10 лютого у відкритому студентському просторі "Belka" вже вшосте відбулась  "Школа абітурієнта КПІ ім. Ігоря Сікорського". Перед майбутніми абітурієнтами виступили викладачі та науковці нашого університету, які у своїх повідомленнях, презентаціях та демонстраціях ніби змагалися між собою, доводячи усім, що саме та справа, якою кожний з них займається, найцікавіша і найперспективніша.

Аспірант кафедри філософії Олександр Демарьов (факультет соціології і права) розповів про свої мандри по Україні у пошуках… себе (тема виступу – "Пішов шукати себе – і не знайшов") і про те, що знайшов себе, коли приєднався до творчого колективу. Старший викладач кафедри конструювання електронно-обчислювальної апаратури факультету електроніки (ФЕЛ) Олександр Антонюк дуже цікаво розповів про проектування цифрових систем на кристалі і особисто мене переконав у тому, що ця справа більш перспективна для молоді, ніж така популярна нині робота програмістів. Викладач Андрій Ущаповський (теплоенергетичний факультет) розкрив несподівані для багатьох сторони розробки і впровадження автоматизованих систем в енергетиці. Асистент кафедри хіміко-технологічного факультету Георгій Васильєв і Андрій Новосад з радіотехнічного розповіли про розробку і роботу корозиметрів – приладів для визначення швидкості корозії металів. Вчений секретар Науково-технічної бібліотеки ім. Г.І.Денисенка, у будівлі якої розташована "Belka", Світлана Барабаш, думаю, переконала слухачів, що в нашому університеті варто навчатися вже ради того, щоб мати можливість користуватися такою бібліотекою – заснованою 120 років тому, і водночас сучасною і динамічною. Незвичайним був виступ доцента кафедри технології електрохімічних виробництв Юлії Мірошниченко, який називався "Хімік-шоу в домашніх умовах". Присутні побачили цікаві досліди з хімії, які можна повторити і дома, наприклад, як запалити світлодіод за допомогою апельсинів (від себе додам, апельсини можна замінити яблуками), або як за допомогою синьої капусти визначати кислотність середовища. Можливості сучасної техніки галузі обробки акустичних сигналів продемонстрував професор кафедри  акустики та акустоелектроніки ФЕЛ А.М.Продеус. Студентка факультету біотехнології і біотехніки Олександра Скоробогатько зробила цікаве повідомлення про використання грибів у біотехнологіях. На завершення студент Інституту телекомунікаційних систем Юрій Рочняк розповів про деякі стереотипи вишів.

Після завершення Школи я попросив Юлію Мірошниченко – незмінну учасницю всіх шести шкіл – прокоментувати цей захід.

"Коли рік тому було започатковано "Школу абітурієнта", багато хто висловлював сумніви з приводу доцільності такого формату профорієнтаційної роботи. "Яку інформацію з неї можуть отримати абітурієнти?", "Чи буде вона популярною?" – такі запитання доводилося чути її ініціаторам і засновникам. Сьогодні сумнівів не може бути – все більше і більше кількість відвідувачів і глядачів on-line, схвальні відгуки, все це свідчить про те, що "Школа абітурієнта" подобається учасникам і зменшує відстань між абітурієнтом і омріяною спеціальністю. Як одна з доповідачів хочу подякувати засновникам та організаторам школи за можливість допомагати молодим людям обрати шлях у житті".

Дата події