У картинній галереї Центру культури та мистецтв НТУУ "КПІ" відкрилася виставка вишивки Наталії Башкиревої "Живопис хрестиком". З першого погляду на роботи народної майстрині відчуваєш – це вишивки унікальні, багатство барв просто зачаровує.

Роботи хрестиком Наталії Башкиревої - відлига у лісіАле спочатку розповімо трохи про автора. Наталія Михайлівна народилася в 1928 році у Василькові. Закінчила фізичний факультет Київського університету ім. Шевченка. 40 років пропрацювала на заводі "Арсенал" у Києві. Після виходу на пенсію захопилася вишивкою і за останні 11 років вишила більше 40 робіт. Вишивки демонструвалися на Андріївському узвозі, в галереї при Фонді ім. О. Гончара, в Європейському університеті. Вишивка "Зима" демонструвалася в павільйоні України на ЕХРО-2005 в Японії і на кількох персональних виставках у Києві та Львові.

Вишивки виконуються класичним українським хрестиком нитками муліне. Від традиційних вони відрізняються точною кольоропередачею зображення за рахунок використання напівтонів, створених попарним сполученням ниток різних кольорів. Роботи Наталії Михайлівни відзначаються як старанністю добору відтінків, так і складністю вишивки. На відміну від класичної вишивки, в її роботах практично відсутня т. з. "заливка" – наповнення суттєвої частини вишивки одним кольором. Різнобарв'я вишивок досягається ще й тим, що майстриня нерідко використовує в роботах понад 100(!) кольорів. За рахунок фактури ниток тональність робіт Башкиревої ледь-ледь змінюється залежно від кута зору, і це створює враження якоїсь напрочуд реальної атмосфери, насиченої повітрям і сонячними променями.

Звичайно, опис технічної складової у творчості мисткині не дає повноти естетичного сприйняття її робіт. Переглядаючи її вишивки, відчуваєш неймовірну вишуканість її робіт, вміння творити красу. Це таки дійсно треба бачити! Тож запрошуємо всіх охочих до картинної галереї ЦКМ, а також заглянути на сайт www.krestik.com.ua.

Роботи хрестиком Наталії Башкиревої - відлига у лісіРоботи хрестиком Наталії Башкиревої - горобціРоботи хрестиком Наталії Башкиревої - озеро в горах восени

Володимир Школьний