Студенти — це не лише молодь, що прагне знань, а люди, які в цілому світі стали символом свободи, боротьби, незламності.

Історія цього дня сягає 1939 року. У Празі 28 жовтня студенти вийшли на демонстрацію на честь річниці утворення Чехословацької держави. На той час Чехословаччина була окупована Німеччиною. Проти студентів кинули регулярні війська, під час розгону був застрелений студент-медик Ян Оплетал. Це спричинило масові протести. Почалися репресії проти молоді. 17 листопада відбулися арешти студентів у Празі та інших університетських містах. Дев’ятьох лідерів студентських організацій стратили в празьких в’язницях, понад 1 200 арештували й наступного дня відправили в концтабір Заксенгаузен.

У пам’ять про ці події 1941 року в Лондоні Міжнародна рада студентів оголосила 17 листопада Міжнародним днем студентів.

В історії становлення Української держави студенти завжди відігравали ключову роль: бій під Крутами, Листопадовий чин, утворення Західноукраїнської Народної Республіки, боротьба у складі УПА, Революція на граніті, Помаранчева революція й Революція Гідності — освічені, незламні, волелюбні студенти були рушійною силою цих переламних подій.

Сьогодні День студента — це свято молодості, прогресивності, амбітних планів на майбутнє. І хоча нам доводиться переживати час великих змін і тимчасово переходити у віртуальне життя, та все ж бажаємо, щоб студентські роки не втрачали свого неповторного шарму. Наснаги, успіхів і нових звершень!

З повагою, ректор Михайло Згуровський

Дата події