18 серпня 2022 року представники КПІ ім. Ігоря Сікорського взяли участь у круглому столі під назвою "Можливості створення спільних підприємств компаніями України та Румунії для розвитку блакитного бізнесу в сфері морського транспорту", який проходив у віртуальному форматі.

Захід проходив у межах проєкту 4BIZ ("Стимулювання "блакитної економіки" в Чорноморському регіоні шляхом розробки системи ділової співпраці в галузі рибальства, аквакультури, берегового та морського туризму і морського транспорту"). Цей проєкт розпочався в липні 2022 року і триватиме 24 місяці. Він фінансується Європейською комісією через програму Європейського морського, риболовного та аквакультурного фонду (EMFAF) і націлений на розвиток потенційних можливостей малого і середнього бізнесу в Чорноморському регіоні. Координатор проєкту – Мережа університетів Чорноморського регіону (BSUN), з якою Київська політехніка має довгу історію співпраці. Міжнародний консорціум, що виконує проєкт 4BIZ, має в своєму складі 9 повноправних партнерів (зокрема, КПІ ім. Ігоря Сікорського) і 17 асоційованих партнерів з Румунії, України, Болгарії, Туреччини, Грузії, Греції та Франції.

У проведенні заходу взяли участь, виступали та дискутували, зокрема, виконавча директорка Морського кластеру України Олена Жукова, генеральний секретар Мережі університетів Чорноморського регіону (BSUN) Іден Мамут, ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський, генеральний директор Румунської асоціації суднобудівників Гелу Стан, міський голова муніципалітету Галац Цезар Біческу.

Про специфіку проєкту 4BIZ для нашого університету кореспонденту "КП" розповів начальник відділу координації міжнародної проєктної діяльності Сергій Шукаєв: "КПІ має ресурси, має науковців, має досвід, знає, як підтримуються стартапи, у нас уже 10 років успішно функціонує фестиваль інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge". У цьому проєкті будуть застосовані наші знання, і саме це і буде внеском КПІ. Відзначу, що для нас зараз надзвичайно важливі такі проєкти, які спрямовані на підтримку нашого бізнесу, на відновлення нашої країни".

BSUN

Один з доповідачів, мер Миколаєва Олександр Сєнкевич, розповів і показав на відео, яких бід і руйнувань завдають обстріли російських агресорів і яких зусиль треба буде докласти до відновлення інфраструктури міста. Підприємці-учасники заходу мали можливість поспілкуватися одне з одним і обговорити перспективи співпраці.
У своєму виступі на круглому столі ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський, зупинившись на поточній ситуації в Україні, підкреслив: "Кожна війна закінчується миром. Відстоявши своє право жити у власній суверенній державі, український народ повернеться до мирного життя. Треба буде відбудовувати країну.

Деяким регіонам доведеться буквально підніматися з руїн. Природно, що необхідно буде будувати нову, ефективну, сучасну країну з економікою, орієнтованою на наукоємні галузі з високими стандартами інновацій. У цій сфері дуже важливою буде тісна співпраця між великими промисловими та високотехнологічними компаніями України та Румунії". Розвиваючи тему співробітництва України і Румунії, Михайло Згуровський зазначив: "Ми стараємось зберегти наші традиційно сильні наукові школи в університетах, зокрема в КПІ ім. Ігоря Сікорського, а з іншого боку – поглибити співпрацю з міжнародними, особливо європейськими, викладачами та науковцями.

Співробітництво між Україною та Румунією у цій сфері є традиційним, надзвичайно важливим і дуже бажаним на новому етапі відбудови України. Нині вища освіта та наукові дослідження в Україні продовжуються. Під час війни Україна не припиняла підготовку спеціалістів. Кордон між Україною та Румунією має протяжність 900 км. Їх об'єднує Чорне море. Обидва народи зближує православна релігія і культура. Вони близькі один одному за соціальним устроєм, побутом і народною творчістю, споконвіку жили мирно поруч. Як держава-член ЄС Румунія перебуває у більш вигідній позиції, використовуючи ресурси Співтовариства та можливість стати інструментом чорноморської політики ЄС. Така ситуація розширює можливості взаємодії між Україною та Румунією як на регіональному, так і на загальноєвропейському рівнях. Це стосується таких сфер, як розвиток демократії та покращення економічного співробітництва, регіональне, транскордонне та екологічне співробітництво, транспортне сполучення, рибальство та морський туризм, енергетична безпека та інших сфер. Необхідно використовувати всі можливості для співпраці, щоб підвищити інтерес Румунії та ЄС до України як до одного з головних європейських партнерів".

КПІ та відбудова Причорномор‘я

Київська політехніка долучилась до міжнародного проєкту з підтримки блакитної економіки країн Причорномор’я.

Проєкт покликаний підтримати малий і середній бізнес в галузі рибальства, аквакультури, морського туризму й транспорту в регіоні.

Дата події