"... Поняття "стратегія" і  "план" суперечать одне одному… Стратегічний план – чистий оксюморон… Цифра вбиває ідею…"

"…Ідея – це може бути така композиція різних понять, яка виникає зразу як цілісний образ. І це те, власне, що сьогодні є сутністю стратегічних рішень…"

З таких оригінальних тверджень розпочав свою лекцію "Нові управлінські підходи: стратегія, лідерство, інновації" декан Києво-Могилянської бізнес-школи (kmbs) Олександр Саврук 11 травня на зустрічі в cтудентському просторі Belka в  Науково-технічній бібліотеці КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Олександр Саврук – випускник Механіко-машинобудівного інституту КПІ 1986 року. Кандидат економічних наук. Викладає в kmbs курси: стратегічна ідея, бізнес-моделювання, ведення змін. Радник керівників трансформаційних проектів у сфері державного управління в Україні.

Більшість аудиторії, яка відвідала зустріч (а це близько 80 осіб), – студенти, викладачі, працівники КПІ ім. Ігоря Сікорського, але були й студенти НАУ, НаУКМА, КНУ, приватні підприємці, бібліотекарі.

Розмова розпочалася зі знайомства з логікою різних управлінських парадигм та їх зміною. Так, в індустріальній епосі діяла логіка закритої системи та функціонально-ієрархічне управління, коли все працювало лише за командою керівника, який і перевіряв результат. Логіка управління 80-х була реактивною: на нас реагують зовнішні сили, а ми реагуємо на них. Відповідно й організаційні стратегії були реактивними. 90-ті роки позначилися тим, що організації визначали свої ключові компетенції та займали активну суб'єктну позицію на ринку. Їх стратегії стали проактивними.

З 2000-х років з'являються відкриті системи і відповідна логіка управління: ми всі взаємопов'язані у збалансованих системах, які мають межі, продукти створюються через спільну логіку взаємодії. Сам продукт стає ціннісною пропозицією, а не лише певним матеріальним продуктом.

Такі логічні зміни від закритої до відкритої системи стосуються не лише бізнесу, а будь-якої організації, навіть армії. Головною у відкритій системі є ідея, а завдання управлінця – допомогти кожному в організації віднайти своє "я", своє місце.

Цікаво було представлено взаємозв'язок управлінської парадигми з мистецтвом: від реалізму до імпресіонізму та до абстрактного мистецтва.

Говорячи про освіту та про те, яка освіта народжує "стратегічних архітекторів", здатних створювати та розвивати відкриті системи, особливий акцент було зроблено на те, якими мають бути лідери, здатні створювати власні правила гри для систем.

Управлінцям у майбутньому (з розвитком штучного інтелекту) необхідно буде вибудовувати взаємозв'язки не лише між людьми. І щоб створити життєздатну систему, важливо мати високий емоційний інтелект (EQ), бо лише високого коефіцієнту інтелекту (IQ) нині вже не достатньо.

Розкриваючи логіку сучасного управління через ключові запитання – Хто? Для чого? Що? Як? – Олександр відобразив їх взаємозв'язок з освітою. Люди, які набувають навичок, є хорошими виконавцями, чітко знають "як?" і вміють це робити. Люди, які отримують компетенції, здатні працювати з "що?" І лише ті, кого навчають бути спроможним, здатні відповісти на запитання "для чого?"

Загалом на зустрічі було порушено багато питань, над якими варто замислитися. Кожен із присутніх мав змогу накласти все почуте на власний контекст та зробити висновки.

Оксана Бруй, директор Науково-технічної бібліотеки ім. Г.І. Денисенка

[11.05.2017 | 16:30] Зустріч із деканом Києво-Могилянської бізнес-школи Олександром Савруком

Бібліотека КПІ запрошує всіх бажаючих 11 травня о 16:30 на зустріч "Нові управлінські підходи: стратегія, лідерство, інновації" із Олександром Савруком – випускником КПІ, деканом Києво-Могилянської бізнес-школи, кандидатом економічних наук.

Поговоримо про ідею як рушійну силу успіху, лідерство в бізнесі, країні, компанії. Зустріч буде цікавою тим, хто прагне розвиватися, бути лідером, змінювати себе та світ.

Дата події