Космічними проєктами КПІ ім. Ігоря Сікорського зацікавилися представники влади. На зустрічі, присвяченій розвиткові КПІшних розробок, були представники Верховної Ради, Кабміну та Державного космічного агентства України.

«Ми хочемо, щоби потенціал космічної програми КПІ, який уже доведений практичними застосуваннями й космічними льотними випробуваннями, був виведений на новий щабель. Для цього самих зусиль КПІ недостатньо. Тому саме підтримка державних органів влади для нас важлива», – наголошує проректор з наукової роботи КПІ Віталій Пасічник.

Найголовнішими космічними здобутками Київської політехніки є супутники, над якими фахівці університету працюють уже багато років. Створені у КПІ супутники – єдині у своєму роді в Україні, тож надалі їх потрібно не просто розвивати, а й інтегрувати в український бізнес так, щоб вони приносили дохід і користь державі. Нові космічні технології стануть в пригоді в обороні країни у війні на сході (ними вже зацікавилася Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації), в розвиткові аграрного сектора, у сфері енергетики тощо й дадуть можливість змінити статус України як сировинної держави.

«Системи з побудови групи супутників, які розробляються в КПІ, не мають аналогів в Україні та є єдиною базою, на яку ми маємо опиратися, розбудовувати зв’язок», – зазначає голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Юрій Щиголь.

«Наше завдання полягає в тому, щоб ті напрацювання, які вже є, не були втрачені, щоб їх не експортували в інші країни, як-от Китай. Щоб це приносило великі доходи й великі можливості для нашої країни», – пояснює перший заступник голови Комітету ВРУ з питань економічного розвитку Сергій Тарута.

У ході зустрічі адміністрація КПІ та урядова делегація домовилися про нараду в січні 2021 року, на якій обговорять космічні проєкти, що наразі перебувають на стадії розробки, й визначаться, як забезпечити їх фінансуванням.

«Це вкрай необхідно не тільки Державному космічному агентству та КПІ – це вкрай необхідно державі, бо це питання державної безпеки та оборони», – підбив підсумки в. о. голови Державного космічного агентства України Михайло Лев. Також представник агентства наголосив, що КПІ останні три роки виконувало роботу Держкосмосу.

Дата події