19 переможців Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН стали лауреатами стипендії Президента України в 2023 році.
"Юнацька наука – це фундамент майбутнього інноваційного розвитку України. Її сьогоднішні успіхи – то перемога над ракетами, котрі знищують нашу інфраструктуру, адже можна розбомбити трансформатор, але не можна знищити знання, як відродити Україну, і прагнення жити у процвітаючій державі", – відмічають у департаменті освіти і науки Києва.

Серед стипендіатів – й Ігор Клименко, студент приладобудівного факультету КПІ ім. Ігоря Сікорського, випускник відділення технічних наук Київської МАН. Торік він став переможцем Всесвітньої студентської премії Global Student Prize та отримав 100 000 доларів за найбільший вплив на навчання, життя однолітків і суспільство загалом. Кошти Ігор спрямує на розвиток своїх винаходів.

Ігор розробив робота-квадрокоптера для пошуку мін, який може швидко знаходити вибухонебезпечні об'єкти на поверхні землі й під нею та надавати операторові їхні координати з точністю до двох сантиметрів.

2014-го, коли росія розв'язала проти України війну, хлопець навчався у 5-му класі. Він вирішив допомогти своїй країні і почав розробляти роботів для розмінування. Над розробкою та вдосконаленням найуспішнішого свого проєкту Quadcopter Mines Detector він працює вже два роки. Робота-розміновувача він презентував на численних конкурсах і виставках. Був фіналістом Х Фестивалю інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge 2021".

"Київський політехнік" уже розповідав про Ігоря Клименка (див. "КП" №29-30, № 31-32 та № 39-40 за 2022 р.). А тепер приєднуємося до вітань та зичимо талановитому юнакові впевненого й переможного життєвого шляху.

Надія Ліберт

Дата події