Сто років тому, в 1922 році, польські вихованці Київського політехнічного інституту створили у Варшаві Гурток випускників КПІ в Польщі, що згодом перетворився на Секцію, яка існує і дотепер. Від самого початку заснування вона розвиває дружні відносини з Київською політехнікою, опікується питаннями співпраці між польськими та українськими науково-технічними колами, закладами вищої освіти, підприємствами та містами. Велике значення має робота Секції у справі просування позитивного іміджу КПІ у польському суспільстві. Все це сприяє зміцненню зв'язків між двома країнами і служить зближенню народів України і Польщі.

У КПІ ім. Ігоря Сікорського урочисте відзначення 100-річчя діяльності Секції вихованців КПІ в Польщі відбулося на засіданні Вченої ради університету 3 жовтня 2022 року. Від польської сторони у ньому взяли участь голова Секції вихованців КПІ в Польщі, почесний доктор КПІ Януш Фукса, член правління Секції, головна редакторка київської польськомовної газети "Krynica" Дорота Яворська, головний редактор київської польськомовної газети "Dziennik Kijowski" Станіслав Пантелюк та інші. Від КПІ ім. Ігоря Сікорського – ректор університету академік НАН України Михайло Згуровський, члени Вченої ради, працівники департаменту міжнародного співробітництва університету, Українсько-Польського центру та інші.

У вступному слові співмодератор розгляду питання про відзначення 100-річчя діяльності Секції вихованців КПІ в Польщі проректор Сергій Сидоренко, зокрема, зазначив: "Секція слугувала і продовжує слугувати благородній меті: через співпрацю з альма-матер зближенню народів України і Польщі. Робота секції сприяє утвердженню позитивної думки про КПІ ім. Ігоря Сікорського в середовищі громадського суспільства Польщі і міжнародному вимірі". До присутніх у режимі онлайн звернувся беззмінний очільник Секції впродовж 47 років Януш Фукса. Він нагадав, що "вже 100 років вихованці КПІ в Польщі працюють над укріпленням контактів з рідною вищою школою, 60 років наші делегації відвідують Київську політехніку, 45 років щорічно зустрічаються на травневому семінарі у Польщі, щоб обговорити польсько-українське співробітництво. А нині всі вихованці допомагають біженцям, інвалідам і пораненим у кривавій війні. Наш зв'язок і підтримка будуть завжди".

Януш  Фукса

По тому Дорота Яворська розпочала церемонію нагородження. За визначні досягнення у сфері науки і освіти України та активну співпрацю з університетами Польщі "Золоті почесні знаки" Федерації науково-технічних товариств Польщі отримали проректорка з навчально-виховної роботи університету Наталія Семінська та начальник науково-дослідної частини Юрій Сидоренко. Ректору університету Михайлу Згуровському вручено Ювілейну медаль з нагоди 100-річчя діяльності Секції вихованців КПІ в Польщі.

церемонія нагородження

Згідно з рішенням Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського, за вагомий внесок у розвиток освітнього, наукового та культурного співробітництва з партнерами в Республіці Польща Секція вихованців КПІ в Польщі нагороджена Почесною відзнакою Вченої ради університету.

Володимир Школьний, Лілія Скиба

Ювілей Секції вихованців КПІ в Польщі

Київські політехніки привітали Секцію вихованців КПІ в Польщі зі сторіччям діяльності.

Від початку повномасштабної війни Секція вихованців КПІ активно підтримує Київську політехніку, передаючи кошти у спеціальний фонд КПІ, та допомагає налагоджувати співпрацю з польськими університетами.

Дата події