Викладачі Інституту енергозбереження та енергоменеджменту КПІ ім. Ігоря Сікорського – Марина Михайлівна Шовкалюк, Тарас Юрійович Оборонов, Денис Григорович Дерев'янко і Віра Іванівна Василенко – влітку 2019 року успішно пройшли підвищення кваліфікації в рамках проєкту "Підтримка національного Фонду енергоефективності та програми екологічних реформ (S2I) в Україні", що виконується агентством GIZ (Німеччина) від імені Федерального міністерства довкілля, охорони природи та безпеки ядерних реакторів Німеччини.

Метою навчання є підготовка висококваліфікованих тренерів-викладачів ЗВО, які потім зможуть навчати енергоаудиторів взаємодії з Фондом енергоефективності.

Програма підготовки охоплювала лекційні, індивідуальні практичні та групові заняття, домашнє завдання (енергоаудит існуючої будівлі та визначення енергоспоживання за методикою національного стандарту України) і два екзаменаційних тести.

Дуальний підхід є надзвичайно прогресивним і широко використовується в усьому світі. Де¬в'-ятиденний тренінг проводили експерти – провідні фахівці у сфері енергетичного аудиту, а також представники Фонду енергоефективності, Міністерства ЖКГ та агентства GIZ.

Крім того, подібні навчання – чудовий спосіб для налагодження співпраці між ЗВО, експертами, державними структурами та нагода для нових знайомств з колегами у сфері енергоефективності.

У Центрі підготовки енергоменеджерів ІЕЕ успішно впроваджено програму підготовки осіб, які мають намір провадити діяльність з енергетичної сертифікації будівель та обстеження інженерних систем. Отриманий під час навчання матеріал буде обов'язково враховано тренерами-викладачами IEE, щоб у майбут¬ньому слухачі курсів підвищення кваліфікації та студенти під час вивчення спеціальних дисциплін отримали актуальні знання і набули практичних навичок роботи з Фондом енергоефективності. Адже ринок потребує висококваліфікованих фахівців-енергоаудиторів, зокрема у сфері ЖКГ.

М.Шовкалюк, доцент ІЕЕ

Дата події