Інформація про засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету від 13 березня 2023 року

13 березня під головуванням ректора М.З.Згуровського відбулося чергове засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету. Розглянуто низку питань організації освітнього процесу в умовах режиму воєнного стану, а також забезпечення життєдіяльності та безпеки університету.

Виступили: М.З.Згуровський, О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, В.А.Пасічник, М.Ю.Ільченко, С.І.Сидоренко, В.А.Кондратюк, Л.Г.Субботіна, О.А.Іщенко, О.М.Бруй, Є.Малкіна, І.Степанюк.

Основні питання, які розглянуто на засіданні, та рішення, що було ухвалено:

1. Освітній процес. Навчання здійснюється в штатному режимі, згідно з розкладами. Інформаційні ресурси працюють без перебоїв. 10 березня відбулася нарада навчальних департаментів. Основні питання – реалізація студентами можливостей вибору навчальних дисциплін у межах першої хвилі розпочатої кампанії вибору;  підготовка до нового начального року; підготовка до повернення до навчання у змішаному режимі тощо. Розпочато опитування здобувачів вищої освіти щодо місця їхнього перебування та можливості навчатися у змішаному форматі. Станом на ранок 13 березня опитано приблизно 4 тисячі студентів. Опитування проводитиметься до 24 березня. Також починається опитування НПП щодо їхньої можливості повернутися до навчання в змішаному режимі. Опрацьовуються  моделі організації освітнього процесу в такому форматі, з урахуванням організаційних, безпекових, технічних та інфраструктурних аспектів   (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська, В.А.Кондратюк).

 2. Тривають процедури в межах оголошеного конкурсу на заміщення вакантних посад НПП, у тому числі й посад директорів навчально-наукових інститутів, деканів факультетів. Проходять засідання кафедр, які висувають претендентів для розгляду експертними комісіями. У межах конкурсу, який було оголошено раніше, процедури завершено, на  14 березня заплановане проведення Експертно-кваліфікаційної комісії університету, на якому буде розглянуто кандидатури претендентів на 10 посад професорського складу та 2 посади завідувачів кафедр відповідно до рекомендацій вчених рад підрозділів. Також розглядатимуться терміни, на які укладатимуться контракти з ними, та питання внесення ключових показників діяльності в умови цих контрактів (О.А.Жученко).

3. Вступна кампанія. Остаточно нормативно-правових документів щодо її проведення МОН України не видав, оскільки Президент України ще не підписав ухваленого Верховною Радою України закону про внесення відповідних змін до законодавства. Наказ про порядок прийому до вишів у 2023 році МОН України зможе видати лише після того, як цей закон набере чинності. Але на рівні університету підготовка до вступної кампанії триває: з урахуванням відомих на сьогодні цьогорічних її особливостей проводиться підготовка до Єдиного вступного випробування до магістратури (буде проведено тестовий варіант такого випробування), розпочато формування атестаційних комісій для роботи під час фахових вступних випробуваннях тощо (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, М.М.Перестюк).

4. 10 березня відбулася нарада в МОН України. Головне питання – формування й уточнення контингенту в частині студентів пільгових категорій, порядок їхнього переведення з контрактної на бюджетну форму навчання. КПІ всі необхідні для цього документи до міністерства подав і завантажив у ЄДЕБО. Таких осіб в університеті 14. Очікується відповідне рішення МОН. Окрім того, до міністерства на його запит було надано інформацію про вільні бюджетні місця за попередніми роками вступу. Таких  місць у КПІ 66 (О.А.Жученко, Н.В.Семінська).

5. Триває акредитаційна кампанія. Минулого тижня відбулося засідання акредитаційної комісії університету, на якому серед інших було розглянуто й питання міжнародної акредитації освітніх програм (ОП), за якими було укладено відповідні угоди. Є позитивні рішення акредитаційних комісій, і на поточному тижні університет висуне на міжнародну акредитацію 4 свої акредитаційні програми – дві магістерські, 2 бакалаврські. У межах національної акредитації минулого тижня  в університеті працювали 3 експертні групи за 5 освітніми програмами (ОП). На поточному тижні працюватимуть  2 експертні групи.  За результатами роботи експертних груп у межах розпочатих акредитацій надійшли первинні звіти по 7 ОП – всі вони позитивні, з рекомендаціям акредитувати ці  програми терміном на 5 років, тож матеріали по цих програмах буде передано для подальшого розгляду Галузевими експертними радами (ГЕР) на рівні НАЗЯВО. Також на рівні ГЕР відбулося одне засідання за 173 спеціальністю («Авіоніка»), на якому ГЕР рекомендує Колегії НАЗЯВО акредитувати її, Засідання Колегії планується провести наступного тижня, на ньому буде розглянуто 6 ОП КПІ (О.А.Жученко, Б.І.Дуда).

6. 4 березня розпочато першу хвилю вибору дисциплін з загальноуніверситетського каталогу студентами 1 курсу бакалаврату. З 13 березня до них приєдналися студенти 3 курсу. Після узагальнення результатів буде організовано другу хвилю цієї кампанії. Все відбувається в системі «MyKPI» і проходить без збоїв. Лише приблизно 20% студентів нехтують можливістю самостійно зробити такий вибір – це відповідає  довоєнному рівню. У них для того, щоб скористатися такою можливістю, буде ще друга хвиля (А.А.Мельниченко).

7. Триває робота над подальшим розвитком інформаційної інфраструктури університету. Минулого тижня ще кілька сайтів підрозділів КПІ  було перенесено до хмарних середовищ. Залишається декілька факультетських ресурсів, робота з якими продовжується (А.А.Мельниченко, КБ ІС).

8. Попередньо відпрацьовано питання створення репозитарію відеоматеріалів університету. Його буде розміщено на університетських серверних потужностях. Але для репозитарію має бути придбано мережеве сховище і вирішено питання доступу. Тобто технічні рішення вже є, залишаються організаційні питання (А.А.Мельниченко, КБ ІС, О.М.Бруй).

9. Тривають процедури захистів дисертацій на здобуття ступеню PhD із забезпеченням прямої трансляції. Поки що вони проходять в одному з приміщень корпусу 31 (А.А.Мельниченко, М.Ю.Ільченко, В.А.Кондратюк).

10. Представники ДНВР взяли участь у вебінарі Міністерства освіти і науки щодо питань переведення пільговиків на бюджетну форму навчання відповідно до Постанови КМУ (Н.В.Семінська).

11. До Управління соціального захисту населення передано список на виплату у березні соціальної стипендії (Н.В.Семінська, Т.А.Хижняк).

12. Проведено засідання стипендіальної комісії університету. Затверджено рішення про припинення виплати іменної стипендії компанії «Мелексіс-Україна», академічної стипендії аспірантам та інші робочі питання (Н.В.Семінська, Т.А.Хижняк).

13. З 6 по 10 березня з метою проведення перемовин щодо міжнародної співпраці здійснено робочий візит до Афінського національного університету імені Каподістрії (м. Афіни, Греція). У ході візиту обговорено можливості проведення спільних міжнародних проєктів, а також проєкт, представлений КПІ ім. Ігоря Сікорського на заході «Українські науковці в Афінах». Проведено серію лекцій українських вчених в Афінському національному університеті імені Каподістрії в рамках програми Солідарності. Також досягнуто домовленостей про укладання договору за програмою Еразмус + КА171 та про співпрацю над міжнародними освітніми проєктами у сфері гуманітарних наук (З.М.Корнєва, О.П.Демиденко). 

14. 8 березня Центр розвитку кар'єри та КПІ-Медіа в рамках «Школи кар'єрного зростання» дали старт новому проєкту «HR, я маю проблему». Його головна мета –  вирішення практичних питань, з якими стикаються випускники при пошуку першого робочого місця, та інших (Н.М.Пожарська, М.М.Перестюк).

15. Розпочато реалізацію першого загальноуніверситетського профорієнтаційного заходу – «Мрія. 2 . Хочу бути». Спільно з профільною кафедрою ФЕЛ та КПІ-Медіа відзняті ФЕЛ та РТФ (Н.М.Пожарська, М.М.Перестюк, ФЕЛ, РТФ).

16. Проведено розширену зустріч з представниками компанії «ФАРМАК» та ФБМІ, ІХФ, ФБТ, ХТФ. Обговорено питання співпраці. Досягнуто домовленостей щодо проведення низки спільних заходів (Ярмарок вакансій, екскурсії тощо) (Н.М.Пожарська, М.М.Перестюк).

17. Розпочато підготовку до Ярмарку вакансій (в змішаному форматі). Компаніям розіслано листа та форми щодо їхніх намірів взяти участь у заході (Н.М.Пожарська, М.М.Перестюк).

18. Розпочато реєстрацію на тестовий тур університетського етапу олімпіади з програмування «KPI-Open».  Тестовий тур починається 16 березня (Н.В.Семінська, Н.М.Пожарська).

19. 11 березня відбувся благодійний ярмарок у парку КПІ, організований представниками студентських рад ФБМІ, ФЕЛ, НН ВПІ, ФСП та НН ІТС. Було зібрано близько 15 000 грн. (Н.М.Пожарська).

20. 9-10 березня ГО «Альянс.Глобал» провело тестування студентів КПІ на ВІЛ/СНІД. За два дні його пройшли 59 студентів (Н.В.Семінська, Н.М.Пожарська).

21. Минулого  тижня було оприлюднено наказ МОН про результати конкурсу НДР. Конкурс відбувався за новими правилами. З 40 проєктів, поданих на конкурс від КПІ ім. Ігоря Сікорського, перемогу отримали 8 проєктів: ННІАТЕ (2), ННММІ (2), СЦД, ФЕА, ННІМЗ, ПБФ (В.А.Пасічник).

22. 9 березня відбулося засідання Комісії з науково-інноваційної діяльності, на якому підбито підсумки конкурсу «Молодий викладач-дослідник – 2022». До отримання цього звання рекомендовано 35 молодих викладачів університету (В.А.Пасічник, О.В.Савич).

23. Проведено чергове засідання Ради КПІ з космічних досліджень, під час якого обговорено такі питання: хід виконання проєкту «PolyITAN-12U», вихід на зв'язок наносупуника «PolyITAN-HP-30», виконання міжнародного проєкту з Познанською політехнікою (стан готовності апаратів «PolyITAN-3-PUT» і «PolyITAN-30-PUT») (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко, С.П.Пуха).

24. До МОН України надіслано ініціативне звернення від університету щодо створення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі штучного інтелекту (В.А.Пасічник, О.І.Чумаченко).

25. Спільно з Інноваційним холдингом «Сікорскі Челендж» проведено зустріч з представником ізраїльської компанії «Мааварім Груп в Україні». Обговорено питання можливої співпраці у просуванні науково-технічних розробок на ринки, зокрема й за кордон (В.А.Пасічник, І.Г.Малюкова).

26. Отримано свідоцтво про реєстрацію торговельної марки «PolyITAN», отримано 7 патентів на корисні моделі (2 – ОКБ "Шторм", 1 – ФЕА, 1  –  ФЕЛ, 1 – ІХФ, 1 – ННММІ, 1  – ПБФ), подано 1 заявку на винахід (НН ММІ) (О.Я.Юрчишин).

27. Завершено редагування розділу ювілейного видання «КПІ. Друге століття, продовження традицій» що стосується вчителів нинішніх керівників наукових шкіл (54 особи) (М.Ю.Ільченко, декани/директори інститутів).

28. Підписано наказ з додатками «Про відзнаки та нагороди Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» та його навчально-наукових інститутів / факультетів». У ньому  враховано необхідність занесення до особових справ працівників університету витягів з наказів про їхнє нагородження, а також уточнено рівні нагород від імені керівництва підрозділів (Подяка, Грамота) (М.Ю.Ільченко).

29. Відбулося обговорення участі КПІ як новообраного члена Альянсу CESAER за ключовими напрямами його діяльності. Це забезпечить конкретизацію співпраці КПІ з 58-ма університетами з 28 країн Європи. Кінцева мета – перенести через КПІ в Україну європейські можливості реформування системи вищої технічної освіти (С.І.Сидоренко).

30. Представник ДМС надав допомогу англійській журналістці Ханні Фірн у підготовці  матеріалу з розповіддю ДМС про те, що дала КПІ участь в «Ініціативі Єднання» від університету м. Шефілд (Велика Британія). Його буде поширено в медійному просторі Великої Британії (А.П.Шишолін).

31. За пропозицією професора Томаша Лодиговського (Польща) ДМС спільно з керівництвом ННММІ та ННІАТ організовує проведення онлайн-лекцій з авіаційної техніки від науковців Познанської політехніки для студентів цих навчально-наукових інститутів (І.А.Гришко, І.В.Коробко, А.В.Ковтун).

32. Відбулася перша онлайн-зустріч за участі академіка-секретаря Відділення фізико-технічних проблем енергетики НАНУ О.В.Кириленка, на якій було обговорено складові пропозиції компанії «SAPAIC Industries» від її директора Хав'єра Бернарда. Компанія  зацікавлена у налагодженні співпраці з КПІ у галузі наукових досліджень у сфері водню та декарбонізованої децентралізованої електроенергії (Ю.І.Якименко, О.С. Яндульський, С.П. Денисюк, Є.М.Письменнй, В.С.Камаєв).

33. На запит офісу ООН по програмі UNAI завершено роботу над звітом про діяльність КПІ як єдиного від України представника в цій організації. Звіт скеровано до офісу UNAI в Секретаріаті ООН (С.І.Сидоренко).

34. За погодженням з Національною комісією України у справах ЮНЕСКО, кафедри  ЮНЕСКО університетів м. Києва провели на базі КПІ засідання ініціативної групи  з організації 8 травня 2023 року в Києві соціально-мистецького художньо-публіцистичного заходу «Молодь за мир!». Художнім керівником проєкту виступає завідувач кафедри ЮНЕСКО Національної музичної академії. народний артист України Герман Георгійович Макаренко (С.М.Шукаєв, Н.В.Семінська, М.М.Галушко).

35. У зв'язку з оголошенням Нобелівським фондом сталого розвитку (NSTF – Nobel Sustainability Trust Foundation) конкурсу на здобуття премії «The Sustainability Award» 2023 року Секретаріат Національного номінаційного комітету України розпочав відповідні конкурсні процедури та підготовку засідання Національного номінаційного комітету України та його рішення про висунення робіт від України. Термін подачі робіт – 20 березня 2023 р. (С.І.Сидоренко).

36. Минулого тижня подано 3 проєктні заявки на конкурси програми «Горизонт Європа» з  застосуванням інструменту пошуку партнерів через розміщення 500-знакових оголошень від проєктних команд ПБФ, ННММІ, ФЕЛ, ННІМЗ, ФПМ на порталі Єврокомісії «Funding and Tenders Opportunities» (С.М.Шукаєв).

37. Відбулася онлайн-зустріч з упорядниками рейтингу THE 3.0, присвячена роз'ясненню нової методології рейтингу. Ця методологія ґрунтується на трьох фундаментальних джерелах даних, з яких формуються 17 «складників» для конструювання на цій основі 5-ти інтегральних показників рейтингу ТНЕ (С.І.Сидоренко, А.В.Ковтун).

38. Цивільний захист. Проведено технічне обслуговування двох потужних електрогенераторів, які передали університету закордонні партнери. Вони готові до експлуатації,  необхідні комунікації для під'єднання до них споживачів прокладено  (В.А.Кондратюк, Ю.В.Нестеренко).  

39. На базі навчального корпусу №35 обладнується ще один Пункт незламності. Для нього вже придбано електрогенератор. У перспективі – придбання теплової гармати. Пункти незламності також створюватимуться в тих корпусах, де планується відновити навчальні заняття в очному режимі (у межах відновлення навчання в змішаному форматі) (В.А.Кондратюк, Ю.В.Нестеренко).  

40. Пожежна безпека. Минулого тижня відремонтовано та проведено випробування двох пожежних гідрантів (з трьох, які не працювали). Третій буде відремонтовано на поточному тижні (В.А.Кондратюк).

41. Через ракетний обстріл 9 березня, під час якого було пошкоджено один із об'єктів міської критичної інфраструктури, в університеті було тимчасово вимкнено теплопостачання всіх навчальних корпусів і гуртожитків студмістечка. За добу відповідні міські служби почали  відновлювати теплопостачання і вже 11 березня всі його параметри на об'єктах КПІ було стабілізовано (В.А.Кондратюк).

42.  Підготовлено наказ про проведення на території університету місячника благоустрою. Місячник має розпочатися 20 березня. В його межах заплановано низку заходів і  робіт: роботи з благоустрою нового парку вздовж вулиці Борщагівської, роботи до відзначення 125-річчя КПІ та інші. Бригади за відповідними ділянками закріплено (В.А.Кондратюк).

43. У Центрі фізичного виховання і спорту «Політехнік» (ЦФВС КПІ) планується розпочати ремонт великого басейну без спускання води, його інженерні мережі вже відремонтовано, проводитиметься ремонт циркуляційного і насосного обладнання та інших елементів (В.А.Кондратюк).    

44. Готується до підписання меморандум про співпрацю КПІ з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України (Держенергоефективності). Тривають консультації з визначення напрямів і формату співробітництва  (В.А.Кондратюк, В.А.Пасічник).   

45. Минулого тижня відбулося засідання технічно-будівельної комісії. Було ухвалено  рішення щодо облаштування укриття в НТБ. Визначено низку робіт, які для цього слід провести (В.А.Кондратюк).

46. Заплановано і проведено підготовчу роботу з проведення аудиту місць працівників, які працюють у шкідливих умовах, і місць з підвищеним рівнем небезпеки (В.А.Кондратюк).

47. Надійшло 6 заявок на проведення в квітні в ЦФВС КПІ спортивних змагань різного рівня. Слід додати, що впродовж попередніх двох місяців сума надходжень від діяльності ЦФВС дорівнює приблизно третині надходжень за весь 2022 рік (В.А.Кондратюк).

48. Фонд підтримки ЗСУ «Київський політехнік». Станом на 13 березня заяви про утримання з зарплати на його рахунок написали 826 співробітників. За лютий на цей рахунок надійшла 171 тисяча гривень. Придбано і скеровано за заявками до війська  один безпілотник «Maviс» та необхідні речі, а також комплектуючі елементи до різного виду техніки (В.А.Кондратюк).

49. Фахівці відповідних служб оглянули центральний пункт охоронної сигналізації університету. Готується технічне завдання для його модернізації  (В.А.Кондратюк).

50. 11 та 12 березня працівники департаменту безпеки університету спільно з працівниками правоохоронних органів провели відпрацювання території університету задля виявлення порушників комендантської  години та сторонніх осіб, які намагалися коїти протиправні дії (В.А.Кондратюк).

51. Розпочато роботу з переведення всіх класів Технічного ліцею КПІ на територію КПІ, триває робота щодо визначення площ, де їх буде розміщено, та вирішення юридичних питань (В.А.Кондратюк, А.А.Мельниченко, Є.В.Дергачов).

52. З березня МОН України не переводитиме коштів на фінансування університетів допоки вони не надаватимуть звітів про фактичне число працюючих НПП. Тобто існує ймовірність, що фінансування може переглядатися щомісячно. Відповідну інформацію міністерству надано і 10 березня університет отримав фінансування за усіма програмами. Бухгалтерія працює над нарахуванням авансу співробітникам і стипендій студентам.

Спецкошти. Надходять кошти від студентів, які навчаються за контрактом. Окрім того, студенти перераховують кошти за своє проживання у гуртожитках. 

Детальний аналіз щодо кредиторської заборгованості буде представлено в квартальному звіті.

Вирішується питання спрощення процедури оплати за навчання для студентів з інших країн. Опрацьовується питання співпраці в цьому плані з Приватбанком.

На поточному тижні буде розпочато роботу комісії щодо упорядкування штатних розписів управлінських і  обслуговуючих підрозділів (Л.Г.Субботіна).  

53. Гуртожитки працюють у штатному режимі. Комунальні послуги надаються  в повному обсязі. Аварій інженерних систем студмістечка минулого тижня не було. 

Планові ремонтні роботи в студмістечку проводяться на 7 об'єктах силами служби експлуатації гуртожитків. Роботи виконуються згідно з планом.

Фахівці з виховної роботи проводять обходи кімнат задля контролю санітарного стану, проводять виховні бесіди з порушниками. Проведено лекцію про запобігання захворюванню на СНІД  та проводяться бесіди про шкідливість тютюнопаління, вживання алкоголю та наркотичних речовин. 

Інженерні мережі та системи тієї частини гуртожитків, які тимчасово не використовуються, перебувають під постійним технічним наглядом (О.А. Іщенко). 

54. Науково-технічна бібліотека працює у штатному режимі: надаються всі необхідні послуги користувачам, бази даних наповнюються, проводяться консультації за усіма напрямами.

Минулого тижня проведено лекції з основ інформаційної грамотності для 44-х груп першого курсу кількох факультетів. Монографії та підручники перевіряються на текстові збіги через систему Unicheck (О.М.Бруй).

55. Об'єднаний Профком КПІ розпочав підготовку до Конференції трудового колективу університету. Пропонується дещо зменшити традиційну кількість делегатів Конференції (на 10%). Конференцію планується провести в очному режимі наприкінці квітня (М.О.Безуглий).

56. Студентська рада завершила збір для студента ІАТ, який у складі ЗСУ воює на сході України. Придбано портативний акумулятор та Старлінк. Вишукується можливість передати їх за призначенням до Бахмуту.

Проведено зустріч дебатного клубу. Триває робота розмовних клубів англійської та німецької мов.

До 8 березня Студрада організувала лекцію про жіноче письменництво. На поточний тиждень заплановано лекцію про фінансову грамотність (Є.Малкіна).

57. Профком студентів КПІ провів кінопоказ до дня народження Т.Г.Шевченка.

Закрито збір на придбання потужних зарядних пристроїв для директора  та працівників БО «Маяк», які воюють у складі ЗСУ. Обладнання вже передано за призначенням  (І.Степанюк).

Дата події