Дорогий Борисе Євгеновичу, представники усіх поколінь київських політехніків щиро вітають Вас з днем народження!

Для усіх нас Ваше свято є, водночас, і нашим, адже Ви є одним із найшановніших членів нашої родини. Тут понад 35 років пропрацював Ваш батько – видатний вчений та інженер Євген Оскарович Патон. Ваша родина багато років мешкала на території КПІ, тож Ви зростали в творчій атмосфері науково-технічної еліти й саме в наших стінах здобули вищу освіту. Свій дипломний проєкт Ви захистили 22 червня 1941 року. Попри те, що фашистські літаки вже атакували навколишні підприємства і Ви разом з Вашими однокурсниками ледь не загинули під бомбами, диплом Ви захистили на «відмінно»!

І, так само тут, уже молодим, але, водночас, відомим ученим Ви в 1945 році захистили кандидатську, а в 1952 році – й докторську дисертації.

Ще за кілька років Ви очолили Інститут електрозварювання, продовживши справу життя Вашого батька. Під Вашим керівництвом і за безпосередньою участю проведено і проводяться глибокі дослідження та розробляються новітні технології в галузі електрозварювання, металургії і технології металів, завдяки яким Україна і сьогодні залишається в авангарді світової науки.

Величезна частина Вашого життя пов’язана з Національною академією наук України, ровесником якої Ви є. Ви очолили її ще зовсім молодою людиною і вже понад 57 років є її незмінним Президентом. Саме в НАН України нині зосереджено найпотужніший інтелектуальний потенціал нашого народу – вчених, які примножують славу та престиж України, сприяють її економічній незалежності.

Ваша діяльність є вкрай важливою для просування нашої держави у міжнародний простір великої науки та високих технологій. Як мудрий керівник і організатор Ви заслужили глибоку повагу колег і однодумців.

Утім, незважаючи на величезну завантаженість і заглибленість у справи розвитку національної науки та суспільно-політичного життя держави, Ви ніколи не втрачали зв’язків зі своєю альма-матер. Ми високо цінуємо Ваше добре ставлення до своїх молодших колег і друзів.

Прийміть наші щирі побажання здоров’я та довгих років життя. І нехай кожен Ваш день буде сповнений творчої наснаги, родинного тепла і нових вагомих здобутків!

З днем народження, дорогий Борисе Євгеновичу!

Від імені багатотисячного колективу київських політехніків з глибокою повагою до Вас,

ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський

Дата події