Питання розширення співпраці між КПІ ім. Ігоря Сікорського та ізраїльськими науковцями, інноваторами та освітянами обговорювалися під час візиту до університету Надзвичайного та Повноважного Посла Держави Ізраїль в Україні Міхаеля Бродського та координаторки проєктів Агенції з розвитку міжнародного співробітництва Міністерства закордонних справ Ізраїлю (МАШАВ) Діани Журомської.

Зустріч з поважними представниками країни, з якою нас пов'язують давні й міцні відносини, відбулася 21 січня. У ній взяли участь ректор КПІ академік НАН України Михайло Згуровський, проректор з міжнародних зв'язків член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко, президент Наукового парку "Київська політехніка" Богдан Андрійцев, керівниця Всеукраїнської інноваційної екосистеми "Sikorsky Challenge Ukraine" Інна Малюкова та інші. Таке високе представництво  було невипадковим – партнерські стосунки з ізраїльськими університетами, окремими науковцями та інноваторами налагоджувалися роками й нині стрімко розвиваються.

Утім, це був перший візит новопризначеного посла Держави Ізраїль до КПІ (Міхаель Бродський вручив вірчі грамоти Президентові України у жовтні минулого року), тому розпочався він не з ділової розмови, а зі знайомства з університетом і огляду  Державного політехнічного музею ім. Б.Є.Патона. Коротку екскурсію для високого гостя провів особисто Михайло Згуровський. 

Бесіда продовжилася в залі Адміністративної ради університету. Розпочалася вона з докладної презентації КПІ та проєктів,  які могли б бути потенційно цікавими для розширення його співпраці з ізраїльськими університетами. Її зробив для високого гостя проректор Сергій Сидоренко.  Саме розширення, бо початок співробітництву, за його словами, було покладено ще 1994 року. Сьогодні КПІ ім. Ігоря Сікорського має декілька меморандумів і угод про співпрацю з ізраїльськими колегами, його неодноразово відвідували державні діячі цієї держави, відомі науковці з Ізраїлю читали для київських політехніків лекції і проводили семінари, представники інноваційного бізнесу брали участь у традиційному Фестивалі інноваційних проєктів  "Sikorsky Challenge", а співзасновником Інноваційного холдингу "Sikorsky Challenge" є громадянин Ізраїлю, фахівець з ІТ-технологій, підприємець і досвідчений бізнес-тренер Ігор Пеєр. 

До речі, останній візит колег із Ізраїлю відбувся буквально за тиждень до того, як Міхаель Бродський відвідав КПІ. Це була зустріч з очільниками Університету міста Аріель, про яку ми також розповідаємо в цьому номері (див. матеріал "КПІ та Університет міста Аріель: будемо співпрацювати!")

"Дуже цікавим могло би бути створення спільного бізнес-інкубатора КПІ з одним із провідних ізраїльських вишів, – сказав під час обміну думками ректор Михайло Згуровський. – На мій погляд, він міг би стати гарним інноваційним містком між нашими країнами. Ну і, звісно, цікаво було б розвивати й інші напрями співробітництва – гуманітарного, загальноосвітнього характеру тощо".

Кілька разів учасники бесіди згадували Фестиваль інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge". Михаель Бродський зауважив, що про КПІ та про цей фестиваль він чув ще до приїзду в Україну, і висловив сподівання, що цього року зможе взяти в ньому участь особисто. "Мені здається, що те, що сьогодні відбувається в Україні, до певної міри нагадує процеси, які проходили в Ізраїлі наприкінці 90-х років ХХ століття – початку ХХІ століття, коли формувалася наша екосистема високих технологій, до якої увійшли і кілька університетів…", –  додав він. А ще пообіцяв забезпечувати сприяння і надавати різнобічну допомогу будь-яким спільним проєктам київських політехніків та їхніх ізраїльських колег.

Михайло Згуровський визначив і можливий головний напрям співпраці на нинішньому етапі: "На мій погляд, саме розвиток співпраці в галузі інновацій міг би стати одним із пріоритетних. Для нас – і для України, і для нашого університету – це і розвиток економіки, і зміцнення безпеки нашої держави. Адже понад 20% наших стартапів мають подвійне або й суто оборонне призначення… На це орієнтована і ваша інноваційна екосистема, завдяки чому ваша країна має високий рівень безпеки попри усі зовнішні виклики. Для нас це дуже важливий приклад".

"Це мій перший візит до КПІ. Я вдячний за теплий прийом, який мені було надано, –  поділився своїми враженнями від візиту до КПІ з представниками університетських медіа Міхаель Бродський. – Було дуже цікаво ознайомитися з одним із найстаріших університетів України. І я перебуваю під великим враженням від того, що побачив. Це чудовий навчальний заклад, у якому готують прекрасних фахівців. Ми знаємо про це, бо між Ізраїлем та Україною налагоджено дуже тісне співробітництво саме в галузі високих технологій. У цьому плані Україна є сьогодні одним із головних партнерів Ізраїлю…". Що ж до запропонованого проєкту створення спільного бізнес-інкубатора, посол Ізраїлю висловив упевненість, що така можливість є цілком реальною, і запевнив, що, зі свого боку, посольство надасть йому все можливе сприяння.

У КПІ відбулася зустріч з новопризначеним послом Ізраїлю в Україні Міхаелем Бродським.

Гостя ознайомили з науковими школами та інноваційними напрямами діяльності Київської політехніки.

Під час зустрічі сторони обговорили питання розвитку інноваційного бізнесу та перспективи співпраці в цьому напрямі, а також можливість створення бізнес-інкубатору.


Дата події