8 жовтня 2022 р. Секція вихованців КПІ у Польщі відсвяткувала у Варшавському будинку техніка своє сторіччя.

Перед учасниками урочистостей з доповіддю виступив голова Секції Януш Фукса. Він нагадав про деякі основні дати роботи цього об'єднання. Отож, його було створено 20 листопада 1922 р. за ініціативою видатного польського фізико-хіміка Войцеха Свєнтославського. До гуртка тоді вступили 293 особи, а керівником його став Антоні Романовський.

22 вересня 1957 р. польські випускники КПІ, які пережили жахи війни, відновили діяльність своєї організації. Рішення це було ухвалено на з'їзді в тому ж таки Варшавському будинку техніка, в якому її було створено. Очолив організацію Станіслав Гжималовський.

З 1961 р. Секція почала організовувати візити випускників до КПІ, а з 1976 р. – проводити щорічні травневі зустрічі та семінари, присвячені питанням співпраці зі Сходом, а пізніше – з Україною. В організації було 327 членів.

У рік свого сторічного ювілею Секція продовжує активно працювати задля розвитку дружніх контактів польських та українських науково-технічних громад.

Голова Федерації науково-технічних товариств Головної технічної організації (ГТО) Ева Манькевич-Цудні, яка брала участь у ювілейній зустрічі, наголосила на важливості сторічних зв'язків Секції із Товариством польських техніків, а після війни – з ГТО. Вона також високо оцінила внесок членів Секції у діяльність Федерації.
Голова Товариства "Польща-Схід" Юзеф Брілль поінформував, що на визнання заслуг організації випускників КПІ в Польщі у справі співробітництва з Україною капітул при Товаристві присудив Секції почесний диплом.

Голова Товариства культури та історії техніки Броніслав Хиновський наголосив, що Секція, яка є членом Товариства, надає йому значну допомогу у збереженні загальної історії інженерних середовищ обох народів.

Голова Польської освітньої фундації "Perspektywy" Вальдемар Сівінськи поінформував про високі місця, які нині обіймає Київська політехніка у міжнародних рейтингах університетів, і позитивно оцінив роль Секції у створенні гарної репутації вишу в Польщі.

З доповіддю про сьогоднішнє життя, роботу та навчання працівників і студентів КПІ ім. Ігоря Сікорського виступила заступниця декана факультету лінгвістики КПІ Ольга Демиденко. Вона розповіла, що попри війну в Україні, Київська політехніка продовжує проводити в різних формах навчання та наукові дослідження. При цьому багато викладачів, науковців і студентів служать у Збройних силах України та у частинах територіальної оборони. На жаль, дехто з них загинув у боях або зазнав серйозних поранень. А деякі професори та викладачі втратили свої будинки чи квартири під Києвом…

Учасники зустрічі розповідали про допомогу Україні та українцям, які нині перебувають у Польщі. Говорили про свою участь у науковій співпраці з Київською політехнікою. Згадували також епізоди власного життя, пов'язані з КПІ. У виступах гостей лунали побажання, щоб і в новому столітті вихованці Київської політехніки з не меншою завзятістю працювали задля зближення польського та українського народів.

Дата події