів за найкращі доповіді. День закінчився екскурсією містом, відвіданням концерту та незліченною кількістю позитивних вражень і емоцій.

21 травня відбулися виїзні польові практикуми на березі Дніпра. Л.А.Хрокало, викладач кафедри екобіотехнології та біоенергетики провів практичні заняття з вивчення рослинного і тваринного світу, а представники МАН провели практикум з визначення якості води за допомогою експрес-методів.

Дар'я Лук'янченко, Ірина Самаруха, НТСА КПІ

Дата події