Сторони домовилися про спільні прогнозні дослідження. У них уже є вже 16 спільних проєктів, утім сьогодні підписано офіційний документ.

Ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський наголосив на важливості цього кроку:

«Ми формалізуємо дружні партнерські стосунки з Інститутом епідеміології та інфекційних хвороб у частині спільних досліджень, які ми виконували від початку епідемії коронавірусу. Поєднали експертні знання епідеміологів, фахівців у галузі медицини й математиків, фахівців у галузі обчислень. Дуже різні знання, але, поєднуючись, ми отримуємо нові результати, нове бачення у наших аналізах і прогнозах. Коли ми побачили, що ми єдина команда, вирішили скріпити нашу співпрацю відповідною угодою».

Для здійснення прогнозних досліджень вчені використовують платформу «Світовий центр даних з геоінформатики та сталого розвитку». Він був заснований 2006 року. У світі лише пів сотні таких центрів, й один з них – в Україні. Він працює через мережу URAN, яка інтегрована в пан’європейську мережу. Це дає можливість отримувати всі накопичені дані в будь-якому іншому центрі й ділитися своїми даними. КПІ й Інститут епідеміології та інфекційних хвороб матимуть можливість оперувати вагомими інструментами.

Вікторія Задорожна – директорка ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського НАМН України», зокрема, зазначила:

«Ми дуже вдячні Михайлові Згуровському за те, що він долучив нас до цієї важливої роботи. Ми як епідеміологи можемо й на своєму рівні передбачати певні події. Але якщо це вміння поєднати із сучасними обчислювальними методами – отримаємо справді перспективні результати».

Використання напрацювань й інструментів Центру світових даних з геоінформатики та сталого розвитку сприятиме адекватнішому баченню наслідків епідемії й раціональнішим рішенням у розрізі економіки та суспільства.

«У галузі штучного інтелекту, галузі інтелектуального аналізу великих даних, галузі системної аналітики й тих інструментів, які вибудувані нами спільно з міжнародною громадськістю (до того ж і наша участь у міжнародному середовищі як світового центру даних надає переваги для Міносвіти й науки загалом) наші напрацювання для Національної академії медичних наук можуть бути використані в державних цілях. І це сутність угоди, яку ми сьогодні підписали», – підкреслив Михайло Згуровський.

Президент Національної академії медичних наук України Віталій Цимбалюк зі свого боку наголосив:

«Для Академії медичних наук висока честь спілкуватися з вами й підписати меморандум. Мене захоплює вклад, який ви зробили для розвитку нашої держави й світу».

Нині триває робота над розбудовою аналітичного ситуаційно-інформаційного центру. Його головна мета – використовуючи великі дані, методи штучного інтелекту й інтелектуальний аналіз, виявляти закономірності – й не лише повְ’язані з епідемією. Це дасть можливість вибудовувати сценарії майбутніх подій і моделювати їх. Такий інструментарій допоможе, зокрема, політикам та економістам вчасно ухвалювати правильні рішення.

Дата події