"Академічна мобільність є одним із пріоритетних напрямів діяльності університету з метою поглиблення інтернаціоналізації та інтеграції університету в український та міжнародний освітньо-науковий простір, підвищення якості освіти та ефективності наукових досліджень, а також забезпечення конкурентоспроможності на ринку освітніх послуг" (з Положення про академічну мобільність КПІ ім. Ігоря Сікорського).

Попри складнощі воєнного часу, в Київській політехніці забезпечено повноцінний освітній процес за усіма його складовими. Зокрема, тривають навчально-наукові обміни і стажування. "Студенти, аспіранти та викладачі кафедри електронної інженерії продовжують брати активну участь у міжнародних академічних мобільностях, які стали невід'ємною частиною сучасної освіти, – говорить завідувач кафедри електронної інженерії ФЕЛ професор Володимир Тимофєєв. – У минулому семестрі наша четвертокурсниця Дарія Кузьмінська навчалася в італійському університеті Universitа Degli Studi di Palermo за програмою Erasmus+".

Редакція "КП" поцікавилася у студентки враженнями від навчання за кордоном.

– Перш ніж говорити про стажування, поділіться, будь ласка, як потрапити на міжнародну програму?

– Я навчаюся за спеціальністю "Мікро- та наносистемна техніка". Давно хотіла відчути, як то – навчатися за кордоном. Щоб потрапити на програму, слід стежити за новинами відділу мобільності КПІ. Терміни програми можуть бути різними. Обравши варіант, який найбільше сподобався, потрібно отримати лист-запрошення приймаючої сторони та підготувати Learning Agreement. Далі для учасників академічної мобільності затверджується індивідуальний навчальний план. Після закінчення програми комісія визначає, чи успішно студент опанував курс під час навчання за програмою мобільності.

– Чи відрізняється навчальний процес в італійському університеті від звичного нам КПІшного?

– В університеті Палермо я вивчала аналогічні до моєї спеціальності предмети. Лабораторії там мали багато нового обладнання, порівняно з устаткуванням у КПІ. А ось бібліотека мені подобається більше в КПІ, ніж у Палермо.

Мене дуже вразила робота волонтерів, які організовують заходи та подорожі від програми Erasmus+. Завдяки їм я мала змогу знайти однодумців, подорожувати разом Італією та без проблем інтегруватися в університетський навчальний процес.

– А як проходило навчання?

Цієї осені мені пощастило потрапити на перший офлайн семестр після карантину. На відміну від КПІ, в університеті Палермо на старших курсах бакалаврату та у магістратурі більшість матеріалу подається на лекціях. У цьому є своя логіка, але мені звичніше навчатись за методикою КПІ, оскільки саме на практиках та лабораторних я більше розуміла, як що працює та де це можна використовувати. Але завдяки іншій методиці я краще усвідомила цінність теорії, навчилася швидше її сприймати, щоб на практиці робити менше помилок і оперативніше отримувати результат. Це дуже крутий досвід – зрозуміти, як в інших країнах навчаються студенти.

– Італія – країна гарна, смачна і різноманітна. А що найбільше вразило в італійцях?

Сицилія значно відрізняється від північної Італії. Тут повільніший темп життя, люди насолоджуються моментами і нікуди не поспішають. Спершу я досить довго звикала до цього. Мені пощастило приїхати сюди в осінньому семестрі, коли в Україні вже панувала золота і прохолодна осінь, а тут усе ще стояли теплі дні, ніби літо не закінчувалось. Це була гарна пора, щоб відвідати багато цікавих місць на Сицилії, навіть вулкан Етна.

– А темпераментних, але неспішних італійців навчилися розуміти?

За час перебування тут я почала вивчати італійську, оскільки взагалі не була знайома з цією мовою. Прекрасна можливість вивчати нову для себе мову відразу з носіями.

– Тож враження лише позитивні?

Так, дуже рада можливості взяти участь у програмі Erasmus+ та отримати новий досвід життя і навчання в іншій країні.

– І на завершення: що б ви порадили студентам, які ще вагаються, чи ризикнути випробувати свою англійську та спробувати себе в якості студента іноземного вишу?

Загалом програма мобільності дає змогу розширити свій горизонт уявлень та інтересів, порівняти навчання різних країн, багато подорожувати й познайомитися з великою кількістю людей. Тільки уявіть: одного вечора можна зібратися з людьми не менше ніж з 10 країн світу. І в кожного своє світосприйняття та цікавий досвід, яким ви ділитеся між собою.

А на завершення хочу подякувати своїм викладачам і КПІ, які не тільки дають сучасні знання, але й можливість подорожувати, пізнавати світ і доносити інформацію про Україну.

Жити і працювати в період війни – непроста наука. Тим більшої поваги заслуговує виш, який забезпечує своїм студентам якісне навчання, можливість творити і мріяти, працювати нарозвиток і перемогу України.

Спілкувалася Надія Ліберт